Εμένα μ’ άρεσε αυτό που έγινε στο Λονδίνο. Διότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα πήρε ξαφνικά τόση δημοσιότητα μέσα στη Βρετανία και στον διεθνή τύπο, που ποτέ εμείς οι Έλληνες δεν θα ελπίζαμε. Με τη σαχλαμάρα που έκανε ο Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη, μετέτρεψε την επιστροφή των Γλυπτών σε θέμα αιχμής για την αγγλική πολιτική σκηνή, ακριβώς αυτό που ήθελαν να αποφύγουν οι πολέμιοι του ελληνικού αιτήματος.
Προφανώς, εδώ στην Ελλάδα που όλοι μας ανεξαιρέτως θέλουμε να δούμε τα Γλυπτά μας να επιστρέφουν, δεν έχουμε επίγνωση του τρόπου αντιμετωπίζεται αυτό το αίτημα από την πλειοψηφία του βρετανικού πολιτικού συστήματος. Εκεί μας έχουν σαν κάτι μανιακούς που όταν βρίσκονται στο Λονδίνο, πριν καν συζητήσουν οτιδήποτε άλλο, αρχίζουν να λένε το ποίημα τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Το ‘χουν σαν μια ελληνική ιδιομορφία, μια τρέλα που δεν γίνεται να αποφύγουν.
Οπότε μας ακούνε, απαντούν κάτι τυπικά απορριπτικό αλλά ευγενικό κι ύστερα μπαίνουν στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες. Από τον καιρό της Μελίνας γίνεται αυτό, σαράντα χρόνια και βάλε το ίδιο τροπάριο, εμείς τα λέμε, εκείνοι δεν τ’ ακούνε, εμείς εδώ στην Αθήνα προβάλουμε τα
λιγοστά θετικά δημοσιεύματα, εκεί στην Αγγλία μας αντιμετωπίζουν με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο, όλα προδιαγεγραμμένα.Και να που τώρα ο Σούνακ, ακυρώνει μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή είναι ενοχλημένος από τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των Γλυπτών. Και μετατρέπει το ελληνικό «χαβά» σε πρώτο θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Αγγλίας. Γιατί το κάνει; Επειδή είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και ψάχνει απεγνωσμένα κάτι για να συσπειρώσει τους συντηρητικούς γύρω του. Είδατε που πάντα κάνει κακό η εμπλοκή της μικροπολιτικής σε μεγάλα ζητήματα;
Αλλά κι εδώ στην Ελλάδα είχε ενδιαφέρον η στάση Κασσελάκη. Βγήκε βέβαια αμέσως και καταδίκασε τον Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης, όμως η προχθεσινή του ανακοίνωση για όσα είπε ο Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν για κλάματα. Κατάλαβε και η Κουτσή Μαρία ότι ο Στέφανος δεν έχει πάρει χαμπάρι ποιες ακριβώς είναι οι εθνικές θέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών. Έχει τέτοια ρηχότητα γνώσης, που δεν έχει επίγνωση ότι δεν ζητάμε επιστροφή (για την οποία δεν υπάρχει ελπίδα) αλλά επανένωση. Και καταδίκασε αυτά που είπε ο Μητσοτάκης ως λανθασμένα και άτοπα, τα οποία την άλλη μέρα έγιναν η αφορμή για να ακυρώσει τη συνάντηση ο Σούνακ. Πάλι τεράστια επιτυχία έκανε ο Πρόεδρος…
Δ. Καμπουράκης-liberal.gr
Ο γελαδοτρόφος και οι σύμβουλοι του νόμισαν πως με κάτι φθηνό εθνικιστικό, όπως το να φουσκώσουν όσο πήγαινε το θέμα με τα μάρμαρα, θα κέρδιζαν πολιτικούς πόντους. Δεν βάφονται με τέτοια τα αυγά όμως, τουλάχιστον σε χώρες όπως η Βρετανία. Πολύ λίγος ο Ινδός, τρέμει και τη σκιά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στάση της βρετανικής κυβέρνησης, εκτός του διεθνούς ρεζιλέματος που υπέστη η Γηραιά Αλβιόνα, θα έχει και πολλές άλλες επιπτώσεις στις σχέσεις της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα γεγονός που, όπως όλα δείχνουν, η Βρετανική ηγεσία δεν "μέτρησε" σωστά και θα πληρώσει σοβαρό τίμημα. Οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του Brexit θα παγώσουν και τα πολιτικά προβλήματα των Τόρις θα πολλαπλασιαστούν. Ας μην παραξενευτούμε λοιπόν αν οι γενικές εκλογές γίνουν πολύ πριν τη λήξη της προβλεπόμενης θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Κάτι που θα φέρει τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ στην εξουσία, μια ώρα αρχύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μητσοτάκης αλλάζει την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Για όσους δεν το βλέπουν και δε το καταλαβαίνουν να προβληματιστούν με το φανατισμό τους, που τους έχουν μεταδώσει οι παππούδες τους και ίσως οι γονείς τους.Kαιρος να ξυπνήσουν και να μη τους εκμεταλλεύονται οι αριστεροί που θέλουν κακομοιριά για να έχουν λόγο ύπαρξης, και μάσας φυσικά. Αυτό με την Μόνα Λίζα που είπε ο Μητσοτάκης τους έκανε να σκύβουν και να παραμιλούν. Αν το πετύχεις και αυτό Μητσοτάκη Μέγα, πρέπει να βρούμε και το αθάνατο νερό για σένα και για την πατρίδα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή