Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς απαντά το ΠαΣοΚ στη «συνταγή» Καραμανλή για την οικονομία


Οικονομική πολιτική με ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά περικοπές στις αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και στις υπερωρίες αντιπαραθέτει το ΠαΣοΚ στις θέσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για διετές «πάγωμα μισθών» στο Δημόσιο και τις περικοπές των αμοιβών υπουργών, των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αμοιβών των στελεχών του Δημοσίου που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 6.500 ευρώ.

Μετά την παρουσία του κ. Καραμανλή το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και τις θέσεις που διατύπωσε για την οικονομία, το ΠαΣοΚ άνοιξε χθες τα χαρτιά του για καίρια ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, τους μισθούς και τους φόρους, ανεβάζοντας νωρίς τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως προκύπτει από τις θέσεις που διατύπωσαν μετά την ομιλία Καραμανλή ο εκπρόσωπος και στελέχη του ΠαΣοΚ και παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά «Το Βήμα» φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές κυρίως στη φορολογική και στην αναπτυξιακή πολιτική και μόνο επί μέρους σημεία συμφωνίας στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.

Το ΠαΣοΚ έχει έτοιμο πρόγραμμα το οποίο αντιπαραθέτει στις θέσεις Καραμανλή όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αποτιμώνται αθροιστικά μόλις στα 500 εκατ. ευρώ και όταν μόνο το κόστος διεξαγωγής των εκλογών θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τη φορολογική πολιτική η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη διευκρίνισε με χθεσινές δηλώσεις της ότι η μεγάλη αλλαγή στη φορολογία θα είναι «η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας όπου θα μπαίνουν εισοδήματα από όλες τις πηγές: μισθωτή εργασία, μερίσματα, τόκοι κτλ.». Προσέθεσε ότι θα υπάρξει φορολογική ανακούφιση για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ αλλά επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σε δηλώσεις της προς «Το Βήμα» σημειώνει ότι ο κ. Καραμανλής «επανέλαβε εξαγγελίες χιλιοειπωμένες, τις οποίες πέντε χρόνια τώρα όχι μόνο δεν κατάφερε να υλοποιήσει αλλά υπονόμευσε με συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής» και τόνισε τα εξής:

1. Οι αναφορές του είναι εκτός αγοράς και εκτός κοινωνίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πιστωτική ασφυξία, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι διαρκώς αυξανόμενες στρατιές των ανέργων και οι μισθωτοί που στενάζουν από αυξημένο φορολογικό βάρος δεν βρίσκουν καμία απολύτως αξιόπιστη λύση στα όσα πρότεινε.

2. Το πάγωμα μισθών και συντάξεων και η πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων είναι πολιτική που θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, θα εντείνει τη δημοσιονομική εκτροπή και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. 3. Δεν μπορεί η ΝΔ να ευαγγελίζεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όταν πέντε χρόνια τώρα διέλυσε και κομματικοποίησε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα.

4. Δεν μπορεί να εξαγγέλλει μέτρα για περιορισμό της σπατάλης όταν τους τελευταίους μήνες, ακόμη και μετά την προκήρυξη των εκλογών, εκτυλίσσεται όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στο Δημόσιο.

Χθες ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις θέσεις Καραμανλή αναφέρθηκε σε «αμύθητα ποσά» που εισπράττουν τα golden boys του Δημοσίου. Δήλωσε ότι δεν διαφωνεί κανένας με τη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Καραμανλή για περικοπή των υπερωριών ή περικοπή των δαπανών για ταξίδια των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό από μόνο του θα λύσει το πρόβλημα του Δημοσίου, το οποίο έχει φορτωθεί με 100 δισ. ευρώ χρέος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι θα γίνουν περικοπές σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και στα νοσοκομεία, «όπου γίνεται πάρτι με τις προμήθειες».

Εξειδικεύοντας τις οικονομικές θέσεις η κυρία Κατσέλη δήλωσε ότι βασική αλλαγή στη φορολογία θα είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα εισοδημάτων όπου θα μπαίνουν εισοδήματα από όλες τις πηγές. Προσέθεσε δε ότι θα υπάρξει φορολογική ανακούφιση για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ με ταυτόχρονη επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Απαντώντας στην ερώτηση «νέοι φόροι θα υπάρξουν ή θα αυξηθούν οι πιο παλαιοί;» η κυρία Κατσέλη απάντησε ότι «οι τράπεζες πλήρωσαν το 2008 με φορολογικό συντελεστή 7,1% όταν ο εργαζόμενος με εισόδημα ως 30.000

ευρώ πλήρωνε με φορολογικό συντελεστή 27%».

Για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών μίλησε και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου αλλά, όπως διευκρινίστηκε, αυτό αφορά τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) που θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά