Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ο κ. Καραμανλής κοστίζει ακριβά


O κ. Καραμανλής διεκδίκησε την εξουσία στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Υπήρξε σφοδρός επικριτής του κ. Σημίτη και ερχόμενος στην εξουσία κήρυξε πόλεμο στα ελλείμματα και στα χρέη. Πέντε χρόνια υποτίθεται ότι πάλευε μαζί τους. Μόνο που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις πολιτικές που επιλέγει, ουδέν επέτυχε. Η «ήπια προσαρμογή» που εφήρμοσε, μετά την περιβόητη απογραφή του 2004, ξοδεύθηκε εδώ και εκεί. Χάθηκε στον κυκεώνα των υπερδαπανών που η «νέα διακυβέρνηση» διαμόρφωσε και σπαταλήθηκε σε φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις φόρων υπέρ των εχόντων και κατεχόντων. Έτσι τα ελλείμματα και τα χρέη του κράτους, αντί να μειώνονται και να υποχωρούν, θέριεψαν και ανεδείχθησαν, τώρα με την κρίση, σε πρώτο θέμα και βασική απειλή για τη χώρα και την οικονομία της. Κάπως έτσι η Ελλάδα ανεδείχθη σε ασθενή κρίκο της ευρωζώνης και προσέφερε την ευκαιρία στους άσπονδους φίλους και εταίρους να λοιδωρούν, να απαιτούν και να υποδεικνύουν πολιτικές άσχετες με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες.

Ας μη γελιούνται οι πολλοί· τα μέτρα που αποφάσισε χθες το οικονομικό διευθυντήριο της παραπαίουσας κυβέρνησης Καραμανλή δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Δεν αντιμετωπίζουν την εξελισσόμενη οικονομική κρίση και την επερχόμενη ύφεση. Στα ελλείμματα και στα χρέη στοχεύουν, την κρίση αυτή καθαυτή δεν αγγίζουν, αντιθέτως μάλιστα την επιτείνουν. Η Ελλάδα του κ. Καραμανλή είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που στον καιρό της ύφεσης περιορίζει τα εισοδήματα των πολιτών και αφαιρεί πόρους από την οικονομία. Αντί να απασχολείται με την κρίση, με τις δουλειές των ανθρώπων και με την υγεία των επιχειρήσεων, παλεύει για τα δανεικά και τα ελλείμματα, που ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε, παρά τους όρκους και τις πολλές υποσχέσεις, να τιθασεύσει.

Το χειρότερο είναι ότι και τώρα την ευκολία του διαλέγει. Αντί να αναζητήσει τους πραγματικά κερδισμένους της προηγούμενης περιόδου και να διεκδικήσει τα δέοντα από τους προκλητικώς διαβιούντες πλουσίους της χώρας, προσφεύγει στα συνήθη υποζύγια.

Την αδυναμία του και την αναβλητικότητά του καλούνται να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και μαζί τους οι πιο παραγωγικοί και ίσως οι πιο εκπαιδευμένοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Οι τελευταίοι κυρίως θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Με άλλα λόγια ο κ. Καραμανλής και η αμέριμνη διακυβέρνησή του κοστίζουν ακριβά, και ακριβότερα στους πιο σκληρά εργαζομένους αυτής της δύσμοιρης χώρας.
Αντ. Καρακούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά