Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Πώς το ΠΑΣΟΚ έμπλεξε στις τρέλες των Βαρουφάκηδων

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις, αλλά ο πρόεδρος Τσίπρας ολοφάνερα τις πιστεύει. Και τις φοβάται.
Επειδή λοιπόν δεν βλέπει να αναδύεται στον ορίζοντα «προοδευτική κυβέρνηση» 151 βουλευτών, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (και πρωθυπουργό τον ίδιο), ανέκρουσε πρύμναν και προτείνει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής.
Με άλλα λόγια, ο ίδιος Τσίπρας που έλεγε ως πρόσφατα ότι δεν δέχεται «κυβέρνηση ηττημένων» προτείνει ξαφνικά να συνενωθούν τέσσερις ηττημένοι μαζί για να δημιουργήσουν κυβέρνηση μειοψηφίας!
Πρόκειται για την πιο ηττοπαθή δήλωση από όσες έχει κάνει μέχρι σήμερα. Από τη μια θέτει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή αλλαγή» και από την άλλη προετοιμάζει τον κόσμο για κυβέρνηση με 120 βουλευτές. Είναι τουλάχιστον παράλογο να ευαγγελίζεσαι την αλλαγή, δηλαδή την αποδοχή του κόσμου και ταυτόχρονα να ζητάς την «ανοχή» των συνεταίρων σου γιατί έχεις μεγάλη τρύπα στα ποσοστά. «Αν μας λείπουν 5-10 βουλευτές...», είπε ο ίδιος. Λες και είναι κάποια ασήμαντη λεπτομέρεια.
Είναι, επίσης, το απώτατο στάδιο κυνισμού και πολιτικού αμοραλισμού να ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον δραχμιστή Βαρουφάκη και τον αντιευρωπαίο Κουτσούμπα να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση που δεν θα έχει συγκεντρώσει καν την πλειοψηφία της Βουλής.

Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας, αλλά με αυτά έδωσε κάθε λόγο σε οποιονδήποτε κεντρώο ψηφοφόρο είχε σκοπό να ψηφίσει κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, να το ξανασκεφτεί. Οι αναποφάσιστοι πλέον θα ψηφίζουν πιο εύκολα μετά από αυτό.

Είναι τεράστιο φάουλ να εμπεδώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την αίσθηση ότι μπορεί άνετα να συνεταιριστεί με όσους ευαγγελίζονται τη δραχμή και την έξοδο από την Ευρώπη. Εξ ου και η άνεση Βαρουφάκη που τους τη βγαίνει από τα αριστερά και το επαναφέρει. Τώρα τη δραχμή τη λέει «Δήμητρα». Φυσικά, αυτό «κουμπώνει» με την πρόσδεση στη Ρωσία και στην Κίνα που αναζητούσαν όλοι μαζί το μακρινό 2015. Αυτό είναι το μέλλον που (ξανα)ετοιμάζουν για μας;

Είναι αυτοχειρία να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είκοσι μέρες πριν τις εκλογές, ότι είναι 100% έτοιμος να συμπράξει με τον Βαρουφάκη προκειμένου να κυβερνήσει ξανά τη χώρα. Το φλερτ ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, τότε που ο Τσίπρας δήλωνε ότι με την απλή αναλογική θα ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης. Και έχει φθάσει σήμερα να γίνεται κανονική πρόσκληση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «δεν αποκλείω κανέναν», ακόμα και τον Βαρουφάκη.

Όλο αυτό το μπουφόνικο σκηνικό φέρνει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ. Είναι προς τιμήν του το «όχι» που είπε για συμμετοχή σε κυβέρνηση ανοχής. Με δήλωσή του στο iefimerida o εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κυβέρνηση που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο δε Ανδρουλάκης επανήλθε αποκλείοντας κάθε συνεργασία με το ΜέΡΑ25.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Η ασυναρτησία του δεύτερου έχει ακροατήριο και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι περισσότεροι τα ίδια πιστεύουν (π.χ. για τις τράπεζες) ή έστω τα θεωρούν συζητήσιμα και διαπραγματεύσιμα. Ο Βαρουφάκης είναι κάτι σαν τη φωνή της αριστερής συνείδησής τους. Αν το ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει στην παράσταση, παίρνει την ευθύνη για ολόκληρο τον θίασο.
 Σοφία Γιαννακά-iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά