Οπως φαίνεται στην πράξη, η περιπέτεια από την πανδημία του COVID-19 δεν θα λήξει τόσο εύκολα και ο δρόμος έχει ακόμα πολλές απότομες στροφές, είτε η νέα μετάλλαξη «Omicron» της νότιας Αφρικής αποδειχθεί -και μακάρι- λιγότερο επικίνδυνη και τρομακτική απ’ ό,τι φοβούνται οι ειδικοί, είτε λίγους μήνες μετά εμφανιστεί κάποια άλλη.
Βλέπετε, ο κόσμος είναι πια συνδεδεμένος... μερικές ώρες αεροπορικού ταξιδιού από τη μια πλευρά της Γης στην άλλη και ουδείς γνωρίζει πώς, πόσο και πότε μεταδίδονται οι μεταλλάξεις. Στην Αφρική, όπου σήμερα εντοπίζεται αυτή η τρομακτική μετάλλαξη «Omicron», οι εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 6% και εκεί δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου εμβόλια mRNA, δηλαδή αυτά της Pfizer και της Moderna, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι επιστήμονες πολλά στοιχεία, άλλωστε για την ώρα έχουν βρεθεί μόλις 50 κρούσματα.Ο πανικός που προκλήθηκε διεθνώς -γιατί περί αυτού πρόκειται, ας μην κοροϊδευόμαστε- οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι διεθνείς χρηματαγορές αντιδρούν με τεράστια νευρικότητα εξαιτίας του ότι βρισκόμαστε στο τέλος του έτους και κλείνουν (διαμορφώνουν) εικόνα χαρτοφυλακίων. Φυσικό είναι μετά απ’ ό,τι έχει περάσει η παγκόσμια οικονομία και ακόμα πιο λογικό όταν μιλάμε για παιχνίδια με πολλά δισεκατομμύρια. Αυτή τη φορά μάλλον οι διεθνείς αγορές προηγήθηκαν και πανικόβαλαν την επιστημονική κοινότητα, αντέδρασαν με ταχύτητα στους περιορισμούς μετακινήσεων, έχοντας δύο χρόνια τώρα πολύ δυσάρεστες εμπειρίες από την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.
Πριν από δύο χρόνια, λοιπόν, τέτοια εποχή (2019) τα διεθνή media δημοσίευαν «αξιοπερίεργες εικόνες» από την κινεζική πόλη Γουχάν, όπου αστυνομικοί συνελάμβαναν πολίτες με απόχες ή τους... πέταγαν φαγητό στα σπίτια τους για να μην κυκλοφορούν και μεταδίδουν έναν άκρως «επιθετικό ιό», τον άγνωστο τότε COVID-19. Αυτές οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο φονικός ιός που σήμερα κοστίζει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον στην Ευρώπη, έκανε την εμφάνισή του περίπου έναν μήνα μετά, ίσως και λίγο περισσότερο.
Μέχρι τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας των κρατών, οι... τρομερές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν ακόμα και μικρολεπτομέρειες που αφορούν χώρες όπως η Κίνα, π.χ. αυτές των ΗΠΑ κ.λπ., απλά «αγρόν αγόραζαν». Δεν κατάλαβαν τίποτα ή και να κατάλαβαν δεν έπεισαν τους αρχηγούς των κρατών τους να βάλουν φρένο στα ταξίδια από εκεί, να κάνουν κάτι να ελέγξουν την κατάσταση. Το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν αποκλειόταν η Κίνα από τα ταξίδια νωρίς, δηλαδή κάπου τον Δεκέμβριο του 2019, δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Βλέποντας όμως τη σημερινή αντίδραση των χωρών μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι μάλλον το ολέθριο σφάλμα της αδιανόητης καθυστέρησης έγινε πλέον αντιληπτό.
Ισως αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό είναι ότι ο φαύλος κύκλος της πανδημίας και το φονικό σπιράλ που αυτή έχει δημιουργήσει θα κοβόταν πολύ πιο εύκολα αν η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είχε αποφασιστεί από κοινού παγκοσμίως, τουλάχιστον στις χώρες της Δύσης. Σε συνδυασμό με την πλήρη απομόνωση όσων χωρών δεν θα ακολουθούσαν την ίδια οδό. Η πανδημία είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα λήξει, ουδείς μπορεί να προβλέψει το πότε με σχετική ακρίβεια. Αλλά αν περιμένουμε να λήξει... διά της φυσικής οδού, μπορεί και να νοσήσουμε απλώς ή να πεθάνουμε ή να χρεοκοπήσουμε, για να… παραφράσουμε τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν («έως το τέλος του χειμώνα σχεδόν ο καθένας θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός»).
ΥΓ.: Το «αστείο» είναι ότι για να πάει τώρα ξένος στην Κίνα πρέπει να κάτσει καραντίνα σε ξενοδοχείο 15 ημέρες!
Τάσος Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.