Όσοι νομίζατε πως με την ήττα της Λεπέν ξεμπερδέψαμε με τον ρωσικό δάκτυλο, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντα παίζει σε πολλά ταμπλό. Το ξέρουμε και στην Ελλάδα αυτό.
Στη Γαλλία μπορεί η Εθνική Συσπείρωση να ήταν το κεντρικό υποκατάστημα, όμως υπήρχε και ένα μικρότερο πρακτορείο, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν. Με τη Λεπέν ο Πούτιν είχε όλο το μαγαζί δικό του, με τον Μελανσόν τώρα ελέγχει ένα μέρος του Λαϊκού Μετώπου.
Τελικά φαίνεται πως η δημόσια στήριξη προς τη Λεπέν του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, λίγες μόνον ημέρες πριν από τις γαλλικές εκλογές, ήταν μια πριμοδότηση του Μελανσόν. Δε μπορεί ένα Καγκεμπίτης να μη γνωρίζει πως μια τέτοια δήλωση μόνο ζημία θα προκαλέσει στην εκλεκτή του.
Συνεπώς ο Πούτιν ποντάροντας σε δύο άλογα είναι
πάντα μέσα στο παιχνίδι. Επιδιώκει να ελέγξει το 50% του γαλλογερμανικού άξονα. Δεν είναι και λίγο.Τα «προσόντα» του Μελανσόν δε σταματούν εδώ. Είναι βαθύτατα αντισημίτης, εκφράζοντας πολιτικά το πιο επιθετικό κομμάτι του ισλαμοφασισμού των προαστείων των μεγάλων γαλλικών αστικών κέντρων. Δεν αναγνωρίζει την 7η Οκτωβρίου και τόσο ο ίδιος όσο και πρωτοκλασάτα στελέχη του ομνύουν στο όνομα της Χαμάς.
Ουσιαστικά είναι ο ηθικός αυτουργός των βίαιων πράξεων αντισημιτισμού που διαπράττονται σε όλη τη Γαλλία από ισλαμοφασιστικά στοιχεία είτε είναι Γάλλοι υπήκοοι, μετανάστες τρίτης γενιάς είτε παράνομοι μετανάστες. Βέβαια η εγκληματική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τους έφερε όλους αυτούς στην καρδιά της Ευρώπης. Όταν υπάρχει «κοινό» πάντα βρίσκεται ο πολιτικός που θα επιζητήσει να το εκφράσει.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των Εβραϊκών ιδρυμάτων της Γαλλίας, Γιόναθαν Αρφί, δήλωσε πως ο Μελανσόν αποτελεί απειλή για τους Εβραίους της Γαλλίας, αποτυπώνοντας μια κατάσταση που τείνει να λάβει σταθερά χαρακτηριστικά.
Το βιογραφικό του Ζαν Λικ συνεχίζεται. Κατά καιρούς οι θέσεις του κρύβουν έναν αντιευρωπαϊσμό, καθώς δε μπορεί στο οικονομικό τους σκέλος να γίνουν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν. Το ετήσιο κόστος του κοινού προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου ανέρχεται σε 180 δισεκατομμύρια, κάτι που θα εκτινάξει το έλλειμμα της Γαλλίας στα ύψη.
Κι όμως το βράδυ των εκλογών ο Μελανσόν δήλωσε πως το Λαϊκό Μέτωπο θα κυβερνήσει και θα εφαρμόσει χωρίς συμβιβασμούς ατόφιο το πρόγραμμά του. Αυτά τα έχουμε ακούσει και στην Ελλάδα, πριν από εννιά χρόνια.
Φυσικά, τα στοιχειωδώς σοβαρά στελέχη του Μετώπου, όπως ο Γκλικσμάν, ο Ολάντ και ο Φορ δηλώνουν πως ο Μελανσόν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αν και ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος του Μετώπου. Και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δυνάμεων συνηγορούν προς μια τέτοια λύση.
Το βασικό ερώτημα είναι αν θα περιθωριοποιηθεί ή θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο Λαϊκό Μέτωπο. Ή να το θέσω διαφορετικά: το Λαϊκό Μέτωπο θα διασπαστεί για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση ή θα οδηγήσει τη Γαλλία σε μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική πόλωση; Με απλά λόγια μήπως ο Μελανσόν κάνει τη Λεπέν να φαίνεται αρνάκι;
Φιλελεύθερος
Ο Μελανσόν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ως ο χρήσιμος ηλίθιος της υπόθεσης. Σχηματίστηκε μια συμμαχία-συνονθύλευμα γύρω του ως ανάχωμα στη Λεπέν και τώρα που βγήκε το κόλπο παίζει να του φύγουν οι πρόθυμοι για συνεργασία με το Μακρόν και να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί του. Και ύστερα business as usual. Βέβαια αν κάνουν κάτι τέτοιο θα ανοίξουν το δρόμο και να στρώνουν ροδοπέταλα στο RN για το 2027 αλλά μπρος στην προοπτική της ακυβερνησίας μπορεί να πλασαριστεί ως η κυβέρνηση των υπευθύνων.
ΑπάντησηΔιαγραφή