Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Νωρίτερα από τον Μάρτιο


Oι εκλογές στην Ελλάδα, μετά τη Μεταπολίτευση, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ποτέ δεν έγιναν στην ώρα τους. Όχι μόνο γιατί σπανίως εξαντλήθηκαν τα συνταγματικά όρια της τετραετίας αλλά και επειδή ποτέ δεν έγιναν την προκαθορισμένη ημερομηνία. Φαίνεται ότι από τον κανόνα αυτόν δεν θα ξεφύγουν ούτε οι επόμενες εθνικές εκλογές.

Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το ΚΚΕ, εκμηδενίστηκαν και οι ελάχιστες πιθανότητες που υπήρχαν να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή, αφού πλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα δημιουργίας προεδρικής πλειοψηφίας. Έτσι λοιπόν οι πάντες προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αναγκαστικά τον επόμενο Μάρτιο.

Και αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για τον Πρωθυπουργό να τις κάνει νωρίτερα! Αν ο κ. Καραμανλής δεν τις επισπεύσει, τότε θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, που δεν θα του επιτρέπει να κυβερνά από τον Σεπτέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Στην πραγματικότητα, από το φθινόπωρο θα συγκυβερνά με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τους καταληψίες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και με τους αγροτοσυνδικαλιστές. Ταυτόχρονα αν δεν καταφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο, χάνει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν μπόρεσε να του πάρει κανείς από τους αντιπάλους του τα τελευταία έξι χρόνια: την απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό και άρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αν διεξαχθούν εκλογές τον Μάρτιο δεν θα τις έχει επιλέξει ο ίδιος, αλλά ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση για μια κυβέρνηση από το να κυβερνά η αντιπολίτευση!

Υπάρχει όμως και άλλος ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα: Ακόμη και αν συνηθίσει στην ιδέα της συγκυβέρνησης με τον κ. Παπανδρέου, δεν θα μπορέσει να συνηθίσει στην ιδέα της συγκυβέρνησης με τους αντάρτες βουλευτές του. Από τους 151 βουλευτές της ΝΔ έχουν ήδη δηλώσει ότι αποχωρούν οι κκ. Θ. Ρουσόπουλος και Ι. Μανώλης. Ήδη γνωρίζει ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα ο κ. Αρ. Παυλίδης. Και άλλοι 60 από τους 151 βουλευτές της ΝΔ γνωρίζουν ότι πιθανότατα δεν θα επανεκλεγούν.

Πόσοι από αυτούς λοιπόν θα δεχθούν να ψηφίσουν έναν πλασματικό προϋπολογισμό; Πόσοι από αυτούς θα πειθαρχήσουν για να καταψηφίσουν μια νέα Προανακριτική Επιτροπή σε μυστική ψηφοφορία; Είναι λοιπόν πολύ εύφλεκτο πια το μείγμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα για να ρισκάρει να το κουβαλάει για πολύ ο κ. Καραμανλής, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Γι΄ αυτό άλλωστε βιάστηκε να κλείσει τη Βουλή. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα την ξανανοίξει...
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά