Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Πόσες φορές πρέπει να χάσει ο Τσίπρας για να παραιτηθεί;


Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο ψηλά θα φτάσει η ΝΔ, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια ισχυρή αυτοδυναμία. Με το 4 μπροστά, το οποίο θα μπορούσε και να μεταφραστεί σε ένα 42%-42,5% και με ένα 8% των κομμάτων να μένουν εκτός Βουλής, η ΝΔ εξασφαλίζει κοντά στις 160 έδρες.

Οι έδρες έχουν σημασία, όχι τόσο πολύ τα ποσοστά, τα οποία είναι σημαντικά μόνο ως πολιτικό μέγεθος για τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ρίξει λευκή πετσέτα, όντας απογοητευμένοι και συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση νίκης, οπότε να δούμε υψηλά ποσοστά αποχής και το κόμμα πιο χαμηλά, πυροδοτώντας τα εσωκομματικά όργανα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πέντε εκλογές μέχρι σήμερα. Τέσσερις το 2019 και μία το 2023. Αν χάσει και αυτές τις

εκλογές θα μετράει έξι ήττες. Δεν γνωρίζω κανένα πολιτικό αρχηγό που να έχει ηττηθεί έξι φορές και να έχει παραμείνει στη θέση του.

Ο μακαρίτης ο Ευάγγελος Αβέρωφ έχασε ευρωεκλογές, ούτε καν εθνικές εκλογές και παραιτήθηκε την ίδια νύχτα. Ο Μιλτιάδης Έβερτ έχασε μια εκλογή, το 1996 και παραιτήθηκε επίσης την ίδια νύχτα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος είχε κερδίσει τρεις απανωτές εκλογές, έχασε μια φορά το 1993 και επίσης παραιτήθηκε αμέσως. Τι άλλο δηλαδή περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας να συμβεί;

Σκεφτείτε ότι σε μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο, θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες η ΝΔ είναι ισχυρότερη απ' ότι στις εθνικές, ενώ πολύ ισχυρό είναι και το ΠΑΣΟΚ. Εκεί σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα γνωρίσει μια νέα μεγάλη ήττα. Και το 2024 έρχονται οι ευρωεκλογές. Θα παραμείνει μέχρι τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Τόσες πολλές ήττες θα αποτελούν νέο ρεκόρ Γκίνες.

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει κακό στο ίδιο του το κόμμα. Κάποτε η Μελίνα Μερκούρη είχε πει στον Ανδρέα Παπανδρέου «πρόεδρε δεν αρέσουμε πια!». Νομίζω πως ήρθε η ώρα να πει το ίδιο και στον εαυτό του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα ερώτημα εδώ είναι κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς Τσίπρα, παύει πλέον να έχει την αντίληψη ότι είναι κόμμα εξουσίας. Ο ίδιος έχασε μια τεράστια ευκαιρία. Όπως ακριβώς απαλλάχθηκε το 2015 από τα πολύ μεγάλα βαρίδια, δηλαδή τον Λαφαζάνη και τον Στρατούλη, κίνηση που όχι μόνο δεν του στοίχισε αλλά κέρδισε και δεύτερες εκλογές, έπρεπε να είχε εκκαθαρίσει και τα υπόλοιπα τοξικά στοιχεία αν και εφόσον ήθελε να γίνει συστημικό κόμμα και να παραμείνει στην διεκδίκηση της εξουσίας. Και να συνειδητοποιήσει ότι αν θέλει να κυβερνήσει ξανά πρέπει να γίνει συστημικό κόμμα.

Τίποτα πιο αντιφατικό, θολό και καταστροφικό δεν υπάρχει ως μήνυμα από το να ισχυρίζεσαι ότι είσαι αντισυστημικός, αλλά να υποστηρίζεις ότι θες να κυβερνήσεις μια χώρα, η οποία βασίζεται σε συστήματα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής που ταράσσεται κάθε λίγο από επαναστάσεις κατά δικτατοριών. Είναι μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ευρώπης με κανονικότητα, όπου ο λαός επιλέγει τους κυβερνήτες του μέσω των εκλογών.

Αυτοί ακριβώς είναι οι λόγοι που συνετρίβη ο κ. Τσίπρας. Ο μεν Μητσοτάκης έλεγε «ψηφίστε με για να συνεχίσω το έργο μου με όλα τα λάθη που έχω κάνει», όταν Τσίπρας και Ανδρουλάκης καλούσαν τους πολίτες να τους ψηφίσουν «για να φύγει ο Μητσοτάκης και η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος». Στη σημερινή όμως εποχή, οι εκλογές δεν κερδίζονται από την άρνηση αλλά από τις θέσεις.

Είτε επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει να γίνει συστημικό κόμμα με στελέχη που θα μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται να παριστάνουν τους επαναστάτες σε μια χώρα που δεν χρειάζεται επανάσταση, είτε θα συρρικνώνεται συνεχώς, οδεύοντας στη σφαίρα του χαμηλού μονοψήφιου ποσοστού.

Τι ζητούν οι πολίτες; Σταθερότητα, να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να βρίσκουν τις τράπεζες ανοικτές, όχι κλειστές. Αν λοιπόν αργήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα από τη νέα ήττα, τότε οι χιλιάδες κεντροαριστεροί και πρώην πασοκογενείς, που όταν έπαψε να τους εκφράζει το ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να μετακινηθούν αριστερότερα, θα αποχωρήσουν.

Εάν το ΠΑΣΟΚ, που έχει μυρίσει κι αυτό αίμα με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίσει να ενδυναμώνεται, πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι αυτοί να επανακάμψουν και να φτάσουμε να μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ του 6%.

 Ανδ. Δρυμιώτης-liberal.gr

6 σχόλια:

  1. Να παραιτηθει και τι να κανει? Ενας άνθρωπος ανίκανος, χωρίς κανένα ίχνος επαγγελματικής ικανότητας, καμία εταιρία η Οργανισμός δεν θα τον ήθελε συνεργαζόμενο η σύμβουλο γιατι είναι η επιτομή της αποτυχίας. Τώρα σαν βουλευτής θα εισπράττει το 10χιλιαρο το μήνα, θα πληρώνει και τα δίδακτρα για τα παιδιά του στα καταραμένα ιδιωτικά αμερικανικά κολέγια, και όπου να φτάσει το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 3% , θα έχουν περάσει 2 τετραετίας οπότε έχει ο Θεός και ας είναι καλά οι σανοφαγοι που αύριο θα τον ψηφίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενας παντελως αχρηστος που ταλαιπωρησε μια ολοκληρη χωρα ποτιζοντας μισος και διχασμο τωρα 50 χρονων θα ειναι συνταξιουχος και πολιτικο αποβλητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκαιο φίλε . Κατάφερε να μεταλαδέψει το μίσος που τον διακατέχει σε ένα μέρος των οπαδών του, με αποτέλεσμα και οι ελάχιστοι σοβαροί υποστηρικτές του Σύριζα να εξελιχθούν σε παθιασμένα φερόφωνα του, χάνοντας κάθε ίχνος σοβαρότητας και αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ξερεις τι γραφεις 2:38:00 μ.μ. !Ευχομαι να μην εχεις πολλους ομοιδεατες, παμε χαμενοι με τυπους σαν και σενα !!

      Διαγραφή
    2. εμεις οι ομοιδεατες πηγαμε πριν ενα μηνα στο 40% αυριο στο 43 % εσεις ειστε πλεον παρελθον ..θλιβερο παρελθον

      Διαγραφή
    3. πατριωτη 10:04:00 μ.μ. ,
      το σημερινο πρωινο πρωτο σχολιο εδω, στο Πελασγια μπλοκ /Να μην επιτρέψουμε να πάρουν ρεβάνς φασίστες, ακραίοι λαϊκιστές, θεομπαίχτες και εθνοκάπηλοι/
      αφορα και σενα , αισθανεσαι πειραγμενος ?

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά