Ο θάνατος του Κάρολου Παπούλια - έφυγε χθες πλήρης ημερών - μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στον Οκτώβριο του 2011, στη Θεσσαλονίκη.
Το πολιτικό κλίμα ήταν «επαναστατικό». Ο τότε πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρή επίθεση από το ιερατείο της ευρωζώνης για την πρόθεση του να διενεργήσει δημοψήφισμα και αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί.
Μέσα στην κοινωνία επικρατούσε ένας πρωτοφανής αναβρασμός, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αρνούνταν να συνειδητοποιήσουν τα αποτελέσματα που έφερνε το πρώτο μνημόνιο. Έβλεπαν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων τους, κάτι πρωτοφανές για τη δημοκρατία της Μεταπολίτευσης. Και αντιδρούσαν, αγανακτισμένοι.
Αυτές οι αντιδράσεις του κόσμου τελικά καθοδηγήθηκαν από τα δύο άκρα που συναντήθηκαν τότε στους δρόμους και στις πλατείες με στόχο το
δημοκρατικό πολίτευμα. Τα συνθήματα είναι γνωστά και το πιστοποιούν.Κάτι που ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος των «αγανακτισμένων», κατέληξε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν κορυφώθηκε η επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών του πολιτεύματος μας. Προπηλακίσθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που φυγαδεύτηκε.
Ήταν μια καλά οργανωμένη προβοκάτσια στην οποία συμμετείχαν ως γνωστό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, πικραμένοι φίλαθλοι τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας και «αγανακτισμένοι» που πλαισίωσαν αυτές τις τρεις οργανωμένες ομάδες.
Ο όχλος ανερχόταν σε 5000 περίπου πολίτες. Ως γνωστόν η παρέλαση ουδέποτε διεξήχθη, γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τότε την πολιτεία - όπως κάθε χρόνο - εκπροσωπούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας. Ήταν φυσικό να γίνει ο τελικός στόχος των επιθέσεων του όχλου. Μέχρι και «προδότη» τον αποκάλεσαν.
Καλόν είναι αυτή την περίοδο να μην τη λησμονούμε. Να μην την απωθούμε στη μνήμη μας, καθώς οι υπεύθυνοι έχουν πολιτικό στίγμα και ονοματεπώνυμο. Αν αυτά τα γεγονότα δεν τα ανακαλούμε κάθε τόσο, τότε είναι πολύ πιθανό οι τότε πρωταγωνιστές τους να επιχειρήσουν να τα επαναλάβουν. Η διάθεση υπάρχει, όπως και η «τεχνογνωσία». Το ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν οι κοινωνικές συνθήκες που θα ευνοήσουν παρόμοιες συμπεριφορές. Γιατί η βούληση κάποιων τυχοδιωκτών πολιτικών δεν αρκεί για να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους. Η κοινωνική έκρηξη δεν προκαλείται με σπινθήρες που ανάβουν από πάνω. Προκαλείται από μικρές εκρήξεις που συντελούνται στη βάση της κοινωνίας.
Σήμερα, η σώρευση δύο παραγόντων, της πανδημίας και της ακρίβειας, αν δεν ελεγχθεί τότε ίσως αναβιώσουν καταστάσεις του 2011. Βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση και διαθέτει τόσο την πολιτική όσο και την ηθική νομιμοποιητική βάση, στοιχεία που δεν διέθετε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2011. Αποτέλεσμα να παραιτηθεί μετά από λίγες ημέρες από τα έκτροπα της Θεσσαλονίκης και να σχηματισθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ήταν πραγματικά άδικο για τον Κάρολο Παπούλια να ζήσει αυτές τις τραγικές στιγμές στην παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011, αλλά οι εικόνες εκείνης της ημέρας ας μας κάνουν όλους σοφότερους και πιο συγκρατημένους.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr
Χωρίς μισ συγνώμη για τότε καμμιά καλή κουβέντα τους σήμερα δεν έχει αξία. Νομίζουν πως απευθύνονται σε χρυσόψαρα και το κάνουν χειρότερο. Γ. Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ήταν και είναι ο πολιτικός τους πολιτισμός και δεν έχουν αλλάξει σπιθαμή. Χθες ήταν ο Κάρολος Παπούλιας, σήμερα είναι ο Μητσοτακης, η γυναίκα του και τα παιδιά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασαν στο σημείο να ασχημονούν ακόμη και για μια προσωπική σχέση του γιου του με τη Σακαρη. Καλό θα είναι όμως να μη τους μπερδεύει ο κόσμος με την αριστερά.
Αυτο το σοι φιλε μου το μονο που ξερει ειναι να βγαινει στα μπαλκονια και να φιγουραρει !!Αλλοτε πηγε στην ικαρια ο Κουλη και φιγουραριζε, οτι ετρωγε φρεσκα ψαρια με παρεα, ενω ο ιος φουντωνε ,μετα η μανα του εκανε επιδειξη σε επιφανεις ξενους το δικο της αρχαιολογικο μουσειο με κατακρατουμενα αρχαιολογικα εθνικα ευρηματα, ο μπαμπας του σολατσαριζε με κατακτητας αξιωματικους , το ανηψι του εχει παλι αλλη μανια να πηδα απο δημαρχεια σε δημαρχεια, επιδεικνυοντας τι τρομερα κι απιθανα εργα με κρατικα λεπτα κανει και στολιυει την Αθηνα, για την αδελφη δεν μιλω, λογω... !!
ΔιαγραφήΕιναι το λεγομενο συνδομο της πρωτιας ! Χρειαζεται ψυχαναλυση βαθους για να καταλαβεις τους Μητσοτακηδες και τα συνδροματα,τα χουια και τη μανιωδη ταση τους για πρωτια και μοναδικοτητα!Για ρωτα τον αμοιρο Μειμερακη τι υπεφερε και που βρισκεται σημερα εκτος Αθηνων επειδη τολμησε να αμφιβαλλει τη μοναδικοτητα το κ. κουλη!!Πρεπει να καταλαβεις φιλε η φαμιλια αυτη αυτοπροσδιοριζεται οτι ειναι υψηλο τζακι και κοιτα μη πεις οτι νμοναχα καπνιζει και δεν ζεσταινει!! Χαθηκες σαν τον Μειμερακη, αν κι αυτος καλα τη βολεψε!!
Παρατηρούμε ότι, παρά την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τους λόγους που αποδοκιμάστηκε απανωτά σε αυτές· οι οποίοι, δεν είναι μόνο οι αυταπάτες του Προέδρου του, ούτε μόνο η ανικανότητα και ιδεοληψία των στελεχών του, ούτε καν η αποτυχία του σε όλα τα πεδία διακυβέρνησης, αλλά κυρίως είναι το απωθητικό προφίλ που απέκτησε ανακηρύσσοντας τον Αριστερό Λαϊκισμό σε υπέρτατη ιδεολογία. Καταστροφική επιλογή η οποία οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ, με σπασμένα φρένα και χωρίς φραγμούς, σε παρακρατικές πρακτικές όπως το στήσιμο ολόκληρης σκευωρίας προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία· την οποία όπως παραπονιέται δεν κατέκτησε ποτέ. Η άσχημη εξέλιξη της τελευταίας φάσης μεταμόρφωσης του κόμματος από «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» σε «ΣΥΡΙΖΑ» είχε βέβαια προβλεφτεί και διατυπωθεί κριτικά από πολλούς ιδεολογικούς του αντιπάλους αφού ο νεαρός τότε αρχηγός του είχε δώσει από νωρίς δείγματα του χαρακτήρα του και μάλιστα πολύ πριν «νυμφευθεί» τη θέση του προέδρου, με δαχτυλίδι και κουμπάρο, το επάρατο 2008. Απορίας άξιο όμως είναι ότι, σχεδόν κανένας πνευματικός άνθρωπος της Αριστεράς, και, βεβαίως ουδείς διανοούμενος της «πεφωτισμένης Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην παραπάνω κριτική. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι λαλίστατοι θεωρητικοί δεν μπορούσαν να παρατηρήσουν το μολυσματικό λαϊκισμό στα «βρώμικα χέρια» του «λαοπρόβλητου» ηγέτη τους επειδή κοίταζαν ομαδικά το τεντωμένο δάκτυλό του που έδειχνε τους ταξικούς τους εχθρούς· «τους άλλους», δηλαδή εμάς. Ετσι, 200 χρόνια αριστερής θεωρητικής σκέψης και άπειρα συγγράμματα μαρξιστικών αναλύσεων αποδείχτηκαν ανεπαρκή και πήγαν χαμένα λόγω άπειρης βλακείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα γινονται επειδη ο κ.κουλη δεν ελκει , δεν τραβαει το παιδι, οπως θαλεγε, αν ζουσε ακομα, ο 100χρονος παππους μου, που αλλαζε τακτικα το ζευγαρι στον ωργο για το λογο που ειπωθηκε!!Δεν τραβαει λοιπον κι ολα γινονται ομοια κι απαραλλακτα σαν ναναι ρουτινα η διακυβερνηση της πανεμορφης Χωρας μας, δεν προτεινονται νεες ιδεες με ζουμι, γινονται ολα με σαμπλονι!(το σαμπλονι ειναι ενα οργανο για να φτιαχνεις ιδιες γεωμετρικες παραστασεις και σχεδια), ενω ομως ο κοσμος γυρο μας εξελισσεται!Τα αιτια πολλα και ενα απ~αυτα ειναι, οτι το σοι αυτο που μας κυβερνα ξεθωριασε, το κατεστρεψαν συναμα και οι διαρκεις παθογονες προσπαθειες να δωθουν σ~ολα τα οικογενειακα μελη γερα ποστα, δηλ. μια στημενη οικογενειοκρατια στο αποκορυφομα, αλα αραβικα και ασιατικα προτυπα!!
ΔιαγραφήΕτσι ο,τι προτεινεται ειναι επαναληψεις, ειναι τα ιδια παλια και σκονισμενα πραγματα, ενω κινουμαστε στις αρχες του 21αιωνα!! Σε λιγο δε θαχουμε γεμισει τα τοπια μας με ηλιακα συστηματα,κι αυτοκινητα με μπαταριες και πολλα αλλα υψηλης τεχνολογιας πραγματα χωρις τη συμμετοχη μας, ακομα και με λιγες βηδες!!
Κατα τα αλλα τα παιδια μας ολα αποκτησαν ανωτερα πτυχεια , χωρις ποτε ναχουν κανει εστω και ενα χρονο μια πρακτικη εξασκηση πανω στο κλαδο τους !! Ποιος να κανει τετοιες ριζικες αλλαγες στην εκπαιδευση , ο κ. κοuλη μηπως??
.....Στοιχεια που δεν διεθετε η κυβερνηση το Γιωργου Παπανδρεου....κλπ αλλες μπορδες περι Παπανδρεου .Τι λες κ. Μουμτζη ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λες??? Δηλαδη αυτη ητανε η αιτια που εκανε οτι εκανε ο Συριζα και οχι μονο ξεπλενοντας τον κυριο υπαιτιο της οικονομικης περιπετειας?
Έχει χαθεί το μέτρο. Δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια; Αν πάρουμε στα σοβαρά τις ανακοινώσεις της Ν.Δ και του ΚΙΝΑ.ΛΛ, όχι. Γιατί; Μα, γιατί δεν είχε αποδοκιμάσει τους «τραμπούκους» που ματαίωσαν την παρέλαση της 28η Οκτωβρίου το 2011 στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Κ. Παπούλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ίδια λογική λοιπόν ρωτάμε: Δικαιούνταν το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τα συλλυπητήρια του όταν πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Όχι φυσικά. Γιατί; Μα, γιατί ο ιδρυτής του κόμματος Ανδρέας Παπανδρέου είχε περιγράψει τη μεταπολίτευση ως «αλλαγή νατοϊκής φρουράς», θεωρούσε τον Καραμανλή άνθρωπο των Αμερικανών και υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου και τον είχε εξαπατήσει γιατί ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τον προτείνει για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας, αυτός επέλεξε τον Χρήστο Σαρτζετάκη.
Δικαιούνταν η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει τα συλλυπητήρια της όταν πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Όχι βεβαίως. Γιατί; Μα, γιατί τον είχε χαρακτηρίσει λαϊκιστή, αριστεριστή, κλέφτη, ολετήρα, αρχηγό της 17 Νοέμβρη.
Δικαιούνταν το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τα συλλυπητήρια του όταν πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Σε καμία περίπτωση. Ήταν ο αποστάτης του 65, ο Εφιάλτης για τη δημοκρατία, όπως τον είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο άνθρωπος που οργάνωσε την παραπομπή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο.
Οι τραμπουκοι που αναφερεις συντροφε ηταν ο Κουρακης και ο Καρανικας με αλλους οπαδους της συμμοριας συριζα κανε μια αναζητηση να δεις και τις φατσες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καραμανλής σύντροφε είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι τους πολιτικούς αντιπάλους τους στέλνουμε στο σπίτι και όχι στη φυλακή όπως προσπάθησε ο Σύριζα. Στη πολιτική μπορείς να έχεις αντιπαράθεση με τον πολιτικό σου αντίπαλο, αλλά δεν στέλνεις τους κομμισαριους να διακόψουν ΕΘΝΙΚΗ Εορτή, δεν στέλνεις κομματικους ντραπουκους να πετάνε πέτρες και μπουκάλια νερό στους πολιτικούς αντιπάλου σου. Αυτές οι συμπεριφορές δεν παρατηρηθηκαν ποτέ από κανένα κόμμα της μεταπολιτευσης γιατί σπείρει μίσος και διχασμό στη χώρα. Δυστυχώς όμως η κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιαζει στο μίσος νομίζοντας ότι θα επαναληφθεί το 2015.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ειναι αν έτσι πιστεύεις. Αλλά αναφέρεσαι στον Καραμανλή ή τη Ν.Δ.; Αν και η ανάρτηση περιγράφει ενα γενικότερο κλήμα, η φωτογραφία ενος γεγονότος δεν απεικονίζει αυτό καθεαυτό το γεγονός.Έτσι τουλαχιστον εγω νομίζω.
ΔιαγραφήΔε νομίζω ότι μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα σε πολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ Καραμανλή Παπανδρέου, Μητσοτάκη όταν αυτοί ήταν αρχηγοί των κομμάτων τους και στον αείμνηστο Κάρολο Παπούλια που ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ποιον αντιπαλεύονταν λοιπόν όταν τον αποκάλεσαν προδότη; Και μάλιστα ποιον έναν αναγνωρισμένο αγωνιστή της αντίστασης κατά των Γερμανών. Είναι γνωστό ποιοι ήταν οι υποκινητές αυτού του θλιβερού επεισοδίου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βουρκωμένα μάτια του που με απόγνωση ρωτούσαν "εγώ προδότης"; Όσοι δε θέλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους τουλάχιστον ας σωπάσουν και όχι να προκαλούν με ατυχείς συγκρίσεις. Το μέγεθος της ντροπής που θα έπρεπε να αισθάνονται μεγαλώνει με αυτά που γράφουν. Δικαίωμα του καθενός να ελπίζει σε όποιο κόμμα θέλει, αλλά για το συγκεκριμένο περιστατικό θα έπρεπε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να σιωπούν.
ΑπάντησηΔιαγραφή