Κυριακή 7 Απριλίου 2024

ΕΥΠ: Aς ενημερώσουν επιτέλους τον Νίκο Ανδρουλάκη


Ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 87 του νόμου 4790/2021, που αφορά την ενημέρωση ατόμων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Συνεπώς, καλείται η ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη -ο οποίος και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο- για τους λόγους που τον παρακολουθούσε με νόμιμη επισύνδεση η ΕΥΠ. Το σύντομο κείμενό μου δεν εξετάζει από νομική σκοπιά το πρόβλημα, αλλά από πολιτική. Μόνο να διευκρινίσω πως η αντισυνταγματικότητα δεν αφορά τη νομιμότητα της παρακολούθησης, αλλά τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθουμένου.

Υποθέτω πως αν η ΕΥΠ, βλέπε η κυβέρνηση, θέλει να καθυστερήσει την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη θα βρει νομική αιτιολόγηση. Μόνο που το θέμα έχει πάψει να είναι νομικό και οι οποιεσδήποτε αιτιολογίες προβληθούν θα είναι πολιτικές προφάσεις, που θα επιβαρύνουν τη θέση της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι αν έχει κάποιο λόγο η κυβέρνηση να μην ενημερώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η επισύνδεση είναι νόμιμη με εφτά υπογραφές. Συνεπώς, τι φοβάται η κυβέρνηση; Στο κάτω-κάτω θα εφαρμόσει απόφαση του Αρείου Πάγου και η ενημέρωση θα είναι προσωπική. Το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια πολιτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Δηλαδή αν θα δημοσιοποιήσει τον λόγο της παρακολούθησής του ή αν θα τον

κρατήσει μυστικό. Πάντως, με τη φασαρία που έχει γίνει πολύ δύσκολα θα προκρίνει ο Ανδρουλάκης τη δεύτερη λύση, αναλαμβάνοντας και τα σχετικά ρίσκα.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει είναι αν εμπλέκονται και μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών, οπότε τυχόν δημοσιοποίηση πιθανόν θα διαταράξει τις σχέσεις της ΕΥΠ με αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο όμως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή απόφασης του Αρείου Πάγου.

Έτσι, ο Άρειος Πάγος δίνει τη δυνατότητα, την ευκαιρία θα έλεγα, στην κυβέρνηση να δώσει τέλος σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή της Ελλάδας κοντά στα δύο χρόνια. Μπορεί να μη βγει κερδισμένη από την ενημέρωση του Ανδρουλάκη, θα βγει όμως πολλαπλά χαμένη αν, προφασιζόμενη νομικίστικες δικαιολογίες, δεν υλοποιήσει τη σχετική δικαστική απόφαση.

Ευρωεκλογές έρχονται και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κλείνει μέτωπα και όχι να αναζωπυρώνει τα υπάρχοντα. Και μάλιστα το συγκεκριμένο μέτωπο που της παρέχεται η δυνατότητα να κλείσει, μόνο ζημία της προκαλεί. Διότι ως γνωστόν υπάρχουν και μέτωπα και συγκρούσεις που αποφέρουν πολιτικά κέρδη. Οι επισυνδέσεις και το άρθρο 87 δεν ανήκουν πάντως σε αυτά.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η κοινή λογική, ώστε να πάψει ο Νίκος Ανδρουλάκης να απορεί δημοσίως γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά