Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Νέος εκλογικός νόμος, για αυτοδυναμία


Η δυναμική που παρατηρείται μετά τη μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και την επικράτηση Ανδρουλάκη οδηγεί σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον όπου το πρώτο κόμμα –και στις πολύ πιθανές δεύτερες εκλογές– θα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ στέκεται αρνητικά έναντι μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκ των πραγμάτων αναζητούνται άλλες εναλλακτικές.

Μία θα ήταν ένας κυβερνητικός συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση, προοπτική που το εκσυγχρονιστικό κομμάτι της Ν.Δ. προφανώς απεχθάνεται. Εδώ ο αντίλογος είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάσθηκε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δουλεύουν υπέρ του

Νίκου Ανδρουλάκη. Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να διεξήχθη χωρίς τη φυσική παρουσία του, ωστόσο μάλλον ενίσχυσε το σκηνικό που άρχισε να διαμορφώνεται μετά την εκλογή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τους υψηλούς τόνους και την πόλωση. Η τακτική αυτή, που θα συνεχισθεί και θα κορυφωθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στη συσπείρωση του κόμματός του και στην περαιτέρω εδραίωση του ιδίου στον ρόλο του απόλυτου κυρίαρχου. Ομως, θα έχει και κόστος.

Αυτό το ύφος και η ρητορική δύσκολα θα υπηρετήσουν τον απώτερο στρατηγικό στόχο της προσέλκυσης μέρους των πολιτών που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το ’19.

Οσο πιο σκληρός και επιθετικός θα εμφανίζεται ο Αλ. Τσίπρας, τόσο λιγότερο θα έχει απήχηση σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Τη φθορά που παρατηρείται στη Ν.Δ., είτε από τα όποια κενά στη διακυβέρνηση είτε από τις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καρπώνεται όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ενδιάμεσος χώρος που εκφράζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Με τη νηφάλια και μετριοπαθή κριτική προς την κυβέρνηση, την προσωπική ευγένεια του κ. Ανδρουλάκη και την τήρηση διακριτών αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής εξελίσσεται σε χώρο υποδοχής αναποφάσιστων και ψηφοφόρων της Ν.Δ. που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι.

Η φθορά της κυβέρνησης και οι όποιες διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ δημιουργούν ένα τρικομματικό σκηνικό και αλλάζουν τους εκλογικούς σχεδιασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυνικοί υπολογισμοί ίσως οδηγήσουν και σε σκέψεις για την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, με αύξηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αντιδράσεις, από την αντιπολίτευση, από θεσμικούς παράγοντες, ίσως και εντός του κυβερνώντος κόμματος.  Θα τσαλακώσει τη θεσμική ακεραιότητα της κυβέρνησης και θα εκπέμψει ηττοπάθεια. Βέβαια, είναι μια επιλογή που υπηρετεί τον στόχο της αυτοδυναμίας.

 Αθ. Έλλις-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά