Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί Τμήμα Μεταγωγών-Δικαστηρίων στη Λαμία απάντησε κατηγορηματικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη κ. Χ. Μαρκογιαννάκης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου.
Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Υπουργός μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η ίδρυση αμιγών Υπηρεσιών Μεταγωγών-Δικαστηρίων σε περιοχές όπου λειτουργούν Εφετεία η καταστήματα κράτησης, όπως στο Δομοκό Φθιώτιδας, δεν αποτελεί την πλέον ορθολογική και επωφελή για το υπηρεσιακό και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον λύση, καθώς μια τέτοια ρύθμιση αποβαίνει σε βάρος του κύριου αστυνομικού έργου, δεδομένου ότι το προσωπικό που στελεχώνει τις Υπηρεσίες αυτές αφαιρείται από τη δύναμη άλλων αστυνομικών Υπηρεσιών με ευρύτερη αποστολή και μεγαλύτερες επιχειρησιακές ανάγκες. Επισημαίνεται δε ότι στο συνολικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών δεν προβλέπεται η ίδρυση νέων Υπηρεσιών Μεταγωγών-Δικαστηρίων, πέραν των ήδη υφισταμένων και οι σχετικές ανάγκες θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία ενισχύονται με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Στο πλαίσιο αυτό, με την 7002/2/287 από 2-9-2006 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις αστυφυλάκων του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού κατά δέκα, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις ανάγκες που προέκυψαν από τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού. Παράλληλα, με όμοιες αποφάσεις, κατά τα τελευταία χρόνια, στο Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας κατανεμήθηκαν συνολικά δεκαέξι θέσεις ειδικών φρουρών επιπλέον των υφισταμένων οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού, για να αντιμετωπιστούν οι υπηρεσιακές ανάγκες της εν λόγω Υπηρεσίας»
Υπενθυμίζεται, ότι στην ερώτησή της η κ. Αντωνίου ανέφερε, ότι «η έλλειψη Τμήματος Μεταγωγών στη Λαμία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, καθώς α) η πόλη είναι έδρα Εφετείου, β) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια οι φυλακές Δομοκού με 640 κρατουμένους, γ) η έδρα της Α.Δ. Φθιώτιδας αποτελεί το σταυροδρόμι για πολλές φυλακές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (π.χ. φυλακές Πρεβαντορίου και Μαλανδρίνου), με αποτέλεσμα το Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας κυρίως και με τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών της Α.Δ. Φθιώτιδας, να διενεργούν ετησίως περίπου 6.000 μεταγωγές κρατουμένων». Η έλλειψη αυτή, όπως επισήμαινε η βουλευτής, «έχει ως αποτέλεσμα το Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει πλήρως και ουσιαστικά στο υπόλοιπο αστυνομικό έργο εντός της πόλεως της Λαμίας, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού η κ. Αντωνίου δήλωσε: «Μέχρι τώρα ακούγαμε την κυβέρνηση να δηλώνει ότι το αίτημα για την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών στη Λαμία είναι υπό εξέταση. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που ακούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποκλείει κατηγορηματικά την ίδρυση του Τμήματος και μάλιστα με ανακρίβειες και αστεία επιχειρήματα που δεν πείθουν κανέναν και κυρίως το αστυνομικό προσωπικό του νομού, ούτε έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μόνο δύο πόλεις στην Ελλάδα σήμερα, που είναι έδρες Εφετείου δεν έχουν Τμήμα Μεταγωγών και η μία από αυτές είναι η Λαμία. Γιατί αυτή η διάκριση; Πώς εξηγείται ότι πόλεις που δεν είναι καν έδρες Εφετείου έχουν Τμήμα Μεταγωγών; Επομένως για ποια αναδιάρθρωση υπηρεσιών μιλάει ο Υπουργός; Όσο για τις προ τριετίας αποφάσεις ενίσχυσης της Φθιώτιδας με επιπλέον θέσεις προσωπικού, αυτές παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς αντίκρισμα, από τη στιγμή που η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών της με πάρα πολλές οργανικές θέσεις να παραμένουν κενές, μεταξύ των οποίων και οι 10 επιπλέον θέσεις για το Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού που αποφασίστηκαν πριν από 3 χρόνια και ακόμα δεν έχουν καλυφθεί, Το αποτέλεσμα είναι ότι το υπάρχον προσωπικό στο νομό δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις τρέχουσες υπηρεσιακές ανάγκες, ούτε να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της εγκληματικότητας που εμφανίζει πρωτόγνωρη έξαρση και έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται τελικά ότι και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση όχι μόνο έχει επιλέξει συνειδητά την υποβάθμιση της Λαμίας σε πόλη δεύτερης ταχύτητας, όχι μόνο αδιαφορεί για τη Φθιώτιδα και τα προβλήματα των πολιτών της, επειδή θεωρεί ότι έχει δεδομένη την ψήφο τους, αλλά επιπλέον για μια ακόμα φορά μας εμπαίζει προκλητικά»