«ΨΑΛΙΔΙ» σε επιδόματα που καταβάλλονταν σχεδόν επί δεκαετία κυρίως σε χαμηλόβαθμους αξιωματικούς βάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια προσπάθεια να καλύψει το ξεστράτισμα του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, αφήνει ανεξέλεγκτες δαπάνες που γίνονται για ρουσφετολογικούς ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ η μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων που εξαγγέλθηκε για την περίοδο 2010-2015 δεν φαίνεται να αποτελεί, σ΄ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, παρά επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση. Το πρώτο ψαλίδισμα που έγινε γνωστό τις ημέρες αυτές αφορά το επίδομα ευθύνης- θέσεως ύψους 59 ευρώ τον μήνα που λάμβαναν από το 2000 οι αξιωματικοί που εκτελούσαν καθήκοντα διευθυντή Γραφείων και Τμημάτων στα 32 στρατόπεδα- Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς καθώς και στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σχετική διαταγή εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο- όταν άρχισε να εφαρμόζεται «άνωθεν» εντολή για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 10%αλλά τώρα έφθασε στις μονάδες τις οποίες πήραν τα... σκάγια. Για να δικαιολογήσουν την περικοπή- που βέβαια κάθε άλλο παρά λειτουργική δαπάνη είναι - επικαλέστηκαν θέματα ορισμού ως προς το τι σημαίνει και τι αφορά ένα συγκεκριμένο επίπεδο διοίκησης («σχηματισμός») και μάλιστα, όπως λένε, στρατιωτικοί, το ερμήνευσαν κατά το δοκούν. Έτσι, έκοψαν το επίδομα σε μια αρκετά μεγάλη κατηγορία στελεχών που υπολογίζονται γύρω στους 250.
30 κέντρα εκπαίδευσης
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας εξακολουθεί να διατηρεί σε λειτουργία όχι μόνο αρκετές δεκάδες στρατόπεδα με ημιενεργό- όπως παραδέχεται το υπουργείο- ρόλο, αλλά και αρκετά Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με μεγάλο κόστος λειτουργίας τα οποία ιδρύθηκαν επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας σε διάφορα μέρη της χώρας για την εξυπηρέτηση ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων. Συγκεκριμένα, ενώ το 2004 τα Κέντρα Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς ήταν 16, μέχρι το 2006 έφθασαν τα 32.
Το σημαντικό δε είναι ότι το ίδιο το υπουργείο με επίσημη απάντηση του υπουργού Άμυνας πρόσφατα στη Βουλή παραδέχθηκε ότι σχετική μελέτη κατέδειξε πως το κόστος εκπαίδευσης σε ένα από τα (παλαιά) μεγάλα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) ανέρχεται μόλις στο ένα δέκατο (1/10) του κόστους εκπαίδευσης σε ένα από τα μικρά ΚΕΝ που ιδρύθηκαν. Έτσι άρχισε πρόγραμμα περιορισμού των Κέντρων Νεοσυλλέκτων που όμως κι αυτό σταμάτησε μετά τα πρώτα λουκέτα (στα Χανιά- Μάλεμε και στο Κιλκίς) και τις σχετικές διαμαρτυρίες γαλάζιων βουλευτών. Το αν και πότε θα συνεχιστεί ο «εξορθολογισμός του αριθμού των Κέντρων» ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διατίθενται «σε άλλους τομείς που έχουν ανάγκη στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία», δεν είναι σε θέση να το βεβαιώσει κανείς...
Λ. Δημάκας-ΤΑ ΝΕΑ
ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ....ΜΑΥΡΟ...ΚΑΤΡΑΜΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή