Σε ελεύθερη πτώση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του, παρά το κλίμα ενθουσιασμού που διαμόρφωσε η νέα ηγετική ομάδα. Ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όχι απλά προσγείωσε τη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάνει συνεχώς δυνάμεις.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ενίσχυσαν και το κλίμα εσωστρέφειας στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά κυρίως επισφράγισαν την ανυπαρξία του στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, στο οποίο, όπως και σε άλλους χώρους, δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική προεργασία και επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς τα όσα αρνητικά καταγράφηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές, όπου αθροιστικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, απώλεσε περίπου 4,5-5 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου υπέστη πανωλεθρία από τη ΝΔ.Η «συντήρηση δυνάμεων» δεν

επετεύχθη ως στόχος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αντίθετα έχασε δυνάμεις σε Περιφέρειες και δήμους, γεγονός που φέρνει τα στελέχη της Κουμουνδούρου σε δύσκολη θέση την επόμενη πενταετία, καθώς θα έχουν μειωμένη παρουσία σε δήμους και περιφέρειες. Παράλληλα, σε αρκετούς δήμους της χώρας, από την αλαζονεία των προηγούμενων ετών και τις αγκυλώσεις και της ηγεσίας και της κομματικής γραφειοκρατίας, αποκλείστηκαν σοβαρές υποψηφιότητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης το βράδυ των εκλογών να είδε θετικά μηνύματα, ωστόσο οι κάλπες άλλα έδειξαν. Και εδώ εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα: στην αδυναμία κατανόησης των συνθηκών και των αιτιών της νέας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που τον θέτει στο περιθώριο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να λέει ότι θα ήθελε να αρχίσει από «χθες» η προετοιμασία των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και μάλιστα μέσα στις συνθήκες εσωκομματικού ανταγωνισμού θεωρείται απίθανο. Εξάλλου, το ίδιο επιθυμούσε και ο Αλέξης Τσίπρας, που παρά την καθολική του αποδοχή από το κόμμα δεν το κατάφερε, πόσω μάλλον ο Στ. Κασσελάκης που δεν είναι αποδεκτός από πολλά στελέχη.

Η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά είναι τραγική και αυτό επισημαίνεται από πολλά στελέχη περιφερειακά, αλλά και βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον Δήμο Αθηναίων ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά από το 2014 δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και ο Κώστας Ζαχαριάδης ήρθε πίσω από τον Χάρη Δούκα. Ακόμα και ο εξαιρετικός περί των αυτοδιοικητικών, ο επί σειρά ετών δήμαρχος, Γιώργος Ιωακειμίδης, αν και ήρθε δεύτερος στην Περιφέρεια Αττικής, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Μια υποψηφιότητα που κάηκε λόγω και της στήριξής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά πολλούς στην παρούσα φάση δεν είναι ένα ελκυστικό πολιτικό προϊόν, αλλά τοξικό που καίει όσους συντάσσονται μαζί του.

Μεγάλες ήττες παντού και σημαντική απομάκρυνση ψηφοφόρων από τους συνδυασμούς που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ με εξαίρεση τη Θεσσαλία με τον Δημήτρη Κουρέτα, που όμως στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ και σήμερα αναμετράται με τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό στη σκιά των πρόσφατων καταστροφών από τις πλημμύρες. Υποψήφιοι δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, όπως ο Σπύρος Πέγκας στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Αϊβαλής στην Πάτρα, σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως στα Ιωάννινα δεν υπήρχε υποψήφιος κ.ά. Στοιχεία που συνηγορούν στην εκτίμηση περί της χαμηλής πτήσης του ΣΥΡΙΖΑ προς μια «μαύρη τρύπα».

 Άρης Ραβανός-ΤΟ ΒΗΜΑ