Μεσάνυχτα 2ας Ιουλίου 2023. Τα exit polls έχουν προϊδεάσει για το αποτέλεσμα, η καταμέτρηση έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, αυτοδύναμη κυβέρνηση για τη χώρα δεν προκύπτει. Η Ν.Δ. πήρε κάτω από 38% και δεν κατάφερε να βγάλει τους πολυπόθητους 151 βουλευτές, παρά το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει «μπόνους» στο πρώτο κόμμα. Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συγκεντρώσουν μαζί 151 έδρες, ενώ ήδη ο κ. Ανδρουλάκης έχει απορρίψει την πιθανότητα να μπει σε μια κυβέρνηση στην οποία μετέχει το ΜέΡΑ25. Εκ των πραγμάτων η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί –δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καιρό τώρα αποκλείσει τη συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο– είναι η σύμπραξη Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα μαζί βγάζουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση 180 βουλευτών περίπου.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, που κρατάει κάποιες ώρες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Κυρ. Μητσοτάκη και αντιπρόεδρο τον Ν. Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει πέντε σημαντικά υπουργεία σε τομείς με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο – το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Ανδρουλάκης βγαίνοντας από τη συνάντηση δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει από την εποχή των μνημονίων ότι βάζει πλάτη για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες και ακυβερνησία. Και σημειώνει ότι με την ανάληψη των πέντε σημαντικών αυτών υπουργείων το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα αφήσει την κοινωνική του σφραγίδα στη διακυβέρνηση της χώρας.
Εναλλακτικό σενάριο:
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχεται να μπει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη κι ο αρχηγός της Ν.Δ. διαφωνεί με τον ορισμό άλλου πρωθυπουργού στη θέση του και δεν επιθυμεί να κάνει κυβέρνηση με τον Κυρ. Βελόπουλο. Η χώρα οδηγείται σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο. Η πολιτική αβεβαιότητα και η ακυβερνησία ζημιώνουν τη χώρα – οι διεθνείς οίκοι παρακολουθούν από κοντά και παίρνουν τα μέτρα τους. Κύριος χαμένος από τις τριπλές κάλπες είναι το ΠΑΣΟΚ – αφού η σκληρή πόλωση των δύο κομμάτων εξουσίας τού αφαιρεί ψηφοφόρους.Είναι φανερό ότι το σενάριο αμοιβαίου κέρδους (win-win) τόσο για τη χώρα –κυρίως– όσο και για τα κόμματα που θα μετάσχουν στη συγκυβέρνηση είναι μια κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα αποκτάει κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου και πετυχαίνει αμέσως την επενδυτική βαθμίδα. Το πράσινο φως για μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό ανάβει και η ανάπτυξη για το 2023 έχει μεγάλες πιθανότητες να υπερβεί το 3%. Η Ν.Δ. ανανεώνει την τετραετία της και έχει την ευκαιρία να προχωρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί. Ο κ. Ανδρουλάκης παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» στη διακυβέρνηση και επικεντρώνεται να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία και στη Δικαιοσύνη. Κρατώντας πάντοτε τη δυνατότητα, εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν τηρήσει τα υπεσχημένα, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, έχοντας δείξει εμπράκτως ότι βάζει πάνω απ’ όλα τη σταθερότητα της χώρας και τις κυβερνήσεις συνεργασίας που ο ίδιος θεωρεί πρότυπο διακυβέρνησης στην Ευρώπη σήμερα.
Ολα αυτά όμως είναι υποθετικά. Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κινείται, έως τώρα, στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Χαράσσει στρατηγική με επίκεντρο όχι το συμφέρον της χώρας αλλά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται.
Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, προτείνοντας ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής (που μπορεί να είναι και ο ίδιος, όπως λέει) χωρίς να το κατονομάζει. Υπογραμμίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν πάρει ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις εκλογές. Και αρνείται να πει το αυτονόητο: ότι εάν οι πολιτικές εξελίξεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.
Επί της ουσίας ο κ. Ανδρουλάκης ελπίζει στην αυτοδυναμία της Ν.Δ. για να μη βρεθεί μπροστά σε επώδυνα διλήμματα και στη δύσκολη θέση να πρέπει να στηρίξει μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το καλό της χώρας. Προτιμάει, δηλαδή, τη διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη παρά μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα έχει αναλάβει υπουργεία-κλειδιά για την κοινωνική του ατζέντα και θα μπορεί να έχει «βέτο» στις γενικότερες κυβερνητικές αποφάσεις.
Επί της ουσίας περνάει το μήνυμα σε κάθε αναποφάσιστο ψηφοφόρο που θα ήθελε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ προσβλέποντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ότι για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτειες είναι καλύτερο να ψηφίσει Ν.Δ. Στρατηγική ήττας και συρρίκνωσης.
Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή
Ας αυτοσχεδιασουμε λοιπον και εμεις οπως και αρθρογραφος. Δε βγαινει λοιπον αυτοδυναμη Κυβερνηση και το κακο Πασοκ που αρκετα ταλαιπωρησε του Ελληνες αποφασιζει να μεινει στην ακρη για αλκα 4 χρονια.Τοτε ο πρωτος με τον δευτερο συνεργαζονται για το καλο του τοπου και κανουν μια πανισχυρη Κυβερνηση και να αποφευχθει η ακυβερνησια.
ΑπάντησηΔιαγραφή