Ο οικονομολόγος Ibrahim Kahveci αναλύει την κατάσταση στην Τουρκία και την χαρακτηρίζει ως “οικονομικό χάος”
Γράφει ο Ibrahim Kahveci
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πλήρους οικονομικού χάους. Ούτε τιμή μπορεί να καθοριστεί τα προϊόντα, ούτε εμπόριο αναπτύσσεται.
Το σύστημα είναι εντελώς κλειδωμένο.
Οι πωλητές δεν μπορούν να πουλήσουν τα αγαθά τους επειδή δεν γνωρίζουν σε ποια τιμή θα αντικαταστήσουν τα αγαθά που πουλάνε. Από την άλλη, ο κατασκευαστής μειώνει την παραγωγή γιατί δεν μπορεί να προβλέψει το κόστος.
Τα δεδομένα δεν έχουν φτάσει ακόμη, αλλά σύντομα θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε. Για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση 13,1% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 10μηνο του τρέχοντος έτους. Όμως, τον Νοέμβριο, αυτή η αύξηση μειώθηκε στο 9,3%.
Η αποθήκευση έγινε πλέον πιο κερδοφόρα από το εμπόριο. Για παράδειγμα, όταν προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε τα αγαθά που αγοράσατε για 100 λίρες και τα πουλήσατε για 120 λίρες, πρέπει να πληρώσετε 140 λίρες. Άρα, καλείστε να χάσετε από το εμπόριο. Με αυτή τη λογική, δεν είναι πιο κερδοφόρο να διατηρείς σε απόθεμα παρά να πουλήσεις;
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας (ATO), Gürsel Baran, είπε επίσης ότι
η σχέση παραγωγής-εμπορίου έχει διαλυθεί. Ενώ κάλεσε «τους κατασκευαστές να τηρήσουν τα συμβόλαιά τους», αναγνώρισε επίσης ότι στην πραγματικότητα έχει προκληθεί χάος στην αγορά των κατασκευαστών.Η ισοτιμία TL-USD, η οποία ήταν 8,28 στις 6 Σεπτεμβρίου, διαπραγματεύεται στα 12,50 TL σήμερα (συγγνώμη 13,50). Ή η συναλλαγματική ισοτιμία, που έκλεισε στις 9,73 στις 9 Νοεμβρίου, διαπραγματεύεται στις 12,50 (13,40) σήμερα.
Πώς μπορεί να γίνει εμπόριο, πώς μπορεί να γίνει παραγωγή με τόσο μεγάλη οικονομική αστάθεια;
Με ποια λογική, πώς μπορεί να εξηγηθεί λογικά να δίνουμε ετήσιο επιτόκιο 15 τοις εκατό το χρόνο στην τουρκική λίρα, όταν αυτή χάνει το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σε μόλις μια ημέρα;
Τα επιτόκια ανεβαίνουν
Αν και η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια, τα επιτόκια της αγοράς συνεχίζουν να ανεβαίνουν στη χώρα μας.
Ενώ οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ανήλθαν στο 20,8% χθες, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν στο 21,5%.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κατευθύνει τις αγορές και παρέχει το έδαφος για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χάους.
Αυτό συμβαίνει δυστυχώς στην όμορφη χώρα μας.
“Μας έκαναν οικονομικό πραξικόπημα”, το αφήγημα της κυβέρνησης
Το είπε έμμεσα και χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν: “Αυτό που κατάφεραν με το πραξικόπημα το 2016, προσπαθούν να το πετύχουν με την οικονομία”.
Κοιτάζει κανείς τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας;
Παρά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 11 δισ. 738 εκατ. δολαρίων που ήταν το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους, το καθαρό συναλλαγματικό αποθεματικό της χώρας αυξήθηκε κατά 32,8 δισ. δολάρια με το εισερχόμενο ξένο νόμισμα.
Ενώ έρχεται ξένο νόμισμα στη χώρα, βιώνουμε νομισματική κρίση και υποδεικνύουμε και πάλι τους ξένους ως υπαίτιους.
Έχω ξαναγράψει για αυτό το θέμα: Γιατί συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ενώ αυξάνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας; Πώς γίνεται να ανεβαίνει η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της λίρας, όταν δεν αυξάνονται ούτε οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στις τράπεζες;
Επιτρέψτε μου να απαντήσω: Όταν η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει το ξένο νόμισμα που προέρχεται από τις εξαγωγές, δεν μένει νόμισμα για να δημιουργήσει βάθος στην αγορά.
Πώς θα βρει ο εισαγωγέας ξένο νόμισμα; Εν ολίγοις, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ευθύνεται για όλα.
Οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα προκειμένου να δημιουργήσουν βάθος στην αγορά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Δυστυχώς όμως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μας έχασε αυτή την ισχύ, με τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν. Και ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον κρίσης, συνεχίζει να συσσωρεύει συνάλλαγμα.
Στην πραγματικότητα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν από 46,5 δισ. δολάρια σε 74,9 δισ. δολάρια την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου. Αυτή η αύξηση σημειώθηκε με το συνάλλαγμα που εισπράχθηκε από τους κύριους εξαγωγείς καθώς και με την εισροή από το ΔΝΤ.
Ενώ, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς πουλάμε το παραμύθι των ξένων που κάνουν εις βάρος μας οικονομικό πραξικόπημα. Τις καλύτερες ευχές μου.
Οικονομική καταιγίδα…
Η ισοτιμία του δολαρίου, η οποία διαπραγματευόταν κάτω από 10,0 λίρες στις 15 Νοεμβρίου, βρίσκει τώρα τιμή στις 13,0 λίρες.
Αυτή η αύξηση δεν έχει έρθει ακόμη στο τραπέζι μας. Τιμολογούμε ακόμη και το επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας 8,-9 λίρες στο τραπέζι μας.
Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε καταιγίδα τιμών μπροστά μας.
Αλλά θα επαναλάβω τη φράση που λέω πάντα: Η αληθινή καταιγίδα θα βιωθεί στην ανεργία. Εάν αυτή η σκληρή οικονομική διακύμανση δεν σταματήσει το συντομότερο δυνατό, θα αντιμετωπίσουμε πολύ οδυνηρά αποτελέσματα.
Πρόκειται για καταιγίδα που θα δούμε και στις τιμές των προϊόντων και στην αύξηση της ανεργίας.
Είναι μια πολύ θλιβερή εικόνα.
Ακόμη και η λέξη χάος μπορεί να είναι ήπια μπροστά σε αυτά που πρόκειται να συμβούν.
Προειδοποιούμε από τώρα. Διαφορετικά, μπορεί να είναι πολύ αργά.
Πηγή: karar.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.