Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Χάνοντας τον λαό


O κ. Κ. Καραμανλής, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε επί χρόνια τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών. Αμφισβητούσε με σφοδρότητα την αξιοπιστία των προϋπολογισμών, μιλούσε για κρυφά ελλείμματα και χρέη, «φώναζε» για δημιουργική λογιστική και υποσχόταν διαρκώς διαφάνεια στους λογαριασμούς του κράτους. Πρώτη πράξη του, αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, ήταν η περιβόητη δημοσιονομική απογραφή, με προφανή σκοπό να πιστοποιηθεί η παραλαβή του «χάους» και να χτισθεί ισχυρό προπαγανδιστικό επιχείρημα σε βάρος του ΠαΣοΚ.

Όμως, καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

Η προπαγάνδα έδρασε, αλλά οι υποσχέσεις για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών δεν τηρήθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο κ. Καραμανλής καταδιωκόμενος από τα σκάνδαλα και τις καταστρεπτικές πυρκαϊές προκήρυξε πρόωρες εκλογές επικαλούμενος και πάλι την κρισιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Ζήτησε τότε από τους πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι την κυβέρνησή του, ώστε να ικανοποιήσει επιτέλους την υπεσχημένη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών. Κερδίζοντας όμως τις εκλογές, πάλι ολιγώρησε. Ελάχιστα έπραξε για τη διόρθωσή τους και έχτισε έναν προϋπολογισμό εμφανώς προβληματικό, προβλέποντας συγκράτηση των ελλειμμάτων στο 2,3% του ΑΕΠ.

Tο καλοκαίρι του 2008 το κενό της προσπάθειας, όπως και το μέγεθος της επερχόμενης δημοσιονομικής απειλής αποκαλύφθηκαν.

Ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης διαβλέποντας το αδιέξοδο επιχείρησε να παρέμβει, υποσχόμενος μηδενισμό των δημοσίων ελλειμμάτων το 2011.

Τον πρόλαβε όμως η κρίση και η πολιτική που εξήγγειλε τον Αύγουστο αναιρέθηκε τον Οκτώβριο.

Τότε η πρόβλεψη για το δημόσιο έλλειμμα του 2008 αναθεωρήθηκε εκ νέου, από 2,3% εξυψώθηκε σε 3,7%.

Λίγο αργότερα ο κ. Αλογοσκούφης αντικαταστάθηκε και ο νέος υπουργός Οικονομίας ανέβασε την εκτίμησή του για το δημόσιο έλλειμμα του παρελθόντος έτους στο 4,8%.

Ούτε αυτή η αναίρεση όμως απεδείχθη αρκετή και σύμφωνη με την πραγματική θέση των δημοσίων οικονομικών. Σήμερα η Εurostat, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ανεβάζει το δημόσιο έλλειμμα του 2008 σε 5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει βεβαιότητα για την ακρίβεια της νέας πρόγνωσης.

Οι αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των δημοσίων οικονομικών δεν είναι απλές. Θέτουν υπό αμφισβήτηση τον πυρήνα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης και επιβεβαιώνουν στον μέγιστο βαθμό την αποτυχία του κ. Καραμανλή. Από την επιβεβαίωση αυτής ακριβώς της αποτυχίας σείεται το νεοδημοκρατικό οικοδόμημα. Δεν είναι τελικώς ο κ. Παυλίδης ούτε το Βατοπαίδι που ακινητοποιούν τον κ. Καραμανλή.

Aπό την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών δέθηκαν τα χέρια του. Εξαιτίας των ελλειμμάτων και των χρεών που δεν ήλεγξε εδώ και πέντε χρόνια δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά στην κρίση, ούτε δύναται να προσφέρει πραγματική βοήθεια στον ελληνικό λαό. Γι΄ αυτό και τον χάνει.

Αν Καρακούσης ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά