Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στα σαλόνια της πολιτικής

α φαινόμενα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ … επιστρέφει! Αυτό που δεν ήταν αρκετό στο πρόσφατο παρελθόν, η μεγάλη προσέλευση κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές, ίσως αποδειχτεί αρκετό από εδώ και πέρα! Τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την ταυτότητα εξουσίας, καθώς του την είχε κλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο λαός διαλέγει ομάδα με βάση τις πιθανότητες που έχει να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Αλλιώς θα είχε γίνει πρωθυπουργός ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος.
Δεν ξέρουμε ακόμη το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Σύμφωνοι! Αλλά πολλές φορές η συγκυρία αποδεικνύεται καθοριστική και έρχονται πλέον τα πρόσωπα για να την υπηρετήσουν. Και κάπως έτσι εμφανίζονται ως νικητές άνθρωποι που σε κάποια άλλη στιγμή είχαν πετύχει ελάχιστα. Δεν ήταν ο χρόνος τους, σύμφωνα με τους βιογράφους τους. Δεν τους χρειαζότανε η ιστορία, θα ήταν ίσως μια πιο σωστή ερμηνεία.
Πάρτε για παράδειγμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 ο κόσμος της ΝΔ αναρωτιότανε ποιος θα διαδεχότανε τον Αντώνη Σαμαρά. Και λίγους μήνες αργότερα ο Κυριάκος κέρδιζε πανηγυρικά τις εσωκομματικές εκλογές και στη συνέχεια έγινε ένας από τους πιο πετυχημένους πρωθυπουργούς των τελευταίων δεκαετιών. Ο Μητσοτάκης του 2016 ήταν ο ίδιος με εκείνον του 2015. Αν κάτι άλλαξε ήταν η συγκυρία.
Σήμερα η συγκυρία ευνοεί το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το παιδί της κρίσης. Η κρίση πλέον δεν υφίσταται και επιπλέον η «ομάδα δοκιμάστηκε και απέτυχε». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο που επιζητά από το κόμμα του ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον την εξουσία και έτσι είναι φυσικό να χάνει την ελκυστικότητά του στις ... πλατιές λαϊκές μάζες.

Ώρα ΠΑΣΟΚ; Θέλει ακόμη πολύ δρόμο για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να έρθει η ώρα ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ο Κυριάκος να αποτύχει. Και τότε ακόμη είναι αβέβαιο αν θα λειτουργήσει το παλιό δίπολο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή θα αλλάξει και θα πάρει τη θέση του κάτι άλλο που θα αναμετρηθεί με την ακροδεξιά. Κι αν στη μια πλευρά του δίπολου είναι η ακροδεξιά, στην άλλη θα είναι ένας εκ των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό σε περίπτωση που αποτύχει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Αν πετύχει, τότε ναι επιστρέφουμε στα «γνώριμα». Σε κάθε πιθανό σενάριο το ΠΑΣΟΚ θα είναι μέρος των εξελίξεων. Μικρό ή μεγάλο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.

Τι άλλαξε σε σχέση με δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα; Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θυμίζουν Δελφινάριο. Εκεί δε φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Να το πούμε κι αλλιώς: Περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει πρωθυπουργός στο μέλλον ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απ’ ότι ο κ. Κασσελάκης ή ο κ. Φάμελλος ή ακόμη και ο κ. Γκλέτσος.

Υπάρχει και κάτι ακόμη! Η μαζική συμμετοχή του κόσμου (όσο κι αν ο γράφων έχει «θέμα» με αυτή τη διαδικασία και δεν τη θεωρεί δημοκρατική) ναρκοθετεί τα σενάρια που σχεδίασαν γνωστοί επιχειρηματικοί κύκλοι και προέβλεπαν την απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος νέος αρχηγός θα δεχτεί κάτι τέτοιο με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και με εκατοντάδες χιλιάδες «φίλους» να το στηρίζουν στις εσωκομματικές του διαδικασίες;

 
Θανάσης Μαυρίδης-liberal.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά