Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Μπαλαμούτι


Κόλλημα, εμμονή, ιδεοψυχαναγκασμός, όπως κι αν ερμηνεύεται η ρητορική του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή καταλήγει πάντα χιμαιρική.

Το ευρώ τον στοιχειώνει, οι ανοικτές τράπεζες τον κατατρύχουν. Αναπόδραστα καταστρώνει σχέδια επί χάρτου καθώς φαντασιώνεται χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας και κατάρρευση του πιστωτικού της συστήματος.
Οπτασιάζεται οριστικό Grexit, λουκέτο στη Τράπεζας της Ελλάδας, ριφιφί στο νομισματοκοπείο Ονειρεύεται επάνοδο στη δραχμή με άυλο χρήμα και ψηφιακό χαρτοπόλεμο τυπωμένο από τα μηχανήματα του Εθνικού Λαχείου. Στήνει απειλητικό το σκιάχτρο -μπαμπούλα του στυλ "κι αν σου κάτσει" η στραβή. Αυτός, πάντως, υποκρίνεται τον προετοιμασμένο.
Από τριετίας κιόλας έχει εκπονήσει τη "μαγική" εναλλακτική λύση για την ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Την ονομάζει «Δήμητρα». Πιθανόν για να εκμεταλλευτεί την μυθική γονιμότητα της ομώνυμης θεάς. Στη πραγματικότητα δρομολογεί άγονες παραστάσεις ενός ακροβατικού τσίρκου που αμολάει αδιακρίτως πυροτεχνήματα. Κι όποιον πάρουν τα σκάγια.

Δεν πρόκειται για κάτι το καινοφανές. Από τότε που συστήθηκε ως υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου με τσαρλατάνικα βεγγαλικά πορεύτηκε. Στοίχισαν οι τυχοδιωκτικές φωτοβολίδες του στην ελληνική οικονομία καμιά 100αρια δισ ευρώ, ρήμαξαν τις συναλλαγές με τα capital control και φόρτωσαν στη κοινωνία ένα ολέθριο τρίο μνημόνιο.

Μπορεί ο ίδιος να καμώνεται τον "ενήλικα στο δωμάτιο", αλλά η αφηγηματική του κατασκευή είναι ακραία παιδιάστικη. Τη πλασάρει τσάμπα και βερεσέ σε μια χώρα που δικαιούται πλέον να μην ακούει τις φαντασιόπληκτες κορώνες του.

Πρώτα απ΄ όλα γιατί η τζούφια αιτιολογική της σκέψη τρακάρει άτσαλα πάνω στις θετικές εκθέσεις. εκτιμήσεις και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Κομισιόν, το ΔΝΤ, τη ΤτΕ, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο οι πάσης φύσεως ντόπιοι ψεκασμένοι ισχυρίζονται ότι η οικονομία καταρρέει.

Πόσο μάλλον όταν μέσα σε τρία χρόνια έχει δεχθεί 12 διαδοχικές αναβαθμίσεις στις αξιολογήσεις της από τους διεθνείς οίκους. Ειδικότερα σήμερα που βρίσκεται μόλις ένα σκαλί πριν από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι παλιοί σύντροφοι του στο ΣΎΡΙΖΑ δεν αντιδρούν στα καταστροφολογικά παραληρήματα του Βαρουφάκη. Η Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όσα καταλαβαίνει για το αντικείμενο της, σιωπά.

Ομοίως και ο τέως Υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ευκλείδης Τσακαλώτος αδρανεί Για την ώρα μετράει τα κουκιά για το σχηματισμό κυβέρνησης των εκλογικά ηττημένων. Τα ίδια πιθανά σενάρια ανιχνεύει και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο πάλαι ποτέ αναπληρωτής υπουργός εθνικής οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα το μακρινό 1989.

Η μουγκαμάρα των εξεχόντων αυτών οικονομολόγων της Κουμουνδούρου προφανώς οφείλεται στην άηχη συναίνεση ότι το κόμμα του Βαρουφάκη αποτελεί δεκανίκι της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τον εγκλωβισμό τους σε αυτό το αφήγημα εκδηλώνεται και η ανοχή στις παροξυσμικές ασυναρτησίες του.

Το κακό, εν προκειμένω είναι ότι με το ίδιο μπαλαμούτι κάποτε συμπορεύτηκαν. Το χειρότερο είναι πως όποιοι δεν θυμούνται το επιζήμιο κοινό παρελθόν τους, διαμηνύουν στους πολίτες πως είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.

 Δημ. Παγαδάκης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. δεν θα ξεχασουμε ποτε οτι συγκηβερνησαν αυτα τα νουμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον ανώνυμο σχολιαστή που επιμένει να λειτουργεί χωρίς τους κανόνες του ιστολογίου ας γράψει το ονοματεπώνυμο του να του εξηγήσω τι λάθος κάνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά