Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Ανδρουλάκης: Θα τα καταφέρει;


Περιγράφω συνοπτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. 

1.Χωρίς καμιά αμφιβολία ο Νίκος Ανδρουλάκης αύξησε τα ποσοστά του Κινήματος κατά 50% περίπου. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί. Τελεία, παύλα.

2.Έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, ανανεωμένη, χωρίς πολιτικές αποκλίσεις. Τελεία, παύλα.

3. Έχει σχηματίσει μια ηγετική ομάδα από συνομήλικούς του και καλά κάνει, ώστε να σηκώσουν αυτοί το βάρος της καθοδήγησης του ΠΑΣΟΚ. Τελεία, παύλα και πάμε παρακάτω. 

Αν αυτοί είναι οι ευνοϊκοί παράγοντες που αφορούν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και ένας εξωγενής παράγοντας που καθιστά την παρούσα κατάσταση ακόμα ευνοϊκότερη: τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή. 

Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αργήσει να συνέλθει από το σοκ, αν συνέλθει. Η παραίτηση Τσίπρα δρομολογεί εξελίξεις που

ουδείς γνωρίζει πού θα οδηγήσουν. Με δεδομένο πως ο παραιτηθείς ήταν αυτός που ενοποιούσε τις διάφορες συνιστώσες του κόμματος, είναι αμφίβολο αν ο διάδοχός του τα καταφέρει σε αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα. 

Συνεπώς, όλες οι αντικειμενικές συνθήκες στην παρούσα φάση είναι με το μέρος του ΠΑΣΟΚ. Από τις ικανότητες του αρχηγού εξαρτάται αποκλειστικά αν θα μπορέσει το Κίνημα στις ευρωεκλογές να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υποθέτω, σε πρώτο στάδιο, αυτός είναι ο στόχος. 

Θα τα καταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Δεν είναι εύκολος ο ρόλος του. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα πολιτικής γραμμής. Θα ακολουθήσει μια δομική αντιπολίτευση ή θα τηρεί μια πιο ήπια αντιπολιτευτική στάση; Με τι τρόπο θα προσεγγίσει τους παλιούς ψηφοφόρους του που πεισματικά εξακολουθούν και ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο το ύφος του πολιτικού λόγου του αρχηγού;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά θα δηλώσει παρών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ως αρχηγός κόμματος θα έχει τη δυνατότητα να δείξει στο πανελλήνιο τις ικανότητές του στην αντιπαράθεση πρωτίστως με τον πρωθυπουργό, ακολούθως με τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μεθαύριο, στη συζήτηση για τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης του δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να ξεδιπλώσει την αντιπολιτευτική του τακτική και να επιδείξει στο πανελλήνιο τι πολιτικό λόγο σκοπεύει να εκφέρει. Μάλιστα, αυτή η ευκαιρία προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δε θα βρίσκεται ο Α. Τσίπρας, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος, ούτως ή άλλως, περιορισμένου πολιτικού βεληνεκούς. 

Θα αδράξει αυτή την ευκαιρία ο Ν. Ανδρουλάκης να αναδειχθεί στον άλλο πόλο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Αυτό εξαρτάται πλέον από τις ικανότητες του. Το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό από κάθε άλλη φορά για το ΠΑΣΟΚ από το 2009 - δεκατέσσερα πέτρινα χρόνια - και αυτό που απομένει είναι η αξιοποίηση αυτού του ευνοϊκού περιβάλλοντος από τον Ν. Ανδρουλάκη, που καλείται από αρχηγός να γίνει ηγέτης.

Θα τα καταφέρει; 

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά