Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Η Αχτσιόγλου έρχεται πρόεδρος «με φόρα»


Η πρώτη δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα. Η Έφη Αχτσιόγλου δείχνει ότι ελαύνει τροπαιοφόρος, νικώντας κατά κράτος τους εσωκομματικούς της αντιπάλους.

Σύμφωνα με την Metron Analysis η πρώην υπουργός συγκεντρώνει το 62% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που την προτιμούν για Πρόεδρο, ενώ ως φτωχοί συγγενείς ακολουθούν ο Τσακαλώτος με 15%, ο Παππάς με 11%, ο Τζουμάκας με 4%, ενώ δεν έχει προτίμηση το 7%.

Στους ψηφοφόρους που θα πάνε σίγουρα ή πιθανόν να ψηφίσουν, έχει την προτίμηση του 57%, με τον Τσακαλώτο να ακολουθεί με 14%, τον Παππά 12% και τον Τζουμάκα με 9% (αυτό και αν είναι έκπληξη!).

Στην παράσταση νίκης συγκεντρώνει ποσοστό 53% με τον δεύτερο Τσακαλώτο να αρκείται στο 20%. Όσο για τη δημοφιλία, που είναι το μεγάλο ατού της, συγκεντρώνει το 50% της κοινής γνώμης και το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!

Βέβαια, όπως γράφει και ο πρόεδρος της Metron, Στράτος Φαναράς, «αυτή είναι μια πρώτη καταγραφή αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν ανακατατάξεις μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Άλλωστε υπάρχει και το

αναμενόμενο ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων το οποίο μπορεί να αυξομειώσει εντυπώσεις, συμπάθειες και προτιμήσεις. Ένα ντιμπέιτ για μας ακατανόητο. Αφορά μια εσωτερική διαδικασία ενός (κατ' επίφαση) αριστερού κόμματος. Θα ψηφίσουν τα μέλη του, άρα οι υποψήφιοι απευθύνεται σε αυτά. Ποιος ο λόγος να γίνει κοινωνός των απόψεων τους η εκτός ΣΥΡΙΖΑ κοινωνία;

Αυτή γίνεται κοινωνός των απόψεων του κόμματος, μέσω της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής του δράσης, εφόσον εκλεγεί νέος αρχηγός. Δεν την αφορά η εσωκομματική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση… η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και όλα προεικάζουν ότι η Αχτσιόγλου θα είναι η επόμενη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι «ούλτρα αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι της ευρύτερης Αριστεράς, της καταλογίζουν ότι την προωθούν μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα, γενικώς «το Σύστημα». Σε αυτή την προώθηση θα εντάξουν και την ανωτέρω δημοσκόπηση.

Βέβαια, το Σύστημα όντως θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει την Αχτσιόγλου ή όποιον άλλον αναδειχτεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό θα συμβεί άμα τη εκλογή του. Αυτό που καταγράφεται τώρα, είναι ότι κάνει «γκελ» στον κόσμο, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Και το «γκελ» δεν αναλύεται πάντα με ορθολογικά κριτήρια.

Άλλωστε όποιος τολμήσει να υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους της γενικής αποδοχής της είναι και το γεγονός ότι είναι νέα και όμορφη, κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί σεξιστής, φαλλοκράτης και άλλα γραφικά.

Μπορεί η επιτυχία της να διαφαίνεται εύκολη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει και εύκολη επιτυχία του κόμματος στην κοινωνία, παρότι η ίδια είναι αρκετά ευλύγιστη και οργανωμένη.

Να θυμίσουμε ότι την ημέρα που ο Τσίπρας την διόρισε υπουργό, η πρώτη της πράξη ήταν να σβήσει όλα τα αντιμημονιακά tweet της. Η «ρωμαλέα» προτροπή «να σηκώσουν κεφάλι οι λαοί» έδωσε θέση στο σκύψιμο του κεφαλιού στις επιταγές της Τρόικα, που μετονομάστηκε «θεσμοί».

Παράλληλα ως υπουργός φρόντιζε πάντα να βγαίνει μόνη σε συνεντεύξεις στις τηλεοράσεις, σε ασφαλές έως αποστειρωμένο περιβάλλον. Έτσι προφύλασσε το πολιτικό της κεφάλαιο από την ρευστοποίησή του μέσα από αντιπαραθέσεις με τους βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης.

Τώρα σε ερώτηση από την ίδια εφημερίδα για την περίφημη (απολύτως σωστή και ακατανόητο γιατί έγινε θόρυβος) φράση της ότι στην Αριστερά δεν ταιριάζει η κανονικότητα, απάντησε ανασκευάζοντας: «Η νεοφιλελεύθερη κανονικότητα. Αυτή ήταν για την οποία μιλούσα». Έξυπνο εφεύρημα…

Ως υπουργός πέραν τη συμπαθούς παρουσίας, δεν ξεχώρισε σε κάτι, όσον αφορά στο έργο της. Αυτό δεν αποβαίνει κατ΄ ανάγκην αρνητικό στην παρούσα συγκυρία, όταν αντίπαλοί της είναι ο Ευκλείδης της φορολογικής λαίλαπας και ο Νίκος ο καταδικασμένος με 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Και ο οποίος είχε την προπέτεια να δηλώσει ότι ήταν τιμή του η καταδίκη του!

Αυτοί όντως πρέπει να την «φοβούνται». Αν θα πρέπει… η κυβέρνηση, ή (πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ), είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, παρότι δεν το νομίζουμε.

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά