Άλλη μια εορταστική περίοδος, με την αγωνία των ορθολογικά σκεπτομένων να κτυπάει κόκκινο, καθώς η αναμενόμενη επέλαση της Όμικρον δεν είναι μια υπόθεση εργασίας ή ένα δυσμενές σενάριο αλλά μια απτή πραγματικότητα.
Ο καινούργιος χρόνος θέλουμε δεν θέλουμε θα μας βρει να μετράμε καθημερινά πολλές χιλιάδες κρούσματα και η πίεση στο υγειονομικό μας σύστημα είναι προφανές πως θα δοκιμαστεί πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ανεξάρτητα λοιπόν αν τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι ηπιότερα ή όχι, το σίγουρο είναι πως μπαίνουμε σε μια νέα δοκιμασία η οποία θα αφορά μεν κυρίως τους ανεμβολίαστους αλλά δεν πρόκειται να αφήσει ανέγγιχτους στο σύνολο τους και τους εμβολιασμένους.Παράλληλα όμως, ο νέος χρόνος μας απειλεί και σε ένα άλλο επίπεδο. Το οικονομικό. Και τούτο γιατί όλοι οι παράγοντες της αγοράς, προεξοφλούν και ένα κύμα ακρίβειας που θα είναι εξίσου σαρωτικό για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
Πέραν δηλαδή της ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας η οποία σπάει κάθε μέρα και ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, οι καταναλωτές θα δούμε και την παρεπόμενη αύξηση τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης που μπαίνουν στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Και δη προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως άλευρα, ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Κάνουν μάλιστα λόγο οι σουπερμαρκετάδες με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών, για αυξήσεις που μπορεί να αγγίξουν και το 40%.
Το μίγμα επομένως της ακρίβειας με το τσουνάμι της πανδημίας, μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πλέον κατά πόσο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών.
Κι αυτό γιατί όπως τονίζει στην έκθεση του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, οποιαδήποτε νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας θα πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα καθυστερήσει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία.
Με άλλα λόγια πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το γενικό κλείσιμο της οικονομίας γιατί κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η χώρα καθώς ήδη τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που έχουν δοθεί τους τελευταίους 18 μήνες για να σταθεί όρθια η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, είναι πλέον δυσβάστακτα κι έχουν εκτοξεύσει το χρέος της χώρας πάνω από 200% του ΑΕΠ. Κι είναι κι αυτό ένας από τους λόγους που η χώρα βρίσκεται ακόμα εκτός επενδυτικής βαθμίδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και την ανάπτυξη.
Μια ανάπτυξη που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πάνω από το 8% για τη χρονιά που φεύγει αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική στην επόμενη καθώς αυξάνουν οι απρόβλεπτοι παράγοντες και οι αβεβαιότητες.
Και φυσικά, ο νέος μεγάλος και δυσεπίλυτος γρίφος για την κυβέρνηση είναι πως θα καταφέρει να στηρίξει τους πολίτες να σταθούν ξανά όρθιοι, όταν η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται συνεχώς από τον πληθωρισμό ενώ οι δυνατότητες αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος είτε μέσω αυξήσεων είτε μέσω φοροελαφρύνσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια ναι μεν τα εισοδήματα ήταν καθηλωμένα λόγω μνημονίων, πλην όμως δεν είχαμε πληθωρισμό να τα ροκανίζει έτι περαιτέρω.
Με αυτή τη διπλή κρίση θα υποδεχτούμε τη νέα χρονιά και οι ελπίδες- προσδοκίες είναι να μην έχουμε κι άλλες αρνητικές εκπλήξεις γιατί ήδη οι υφιστάμενες είναι πολύ βαριές και οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται για την ενέργεια εξαϋλώνονται πριν καν υλοποιηθούν.
Βασ. Στεφανακίδης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Οσοι βλέπουν στους λογαριασμούς τους εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να πανικοβληθούν. Το φαινόμενο είναι παροδικό. Το λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Ελπίζουμε βεβαίως να μην είναι τόσο παροδικό όσο αυτό της πανδημίας, το τέλος της οποίας έχουν ανακοινώσει τρεις φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως φιλε μου, βρισκόμαστε ανοχύρωτοι καταμεσης της πανδημιας! Το κουλικο συναφι παραμενει ανικανο και υποβασισμενο όπως καταφαινοταν ευθυς εξ αρχης για να επιφερει λυσεις κι ετσι το ολοκληρωτικο χαος προφανως θα βρεθει μπροστα μας!!Σ~αντιθεση με μας τα αλλα κρατη λαμβανουν ισχυρες αποφασεις π,χ, η Γερμανια θα εμβολιασει σε ένα μηνα 30εκατομ.κοσμο!,
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εθνικό μέτωπο συγκροτείται χωρίς τη συμμετοχή του Τσίπρα.
Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: Η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μία ενεργή εξωτερική πολιτική που δυναμώνει τις συμμαχίες μας και ενισχύει το κύρος της χώρας μας. Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra. Σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για δέκα χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες. Σπάζοντας για ακόμα μία φορά μία παράδοση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η οποία έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας, πάντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Ένα πράγμα θα πω μόνο: Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει. Ας είναι. Κύριε Τσίπρα, το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή.