Όποιος έλκεται από την εξουσία, επιζητεί την απόλυτη εξουσία, λέει ένα παλιό αμερικανικό ρητό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επιτυχία σημαντικές κρίσεις τα τρία τελευταία χρόνια: τη χειραγωγούμενη από την Άγκυρα μαζική εισβολή των μεταναστών στον Εβρο και τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τη θανατηφόρο πανδημία του κορωνοϊού αλλά και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και καυσίμων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν μπόρεσε όμως να διαχειρισθεί με σωφροσύνη την πολιτική κυριαρχία της που την οδήγησε σε σοβαρά λάθη και ατοπήματα στο θέμα των υποκλοπών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνώριζε την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Τη χαρακτήρισε μάλιστα λάθος που εάν το ήξερε θα το είχε αποτρέψει. Και γι’ αυτό απομάκρυνε από τη θέση τους τον επικεφαλής της ΕΥΠ και τον ανιψιό του και διευθυντή του γραφείου του στον οποίο είχε χρεωθεί από
τον πρωθυπουργό η πολιτική εποπτεία της μυστικής υπηρεσίας.Ωστόσο, παραμένει ανεξήγητο πώς ένας ικανός, αποτελεσματικός, πανταχού παρών πρωθυπουργός, όπως ο Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα περισσότερα θέματα της διακυβέρνησης της χώρας, άφησε στην τύχη της την ΕΥΠ.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιτρέψει στην εξεταστική επι- τροπή να ψάξει βαθιά, χωρίς τρικλοποδιές και αντιστάσεις από την κυβέρνηση.
Για να μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει πειστικά σε τέτοιες ενστάσεις θα πρέπει να επιτρέψει στην εξεταστική επιτροπή να ψάξει βαθιά και να αποκαλύψει –χωρίς τρικλοποδιές και αντιστάσεις από την κυβέρνηση– γιατί παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης και αν παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Μόνο με αξιόπιστες απαντήσεις και διαφάνεια ο πρωθυπουργός θα θεραπεύσει τη ζημιά που προκλήθηκε στον ίδιο και στην κυβέρνησή του –στο εσωτερικό και στο εξωτερικό– από τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Υπάρχει βέβαια η άποψη κάποιων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει από την υπόθεση των υποκλοπών αλλά από τα θέματα της οικονομίας. Οτι ο κόσμος ψηφίζει με βάση κυρίως την τσέπη του. Επικαλούνται, μάλιστα, το επιχείρημα ότι έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν υποπέσει στις ίδιες περίπου αμαρτίες στον τομέα αυτό. Ενας πρωθυπουργός, μάλιστα, άκουγε κασέτες από παρακολουθήσεις τηλεφώνων στο αυτοκίνητό του και διασκέδαζε, κι ένας άλλος είχε συλλογή απομαγνητοφωνήσεων από συνομιλίες εχθρών και φίλων – προϊόντα υποκλοπής.
Είναι βέβαιο ότι η οικονομία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις των πολιτών. Κι είναι αλήθεια ότι στον τομέα αυτόν ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει σοβαρή δουλειά. Μόλις αυτή την εβδομάδα η χώρα βγήκε, έπειτα από 12 χρόνια, από το καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα που αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στο 2023. Συγχρόνως, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας –με κύριο χαρακτηριστικό τα κέρδη του πρωτοφανούς τουριστικού ρεύματος το καλοκαίρι– κινείται σε πολύ θετικότερη κατεύθυνση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που φλερτάρουν με την ύφεση τον δύσκολο αυτό χειμώνα.
Για να υπάρξει όμως στις εκλογές του 2023 μια ισχυρή κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μαζέψει ψήφους από παντού. Και κυρίως από τους κεντρώους ψηφοφόρους (που τον ανέδειξαν νικητή στις προηγούμενες εκλογές) οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το ατόπημα των υποκλοπών. Αλλά και από την απαξιωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη, τον οποίο η ΕΥΠ αντιμετώπισε ως εχθρό των ελληνικών συμφερόντων.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και νηφαλιότητα για να πατήσει η οικονομία στα πόδια της, να υπάρξουν επενδύσεις και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί η απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει, όμως, μόνο εάν ο πρωθυπουργός κάνει το παν για να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και για να επουλωθούν σε βάθος χρόνου οι πληγές που άνοιξαν στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη.
Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.