Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Παίζουν στοίχημα για...180

Οι μεν (της συγκυβέρνησης) θεωρούν ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει 175 βουλευτές στο κυνήγι του «χρυσού αριθμού» των 180, ώστε η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δε (της αντιπολίτευσης) θεωρούν ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει 110 βουλευτές και τους απομένουν μόνο 11 για να μπλοκάρουν την εκλογή, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Στην πραγματικότητα όμως στους κυβερνητικούς δεν υπολείπονται μόνο πέντε βουλευτές αλλά 13 και στους άλλους υπολείπονται 22. Απλώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν τον αριθμό των βουλευτών που συμφωνούν με την άποψή τους καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Μήλον της Εριδος η μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο της μη επανεκλογής τους.
«Εχουμε εξασφαλίσει ήδη 175 βουλευτές, δεν μας είναι καθόλου δύσκολο να υπάρξουν και άλλοι πέντε, ώστε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των εκλογών» είπε μιλώντας στο «Βήμα» κυβερνητική πηγή. Στην πραγματικότητα η προσοχή και των δύο στρατοπέδων στρέφεται στη χορεία των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, και κυρίως από τη ΝΔ. Ετσι, για παράδειγμα, θεωρούν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο οι κ.κ. Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης και Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο τέταρτος βουλευτής που ανεξαρτητοποιήθηκε, ο κ. Ν. Νικολόπουλος, παρά τις πολιτικές παλινδρομήσεις του, εκτιμούν ότι δεν θα ρισκάρει να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ουδείς μπορεί να του εγγυηθεί το πολιτικό του μέλλον την «επόμενη ημέρα». Με αυτά τα δεδομένα εξασφαλίζονται 129 ψήφοι από τη ΝΔ και αν υπολογίσει κανείς ότι από τον Σεπτέμβριο ο (ανεξάρτητος) κ. Ν. Σταυρογιάννης παραιτείται από τη Βουλή επειδή έχει εκλεγεί δήμαρχος Λαμίας και καταλαμβάνει τη θέση του ο κ. Δ. Μπριάνης, τότε οι ψήφοι της ΝΔ φθάνουν τις 130.

Σε αυτές, αν προστεθούν εκείνες των 27 βουλευτών του ΠαΣοΚ συν οι δύο των κ.κ. Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία φθάνει αυτομάτως τους 159 βουλευτές.

Αλλά το κυνήγι των ανεξαρτήτων συνεχίζεται και από άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Για παράδειγμα, ο ανεξάρτητος κ. Ι. Κουράκος (προερχόμενος από τη ΝΔ και εν συνεχεία από τους ΑΝΕΛ) δηλώνει ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θέτει ως όρο να είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο εκτιμούν ότι θα πειθαρχήσει στην κυβερνητική γραμμή. Από τους ανεξάρτητους επίσης εκτιμούν ότι θα δώσουν θετική ψήφο οι επίσης προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ κ.κ. Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος και οι κυρίες Τσαμπίκα Ιατρίδη και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Αν υπολογιστούν και αυτοί, τότε φθάνουμε στους 164. Σε αυτούς μπορεί να προστεθούν και οι κ.κ. Π. Μελάς και Π. Χαϊκάλης (από τους ΑΝΕΛ), που ήδη δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, καθώς και ο αποχωρήσας από τη Χρυσή Αυγή κ. Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Συνεπώς ο αριθμός φθάνει τους 167. Ερωτηματικό μπαίνει για τον κ. Στάθη Μπούκουρα που έχει διαγραφεί από τη Χρυσή Αυγή και βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές.

Παράλληλα ελπίζουν σε θετικές ψήφους της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Μαρίας Τσαρουχά, καθώς και των κ.κ. Μάρκου Μπόλαρη και Μίμη Ανδρουλάκη. Οι δύο τελευταίοι όμως δεν έχουν ακόμη εκφραστεί και πολλοί θεωρούν δύσκολη την προσέγγιση του κ. Μπόλαρη, τον οποίο υπολογίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

To «κλειδί» ωστόσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή εκτιμάται ότι βρίσκεται στη ΔΗΜΑΡ. Οι υπολογισμοί των κυβερνητικών περιλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος των 13 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση έντονης εσωτερικής περιδίνησης και υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει συμπαγή την κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο κ. Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασε την άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο και ότι δεν τον απασχολεί ακόμη κι αν προταθεί ο ίδιος ως υποψήφιος. Ορισμένοι ωστόσο βουλευτές της, που επιμένουν σε συμπόρευση με την Ελιά, όπως οι κ.κ. Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης και (ο ανεξάρτητος) Β. Οικονόμου, αν και δεν έχουν δείξει ακόμη κάποια σαφή σημάδια για τις προθέσεις τους, δεν αποκλείεται να ψηφίσουν. Αντιθέτως οι βουλευτές που επιζητούν προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κυρίες Ασημίνα Ξηροτύρη και Μαρία Ρεπούση, τηρούν στάση αναμονής και δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, περιμένοντας προφανώς να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Θα αλλάξουν όμως στάση έαν προταθεί από ΠαΣοΚ και ΝΔ ο ίδιος ο κ. Κουβέλης;

Από την άλλη πλευρά, ο σκληρός πυρήνας των ΑΝΕΛ, δηλαδή οι κυρίες Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Ραχήλ Μακρή, Ελενα Κουντουρά, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Π. Καμμένο, εκτιμάται πως θα συνταχθούν με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ακόμη και τον Θεό να βάλουν υποψήφιο, εμείς δεν ψηφίζουμε».

Στον ΣΥΡΙΖΑ που κυνηγά τον «χρυσό» γι' αυτόν αριθμό των 121, ώστε να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, η ηγεσία του εκτιμά ότι το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, ένα μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων βουλευτών (όπως οι κ.κ. Π. Τατσόπουλος, Β. Οικονόμου, Μ. Μπόλαρης, Μ. Ανδρουλάκης κ.ά.) δεν πρόκειται να συνταχθεί με το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ υπολογίζει και σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και βεβαίως στον σκληρό πυρήνα των ΑΝΕΛ.


Η ομάδα των 13 υποψήφιων προέδρων
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θέτουν ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας το όνομα του υποψηφίου. Ακόμη και από τους «γαλάζιους» βουλευτές. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης προτείνει τον κ. Κ. Καραμανλή. Αλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα απορρίψει αυτή την υποψηφιότητα, αφού διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, ουδέποτε του επιτέθηκε στη Βουλή, και μάλιστα είχε παραστεί και σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή.

Πέραν όμως του κ. Καραμανλή, υπάρχουν και άλλα ονόματα που δύσκολα απορρίπτει κανείς την υποψηφιότητά τους, από τον χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και βεβαίως της πολιτικής, τα οποία έχουν να επιδείξουν αξιόλογη προσφορά. Αλλωστε ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς προτιμά τις εκπλήξεις σε αυτές τις περιπτώσεις και ότι παλαιότερα είχε προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη.

Το όνομα για παράδειγμα του διεθνούς φήμης αστροφυσικού κ. Δ. Νανόπουλου, ερευνητή στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και σε πολλά πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και το Χάρβαρντ, δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο. Ή η υποψηφιότητα του κ. Λαοκράτη Βάσση (φιλολόγου, συγγραφέα και συγγενούς εξ αγχιστείας του κ. Τσίπρα). Οπως επίσης το όνομα του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ή το όνομα του 55χρονου κορυφαίου επιστήμονα από την Κεφαλλονιά, μαθηματικού και ακαδημαϊκού κ. Αθ. Φωκά, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε πει: «Αν περάσει έστω σε ένα παιδί το μήνυμα ότι μπορεί ένας νέος άνθρωπος να κάνει κάτι στη ζωή του, χωρίς να είναι ποδοσφαιριστής ή τραγουδιστής, τότε επιτυγχάνουμε κάτι το σημαντικό».

Από την ονοματολογία δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, όπως επίσης του σερ Β. Μαρκεζίνη. Αν τελικά επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο, δεν αποκλείεται να βγουν στο προσκήνιο ονόματα όπως αυτά του κ. Καραμανλή, του κ. Κ. Σημίτη, του κ. Φ. Κουβέλη , του κ. Γ. Σουφλιά, του κ. Μ. Γλέζου, του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Π. Πικραμμένου αλλά και του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, που το όνομά του ακούστηκε προχθές και από τον γραμματέα της ΝΔ, προκαλώντας την αντίδρασή του.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά