Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Τάζουν και μοιράζουν


Νομίζω ότι καμιά φορά ο Θεός έχει κέφια. Και τώρα που για άλλη μια φορά οι συνήθεις αγρότες κατεβάζουν τα συνήθη τρακτέρ στα συνήθη μπλόκα, ο Πρωθυπουργός είναι εμπνευστής τού «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά» και υπουργός Γεωργίας ένας πρώην επιβάτης τρακτέρ σε ανάλογες κινητοποιήσεις. Αντε τώρα να βγάλουν το ποντίκι από την τρύπα, στην οποία οι ίδιοι φρόντισαν να μπει.

Εγώ θα δεχτώ ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι εύλογα και δίκαια. Για κάποιον μυστηριώδη λόγο όμως αυτά τα δίκαια αιτήματα περιφέρονται εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τρακτέρ σε τρακτέρ και από μπλόκο σε μπλόκο χωρίς να ικανοποιούνται.

Φταίνε όλοι που κυβέρνησαν όλο αυτό το διάστημα; Να το δεχτώ κι αυτό. Αλλά σε τι ακριβώς φταίνε; Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι υπήρχε η δυνατότητα να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα της μεγαλύτερης εκλογικής πελατείας της χώρας και τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ αμέλησαν να το κάνουν; Μην τρελαθούμε κιόλας!

Το πιθανότερο είναι ότι είτε επί ΝΔ είτε επί ΠαΣοΚ τα περισσότερα από αυτά τα δίκαια αιτήματα είτε προσκρούουν στην κοινοτική νομοθεσία και στην κοινοτική πολιτική, είτε αποβλέπουν στη διατήρηση καταστάσεων που έχουν ξεπεραστεί από τη ζωή. Με άλλα λόγια: ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της πολιτείας μας και κάτω από τον δεδομένο προσανατολισμό της κοινωνίας μας.

Σε αυτό λοιπόν έχουν δίκιο και το ΚΚΕ και ο Μπούτας. Απλούστατα κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει το ΚΚΕ και τον Μπούτα σε μια ηρωική έξοδο από το Μεσολόγγι των Βρυξελλών.

Θεωρώ ότι οι αγρότες μπορούν να τα κατανοήσουν αυτά, αρκεί κάποιος να τους τα πει και να τους τα εξηγήσει. Ποιος να το κάνει, όμως; Εχετε ποτέ ακούσει από κάποιο κόμμα ή από κάποια κυβέρνηση την έκφραση «δεν γίνεται»; Ούτε κατά διάνοια! Ολοι ισχυρίζονται ότι όλα γίνονται, αρκεί να έχουν οι αγρότες λίγο υπομονή και φυσικά να ψηφίσουν το σωστό κόμμα.

Αποτέλεσμα; Ο Παπανδρέου τάζει την Κυριακή κι ο Χατζηγάκης μοιράζει την Τετάρτη. Ετσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μια σύγχρονη κοινωνία. Ακόμη χειρότερα: αν οι μεν τάζουν, οι δε μοιράζουν και οι άλλοι φωνάζουν, η χώρα θα διαλυθεί πριν ακόμη φτάσει στις εκλογές. Αν υπάρξει νικητής, διαλυμένη θα την παραλάβει. Και αν δεν υπάρξει, θα διαλυθεί ακόμη περισσότερο.
Γ. Πρετεντέρης ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. ΜΕΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ
    Εν Αθήναις 30 Απριλίου 2012

    Η μέρα ξύπνησε σήμερα μουντή. Ο ήλιος θολός γιατί ένα σύννεφο από τη Σαχάρα είχε αράξει εδώ και μέρες πάνω από την Αθήνα. Άργησα μια ώρα να φτάσω στην εφημερίδα, γιατί στην Κηφισίας μελανοχιτώνες της Χρυσής Νεολαίας, της οργάνωσης νέων της Εθνικής Ανάστασης είχαν συγκέντρωση για να πανηγυρίσουν την νίκη του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας στις χθεσινές εκλογές στη Γαλλία.

    Το Λαϊκό Μέτωπο Ελλάδας που ελέγχεται από τους κομμουνιστές έκανε αντισυγκέντρωση. Έγιναν επεισόδια. Στις τελευταίες εκλογές η Ελληνική Εθνική Ανάσταση είχε έρθει δεύτερο κόμμα και το Λαϊκό Μέτωπο τρίτο. Το σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχε συγκεντρώσει 42% στις τελευταίες εκλογές και παρίστανε ότι κυβερνούσε, με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Ο διευθυντής μου έχει ζητήσει να ετοιμάσω ένα χρονικό εξελίξεων που οδήγησαν εδώ, για το φύλλο της επόμενης Κυριακής. Έχω μόνο τις σημειώσεις και στις επόμενες ώρες πρέπει να το παραδώσω έτοιμο.

    Καθώς το λεωφορείο έχει σταματήσει μέχρι να ανοίξει ο δρόμος έβγαλα να τις κοιτάξω να μην χάνω χρόνο.

    Πως ξεκίνησαν όλα...

    1980-2007: Το total debt (συνολικό χρέος) των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπερνούσε μετά το 2000 το 300% του αμερικανικού ΑΕΠ. Το ύψους του χρέους αυτού δείχνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια πριν την κρίση η ζώνη του δολαρίου ζούσε με δανεικά. Αν στην ύστερη περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μοίραζαν στάρι στον όχλο, στους πολίτες της Pax Americana μοίραζαν δάνεια.

    Η FED τύπωνε χαρτί και ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος το αντάλλασσε με προϊόντα και εργασία. Όσο ο κύκλος αυτός γύριζε το σύστημα λειτουργούσε.

    1980-2010: Παραδόξως το σύστημα δημιουργούσε ευμάρεια για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη (η συμμετοχή της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων). Η τεχνολογική πρόοδος αυτή την περίοδο ήταν η μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη φορά.

    Ιούλιος 2007: Το πρόβλημα προέκυψε με την κρίση που ξεκίνησε το 2007 με τα subprimes. Η κρίση αν και στην αρχή φαινόταν παροδική, γρήγορα πέρασε στα CDO’s και το 2009 προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Φεβρουάριος 2009: Ο πρόεδρος Ομπάμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση προέβη σε μια σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ενώ πριν αναλάβει την προεδρία επεξεργαζόταν ένα σχέδιο χρηματοδότησης της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας προκειμένου αυτή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας με επενδύσεις στην παραγωγή καθαρών αυτοκινήτων, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη ανακοίνωσε την επιβολή υψηλών δασμών σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε στους περισσότερους τομείς της αμερικάνικης οικονομίας.

    Απρίλιος 2009: Το «λόμπι» των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών πίεσε τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ να προχωρήσει σε υποτίμηση του Ευρώ και επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα. Η Κίνα δήμευσε όλες τις ξένες επενδύσεις στην επικράτειά της. Εμπορικός πόλεμος και διαδοχικές υποτιμήσεις νομισμάτων σε όλη την υδρόγειο.

    Νοέμβριος 2009: Ο ΟΠΕΚ σε έκτακτη σύνοδο στη Τύνιδα αποφάσισε το τέλος της τιμολόγησης του πετρελαίου σε δολάρια. Η πρόταση για την αντικατάσταση της τιμολόγησης του «μαύρου χρυσού» σε Ευρώ μειοψήφησε. Η πλειοψηφία της συνόδου της Τύνιδας αποφάσισε ότι από 01/01/2010 το πετρέλαιο θα τιμολογείται σε χρυσά δηνάρια.

    Η τιμή του κίτρινου μετάλλου μετά την απόφαση εκτινάχθηκε σε λίγες ώρες από τις 3.000 δολ. η ουγκιά στις 10.000 η ουγκιά.

    Απρίλιος 2010: Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις σχολές Μεταλλειολόγων και Χημικών μηχανικών δημιουργήθηκαν έδρες αργυροχρυσοχοΐας. Τα σχετικά καταστήματα φυτρώνουν τον τελευταίο καιρό σαν τα μανιτάρια στις γειτονιές και σε αριθμό τείνουν να ξεπεράσουν τα καταστήματα των τραπεζών. Η ιλιγγιώδης άνοδος της τιμής του χρυσού ωθεί τα νοικοκυριά στην εκποίηση κοσμημάτων και ασημικών.

    Οκτώβριος 2010: Η κατάσταση περιεπλάκη ακόμη περισσότερο όταν από λάθος πυροδοτήθηκε πύραυλος από κινέζικη φρεγάτα που περιπολούσε στα στενά του Ορμούζ και βύθισε κανονιοφόρο μέλος μοίρας του γαλλικού ναυτικού που έπλεε στην περιοχή. Τα γαλλικά πολεμικά απάντησαν, ενώ δυο ρώσικα πολεμικά που βρισκόταν στην περιοχή συνέδραμαν την κινέζικη φρεγάτα. Με το μέρος της μοίρας του στόλου της Γαλλίας συνετάχθησαν αμερικανικά, αγγλικά και γερμανικά πολεμικά πλοία.

    Νοέμβριος 2010: Μια εβδομάδα αργότερα ο Ραουλ Κάστρο ανακοίνωσε πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Κίνα στα πλαίσια της οποίας η τελευταία είχε ήδη συστήσει στρατιωτική βάση με συστοιχίες πυραύλων στο έδαφος της Κούβας. Όλες οι δυτικές χώρες απάντησαν με εμπάργκο στο νησί της Καραϊβικής. Το πούρο Cohiba Siglo No3 έφτασε να πωλείται στη μαύρη αγορά δυο χρυσά δηνάρια. Ένα χρυσό δηνάριο ζύγιζε 8 γραμμάρια. Αν η ουγκιά είχε 32 γραμ. χρυσού το μεσαίο κουβανέζικο πούρο έφτασε να αξίζει 5.000 δολ. ή 4.000 ευρώ. Πριν την κρίση κόστιζε με τους φόρους περί τα 13 Ευρώ.

    Μάρτιος 2011: Η Green-future, η μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τροφές που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση. Οι εταιρείες που ελέγχουν την αγορά αγροτικών προϊόντων είχαν προσθέσει γονιδίωμα ποντικού στο στάρι και τη σόγια προκειμένου να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στην ασθένειες. Οι καταναλωτές προϊόντων που προερχόταν από τα παραπάνω μετά από μια δεκαετία αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα μετάλλαξης άκρων και προσώπου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει αρχίσει η μετάλλαξη φτάνει τα 50 εκατ. Αγανακτισμένοι πολίτες έκαψαν τα εργαστήρια της εταιρείας που ευθυνόταν γι’ αυτό. Τους επόμενους μήνες αγανακτισμένοι πολίτες έκαψαν ερευνητικά εργαστήρια και άλλων εταιρειών, ενώ σύντομα οι βανδαλισμοί επεκτάθηκαν σε πανεπιστημιακές σχολές. Οι εξεγερμένοι ποντικομούρηδες και μη κρατούσαν θρησκευτικές εικόνες. Το ατυχές συμβάν φαίνεται ότι έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη της ανθρωπότητας στη επιστήμη γενικώς. Κάτι που φαίνεται ότι οδηγεί άρδην στην προ Αναγέννησης και διαφωτισμού περίοδο.

    Τέλη 2011: Στο Χ.Α. ο όγκος συναλλαγών έχει μειωθεί δραστικά. Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας διαπραγματεύεται σε μια τιμή που αντιπροσωπεύει τη αξία 1/10 του κιλού του ψωμιού. Το 2007 με μια μετοχή αγόραζες 50 κιλά ψωμιού.

    Το 2012 δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισιοδοξεί κάποιος για το χρηματιστήριο. Οι αιτίες είναι δυο:

    1) Ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος που ξεκίνησε με αφορμή την κρίση του 2008 και εξελίχθηκε σ’ αυτό που μπορεί να ονομαστεί ο τρίτος παγκόσμιος. Αν ήταν μόνο αυτό, μετά από 20 χρόνια όπως έγινε και το ’29 το σύστημα θα επανερχόταν σε ισορροπία.

    2) Το οικολογικό ατύχημα που προκάλεσαν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και έκαναν τους ανθρώπους να χάσουν την εμπιστοσύνη στην πρόοδο και την επιστήμη. Ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία ήταν οι συνέπειες. Ο προηγούμενος μεσαίωνας κράτησε μερικούς αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά