Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Σεμνά και ταπεινά


Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της; Παράδοξο το ερώτημα, δύσκολη η απάντηση. Όμως και μόνο το γεγονός ότι τίθεται ένα τόσο παράδοξο ερώτημα, φαίνεται πως εκπορεύεται από μια αναγκαιότητα. Στην ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής και αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα ελέγχει την κυβέρνηση. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια αξιωματική αντιπολίτευση είχαμε, αξιόπιστη δεν ήταν. Από τη Δευτέρα δεν θα έχουμε ούτε αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολυτραυματίας που πολύ δύσκολα θα αναρρώσει. Είναι λογικό να περιπέσει σε μια εσωστρέφεια, διότι δεν είναι μόνον η πολλαπλή συνεχόμενη ήττα, είναι κυρίως το μέγεθός της με όλα τα χαρακτηριστικά της συντριβής. Είτε με Αλέξη Τσίπρα είτε χωρίς αυτόν, η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, δεν νοείται ευσταθές πολιτικό σύστημα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση. Όσοι παραλληλίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα του 1977 –ΠΑΣΟΚ 25%, Νέα Δημοκρατία 42%– με το σήμερα, λησμονούν πως αυτό το 25% ήταν αποτέλεσμα θεαματικής ανόδου και όχι θεαματικής πτώσης. Η διαφορά τότε των 17 μονάδων έκρυβε τη δική της δυναμική, που φάνηκε το 1981.

Τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί μπροστά στην

πρόκληση, όχι της παντοδυναμίας αλλά της μονοκρατορίας. Η έλλειψη αξιόπιστου αντιπάλου ενέχει σοβαρούς κινδύνους που, όπως φαίνεται, τους διαβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και η νέα κυβέρνησή του θα «αντιπολιτεύεται» τον εαυτό της. Πώς θα γίνει αυτό; Μόνο με την επίγνωση πως η αλαζονεία αποτελεί τον ισχυρότερο εχθρό των κυβερνώντων. Οι πολίτες πολλά μπορεί να συγχωρήσουν. Δεν συγχωρούν την προκλητική διαχείριση της εξουσίας, την πεποίθηση των υπουργών και των παρατρεχαμένων πως είναι ανεξέλεγκτοι. Το «σεμνά και ταπεινά» είναι εύκολο στα λόγια, αλλά δύσκολο στην πράξη. Η Ιστορία δείχνει πως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στη δεύτερη τετραετία των κυβερνήσεων και είναι ένας βασικός λόγος που ουδέν πολιτικό κόμμα κέρδισε εκλογές τρεις συνεχόμενες φορές.

Τώρα, αυτός ο πειρασμός θα είναι μεγαλύτερος. Είναι θετικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντόπισε το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι πώς θα το λύσει. Και καλό είναι να γνωρίζει ότι από εδώ και μπρος οι συγγνώμες δεν θα γίνονται δεκτές.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά