Κι εκεί που όλοι μας θεωρούσαμε ότι η χώρα έχει αρχίσει να προχωράει με γοργά βήματα μπροστά ύστερα από μία άριστη τουριστική χρονιά με έσοδα περισσότερα από το 2019, με υψηλή ανάπτυξη –κοντά στο 6%– και με ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο, να σου πάλι η πόλωση και η διχόνοια. Το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργεί ασφυκτική ατμόσφαιρα. Αίφνης η πολιτική ζωή σέρνεται και πάλι στον «βούρκο».
Με λίστες υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων –υποτιθέμενα θύματα παρακολούθησης μέσω του παράνομου λογισμικού Predator– να είναι το κύριο θέμα συζήτησης. Και με απίστευτες κατηγορίες να εκτοξεύονται από την αξιωματική αντιπολίτευση για κύκλωμα παρακολουθήσεων στην αυλή του Μαξίμου. Κατηγορίες του αέρα που δεν έχουν αποδειχθεί –ακόμη και για ρωσικό δάκτυλο μιλάνε στην κυβέρνηση επειδή η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία– αλλά δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα και προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Ελπίζαμε ότι
στην προεκλογική περίοδο τα τρία μεγάλα κόμματα θα αντιμάχονταν διεκδικώντας την ψήφο του κόσμου με τα πολιτικά τους προγράμματα και τις εναλλακτικές προτάσεις οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αντ’ αυτού οδηγούμαστε σε εκλογές διχασμού, με τη λάσπη στον ανεμιστήρα και με τους πολίτες να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα.Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σημαντικό έργο τα τρία αυτά χρόνια. Αντιμετώπισε τρεις κρίσεις –ελληνοτουρκικά, πανδημία, Ουκρανία– και πέρασε πάνω από τον πήχυ. Ολο το 2022 με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολούθησε μία τολμηρή στρατηγική στήριξης των εισοδημάτων των οικονομικά ανίσχυρων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανατιμήσεις του ρεύματος, του φυσικού αερίου και της βενζίνης. Οπως είχε κάνει και με την πανδημία – μοιράζοντας 40 δισ. ευρώ στους πολίτες που δεν μπορούσαν να δουλέψουν και στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά λόγω του lockdοwn.
Ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής σε θέματα λειτουργίας της ΕΥΠ πρέπει να αναβαθμιστεί.
Οι φετινές επιδοτήσεις, χρησιμοποιώντας χρήματα του προϋπολογισμού αλλά και μέρος των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας, κατάφεραν να φρενάρουν τις υπέρογκες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και να συγκρατήσουν την αύξηση του πληθωρισμού σε χαμηλότερο επίπεδο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες –η Ελλάδα έφτασε τον Οκτώβριο να έχει πληθωρισμό 9,1%– μικρότερο δηλαδή από το 11,6% της Γερμανίας.
Δεν αντιμετώπισε όμως όλες τις κρίσεις με την ίδια επιτυχία η κυβέρνηση. Χειρίστηκε μάλιστα το θέμα των παρακολουθήσεων με τρόπο κατώτερο των περιστάσεων. Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ολοκληρώθηκαν χωρίς η κοινή γνώμη να μάθει γιατί γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ. Οσοι μάρτυρες κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή κράτησαν κλειστό το στόμα τους για την ταμπακιέρα επικαλούμενοι το απόρρητο, ενώ υπήρξαν και πρόσωπα που σχετίζονται με τις υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά, τα οποία η επιτροπή δεν έκρινε αναγκαίο να καλέσει. Ακόμη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής πλέον του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος στο Κοινοβούλιο, δεν έμαθε ποτέ για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν και ποιοι έδωσαν την εντολή για την –νόμιμη έστω– επισύνδεση στο τηλέφωνό του. Ο χειρισμός της υπόθεσης ενίσχυσε αντί να εξαλείψει την καχυποψία της κοινής γνώμης και δημιούργησε εύφορο έδαφος για πολιτική εκμετάλλευση.Στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Δικαιοσύνη οφείλει να πάρει την υπόθεση των υποκλοπών πάνω της. Να καλέσει μάρτυρες, να αναζητήσει στοιχεία και να δώσει απαντήσεις. Να καταλήξει εάν όσα δημοσιεύονται έχουν ίχνος αλήθειας ή είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης κοπτοραπτικής με πολιτικές σκοπιμότητες.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να λάβει αμέσως νομοθετικά μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγής και λειτουργίας στη χώρα των παράνομων λογισμικών με εξουθενωτικές ποινές για τους παραβάτες. Και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ με την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των μυστικών υπηρεσιών αλλά και την αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου του Kοινοβουλίου.
Επειτα από 10 χρόνια μνημονίων, αιματηρών θυσιών και στερήσεων η χώρα βγήκε στο ξέφωτο και αγωνίζεται να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σέρνει τη χώρα στον βούρκο ή να στέκεται εμπόδιο στις καλύτερες μέρες που ο ελληνικός λαός τόσα χρόνια προσμένει.
Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή
Σήμερα βλέπουμε μια Ελλάδα παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, να έχει αποκτήσει. το σεβασμό των ισχυρών χωρών , να έχει τρομάξει τους εξ ανατολών εχθρούς της. αλλά μερικοί εντος κσι εκτός Ελλαδας επειδή βλέπουν ότι αυτή η ισχυροποίηση της χώρας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους, άρχισαν το βρώμικο πόλεμο με πρωταγωνιστή το γνωστό αμόρφωτο εκμεταλλευομενοι το πάθος του για εξουσία. Βλέπετε ποτε δεν ζήτησε την απομάκρυνση του Μητσοτάκη μέσο εκλογικής διαδικασίας, αλλά με παραίτηση εδώ και τώρα. Αυτή τη φορά όμως θα μιλήσει ο λαός κσι όχι το πέναλτι του Μαρινάκη. Ειρήσθω εν παρόδω είμαι Ολυμπιακός, αλλά φέτος το πρωτάθλημα πρέπει να το πάρουν ΑΕΚ η Παναθηναϊκός.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αν ο Μητσοτάκης ήξερε και κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του, είναι δειλός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν ήξερε κι επεσε θύμα του ανιψιού του, είναι βλαξ.
Αν ήξερε κι έκανε τον κινέζο, είναι επικίνδυνος.
«Δεν κάνει το παιδί» που έλεγε κι η μάνα του.»
Αν ο Τσιπρας ήξερε και κρύβεται πίσω από τον Παπαγγελοπουλο και Παπά είναι δειλός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν το ήξερε και έπεσε θύμα του Παπαγγελοπουλου και Παπά ειναι βλάξ.
Αν ήξερε και κάνει το Κινέζο ειναι επικίνδυνος.
Δεν τραβάει το παιδί που λέει και ο λαός.