Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Τείχος προστασίας στον Τσίπρα στήνουν οι… πραιτωριανοί του


Οι πραιτωριανοί του Αλέξη Τσίπρα στήνουν ένα τείχος προστασίας προκειμένου να μη λάβουν διαστάσεις οι σε βάρος του αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειωτέον, κορυφαία στελέχη έχουν μείνει εκτός  Βουλής μετά την ιστορική πανωλεθρία και τη συντριπτική ήττα που έφερε το κόμμα στη δεύτερη θέση με μια διαφορά που ξεπερνά το 22%.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε μπροστά το νούμερο 1. Εν τούτοις ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Να δηλώνει πως κινδυνεύει η κοινωνία και στήνει αφήγημα «κυβερνητικής παρένθεσης», θέτοντας ως ορόσημο ανάκαμψης του κόμματός του και αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο σχεδόν από τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Και να θέτει θέμα αποφάσεων που θα λάβουν τα συλλογικά όργανα, αυτά που ελέγχει σχεδόν πλήρως μετά το τελευταίο συνέδριο και την επανεκλογή του, από τα μέλη αυτή τη φορά, στη θέση του προέδρου.

Εμφανίσθηκε να μιλά για τομές και για

ανανέωση του προσωπικού την ώρα που στελέχη τα οποία τον στήριξαν στην πορεία του προς την εξουσία αλλά και την, μετά τo δημοψήφισμα, Kolotoumpa, δεν βρίσκονται καν στη νέα του Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η στάση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αντιδράσεις. Κυρίως λόγω της συντριπτικής ήττας που χρεώνεται στον ίδιο και την ομάδα που (εξακολουθεί) να τον πλαισιώνει, αφού αυτοί κατήρτισαν και εφάρμοσαν τη στρατηγική στην οποία οι πολίτες γύρισαν την πλάτη.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη δεν έχουν χωνέψει το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε Κεντρική Επιτροπή μετά την ήττα της 21ης Μαίου, στην οποία μίλησε μόνον αυτός απαγορεύοντας στα υπόλοιπα μέλη να λάβουν τον λόγο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ζητήθηκε σε όποιον είχε διαφορετική άποψη να την καταθέσει γραπτώς μέσω… email.

Ομάδες προστασίας

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του κόμματος επιχείρησαν να στήσουν ένα τείχος προστασίας στον Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας πως δεν πρέπει να παραιτηθεί. Στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου που το ξεκαθάρισε πολύ πριν βγεί ο ίδιος να περιγράψει τις προθέσεις. Και στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης που υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «γίγαντας» καθώς και ότι είναι «τεράστιος πολιτικός που έχει μέταλλο…».

Το κλίμα άρχισε να δημιουργείται από την ώρα που βγήκαν τα exit polls. Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν από νωρίς τα περιθώρια των ποσοστών που θα μπορούσε να λάβει το κόμμα. Όπως γνώριζαν και ότι υπάρχει ένας αριθμός κορυφαίων πρώην, πλέον, βουλευτών (αλλά και νύν όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) έτοιμα να θέσουν θέμα αναφορικά με το τι ηγεσία χρειάζεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εφη Αχστιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, σχεδόν τα περισσότερα μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πολλοί άλλοι εμφανίζονται έτοιμοι να μπουν μπροστά σε ενδεχόμενες κινήσεις αμφισβήτησης που δύναται να λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

Ο Δημήτρης Βίτσας έδωσε ένα στίγμα κατά την παρουσία του στο πάνελ του ΣΚΑΪ τονίζοντας με έμφαση ότι θα μιλήσει στα όργανα του κόμματος και μάλιστα θα μιλήσει… ελεύθερα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο κομματικός στρατός που έχει στηθεί είναι έτοιμος να προχωρήσει στις γνωστές του πρακτικές ακόμη και αν αυτές αφορούν… συντρόφους. Άλλωστε το έχει ξανακάνει, χωρίς δυσκολία, κατά προσώπων που τόλμησαν να επικρίνουν τον… αρχηγό.

 tomanifesto.gr

1 σχόλιο:

  1. Για τον Τσίπρα μιλάμε που δεν σεβάστηκε το δημοψήφισμα που ο ίδιος αποφάσισε θα σεβαστεί απόφαση συλλογικών οργάνων;
    Θα τους βάλει να ξαναψηφίσουν όπως το έχει ξανακάνει. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά