Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Βαρουφάκης «εκτελεί» Τσίπρα


Ένας πολιτικός ηγέτης, ανεξάρτητα από τις ικανότητές του, χρειάζεται να έχει και την τύχη με το μέρος του. Ή να το πω ανάποδα, να μην την έχει απέναντί του. Για σκεφτείτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε προκηρύξει εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου για τις 26 Μαρτίου, όταν οι αντιδράσεις για την τραγωδία των Τεμπών θα βρισκόταν στην κορύφωσή τους.

Ο Μητσοτάκης, όπως όλοι το παραδέχονται, είναι τυχερός επειδή έχει τον Τσίπρα ως βασικό του αντίπαλο. Βέβαια, σηκώνει πολλή κουβέντα αν το πρόβλημα για τη Ριζοσπαστική Αριστερά είναι ο ίδιος ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αυτό θα είναι το αντικείμενο της ανάλυσης που θα κάνουν οι σύντροφοι μετά τη διαφαινόμενη ήττα. Εγώ μένω στα χοντρά γράμματα. Ή να το πω αλλιώς, πολύ πιο δύσκολη θα ήταν η κατάσταση για τη Νέα Δημοκρατία αν είχε ως βασικό της αντίπαλο ένα άλλο κόμμα, πιο κοντά στα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με ερείσματα στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο.  

Και ενώ για την καλοτυχία του Κυριάκου αναφερόμασταν τον Τσίπρα, αίφνης τις τελευταίες ημέρες μάς προέκυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που

επιβεβαίωσε την «τύχη» του Κυριάκου. Πρώτα έβαλε ταφόπλακα στην προοπτική της κυβέρνησης των ηττημένων και στη συνέχεια, με τη χθεσινή του ομιλία, μας ξαναθύμισε το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι οι τράπεζες. 

Ο τρόπος που έθεσε το ζήτημα, ως ένα εναλλακτικό σχέδιο συναλλαγών που διαθέτουν όλες οι σοβαρές κυβερνήσεις, μας παραπέμπει σε ακραίες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις οι οποίες δεν υφίστανται στην Ελλάδα. Εκτός αν προκληθούν, λόγω άσκησης ακραίων πολιτικών, όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015. Προφανώς, σε κάτι τέτοιο αναφέρεται ο Γιάνης ο οποίος επιζητεί διαρκώς τη δικαίωσή του για τα όσα έγιναν εκείνο το εξάμηνο. Αυτή όμως η επιζητούμενη δικαίωση έχει πολιτικό αντίκτυπο και στο σήμερα. 

Ποιος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος αυτών των χθεσινών δηλώσεών του; 

Πρώτα - πρώτα συνεχίζει να «ψαρεύει» στο αντισυστημικό ακροατήριο που είναι επιφυλακτικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Είναι ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό που είναι κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί να μετατρέψει μια ήττα σε συντριβή ή από την άλλη μεριά να αποτρέψει τη συντριβή. Σε αυτό το ακροατήριο απευθύνεται ο Γιάνης μιλώντας για εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και κλείνοντας το μάτι στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Δεύτερον, γκρεμίζει και σε προγραμματικό επίπεδο τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δε περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ. Η πρόκληση προς τον Τσίπρα είναι ξεκάθαρη. Αν θέλεις συνεργασία, έλα πριν από τις εκλογές να συντάξουμε το κοινό πρόγραμμα. Αλλά σε τι κοινό πρόγραμμα να προστρέξει ο Τσίπρας; Σε αυτό των εναλλακτικών πληρωμών; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζει όλη τη στρατηγική του στην προοπτική της «προοδευτικής» κυβέρνησης, μια προοπτική που δεν υπάρχει, δια χειρός Βαρουφάκη. Δηλαδή ο Α. Τσίπρας, εικοσιπέντε ημέρες (25) πριν από τις εκλογές, πορεύεται χωρίς ένα κεντρικό πολιτικό αφήγημα. 

Αυτή τη στιγμή το μόνο κόμμα που έχει μια ξεκάθαρη πρόταση είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές για να βάλουμε την Ελλάδα, χωρίς πισωγυρίσματα, στον δρόμο της ανάπτυξης.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

3 σχόλια:

  1. αυτοι ειναι δεν αλλαξαν ....μονο να κατστρεψουν την χωρα μας ειναι ικανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναλύοντας τους υποψήφιους του Σύριζα δείχνει ένα κόμμα που έχει χάσει το προσανατολισμό του και ελπίζει ότι ο Αντωναρος και η Ακρίτα θα του φέρουν ψήφους. Κατάντια.
    Ισχυρίζεται ότι απέκτησε εμπειρία και έμαθε από τα λάθη του , δηλαδή η συνεργασία με το Γιάννη μια χαρά ήταν για να επιθυμεί διακαώς μια νέα συνεργασία. Ακούτε υποψήφιοι ψηφοφόροι του Σύριζα? Υπομονή στις νέες ουρές των ΑΤΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανως ακομα δεν συνελαβες , οτι η προοδος και η αναπτυξη στο τοπος μας μπορει μονο να ξαναρθει οταν συντηρητικα κομματα σαν και του κ. Κουλη μεινουν στο περιθωρειο. Κοιτα ποια κομματα κυβερναν στην Ευρωπη και δες το ιστορικο αναπτυξης στη χωρα μας, συγκρινοντας το αλμα της πατριδας σου σε περιοδους κυβερνησης της με συντηρητικους και σοσιαλοδημοκρατες σαν τον Ανδρεα Παπανδρεου, Σημιτη..? Το τρομερο κι ανειπωτο χρεος της πατριδας μας /πανω απο δυο φορες του ετησιου εθνικου μας εισοδηματος μας/ συνεβει απο τις δεξιοφρονες /συντηρητικες κυβερνεις του χονδρου-κωστακη Καραμανλη, Σαμαρα , ....... και παει λεγοντας !! Κατσε και μαθε λοιπον τη προσφατη ιστορικη οικονομικη εξεληξη της πατριδας σου και εν συγκριση με τις αλλες ευρωπαικες Χωρες !! Θα μαθεις πολλα και θα παυσεις να μιλας για τον χαρισματικο κ. Κουλη αν συλλαβεις την αληθεια !! Σε μια Ευρωπη με σοσιαλοδημοκρατηκες κυβερνησεις τωρα και μελλοντικα ο κ. Κουλη θαναι και θα παραμεινει το απομονωμενο μαυρο προβατο στη γωνια της Ευρωπης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά