Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Διατηρητέος ο Πολάκης


Ο Πολάκης είναι επιτυχημένος πολιτικός. Ας το παραδεχθούμε για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Μπορεί να μην έχει έργο να παρουσιάσει. Όμως δεν το χρειάζεται. Το έργο του είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ο Παύλος Πολάκης. Eνα έργο καλοδουλεμένο με την ολοκλήρωση που προσφέρει στην ανθρώπινη μορφή η αρμονία εσωτερικού κόσμου και περιγράμματος. Μια φυσιογνωμία που παραπέμπει στις καλύτερες εκδοχές του πρωτο-ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ογδόντα, σε συνδυασμό με την αθυροστομία, την πρωτογενή αγένεια, την αμορφωσιά και την αδιαφορία για οποιονδήποτε κανόνα κοινωνικής ή πολιτικής συμπεριφοράς, δημοκρατικής κατά προτίμηση. Βλέποντας τις μουντζούρες με τις οποίες στόλισε η «ομάδα καλλιτεχνών» των καταληψιών το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σκέφτηκα πως είναι η εικαστική εκδοχή του ανθρώπινου τύπου που εκπροσωπεί ο Πολάκης. Όπως η ζωγραφική στα σπήλαια του Λασκό μπορεί να μας πει πολλά για το ανθρώπινο είδος τον καιρό εκείνο, έτσι και οι μουντζούρες στους τοίχους θα αναγκάσουν τους ανθρωπολόγους του μέλλοντός μας να αναζητούν τον Πολάκη. Θα έλεγα πως είναι

καρατερίστας της πολιτικής. Oμως είναι κάτι παραπάνω. Είναι ανθρώπινος τύπος. Αφορά την ανθρωπολογική έρευνα και, ως εκ τούτου, φρονώ ότι θα πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέος.

Λένε πως είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης. Και αν ναι, δεν νομίζω ότι σκοτίζεται. Αυτός υπηρετεί τον ανθρώπινο τύπο που έχει δημιουργήσει, το έργο της ζωής του. Είτε ζητώντας να ρίξουν κάνα δυο στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές, είτε υπονομεύοντας τα εμβόλια, είτε φωνάζοντας γιατί η μάνα του περίμενε τη σειρά της, είτε με το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον υπερασπίζεται. Εμβριθείς πολιτικοί αναλυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται σε λεπτούς υπολογισμούς πολιτικής στρατηγικής, απ’ αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν πέφτοντας μονίμως έξω. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Τον θαυμάζουν. Ο Πολάκης είναι η ζωντανή εκδοχή της εικόνας που έχουν για τον «λαό». Ως εκ τούτου, προτείνω ότι όχι μόνον πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέος. Κέρινο ομοίωμά του πρέπει να φιλοξενηθεί σε λαογραφικό μουσείο, δίπλα σε Καραγκούνες και λοιπά κειμήλια.

Σας ακούγονται γραφικά όλ’ αυτά; Δεν είναι μόνο γραφικά. Η κεντρική ιδέα της υπόθεσης Πολάκη βρίσκεται στον τρόπο που η Αριστερά αντιλαμβάνεται τον «λαό» και ό,τι «λαϊκό». Eνα πρωτόγονο πλάσμα πρόθυμο να τσαλαπατήσει τους κανόνες και τις συνθήκες της συνύπαρξής μας. Και γι’ αυτό τον έχει χάσει.

 

Τάκης Θεοδωρόπουλος-Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Τι λές ρε Θεοδωρόπουλε!!! Αμόρφωτος ο Πολάκης!!! Επειδή δε σας κάθετε εεε!!!Αυτός μιλάει κατ εντολή μου και οχι κατ εντολή του Αλαφούζου και της παρέας του, που εσυ μιλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμορφωμενος...γελανε και τα ντουβαρια της Κουμουνδουρου

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά