Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Καταρρέουν μέσα στη φαυλότητά τους


Καταρρέει «η επανίδρυση του κράτους» με δικαστικές αποφάσεις-κόλαφο για την κυβέρνηση, που ακυρώνουν κυβερνητικές επιλογές στα κορυφαία κλιμάκια της κρατικής μηχανής, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν παράνομα, με υπηρεσιακές κρίσεις «στο πόδι», με συνεχή αδιαφανή χρήση της «αμαρτωλής» προφορικής συνέντευξης, ενώ επιβάλλουν παράλληλα την αναδρομική δικαίωση των παραλειφθέντων.


Μπροστά στο όργιο παραλείψεων και παρανομιών, το Συμβούλιο της Επικρατείας καταλόγισε σε διαδικασίες επιλογής γενικών διευθυντών «υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης» (!) και για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την 3ετή θητεία γενικού διευθυντή και να τοποθετήσει αναδρομικά άλλο στέλεχος υπουργείου, που παραλείφθηκε παράνομα αν και υπερείχε κατάδηλα του συνυποψηφίου του.

Η αναδρομική ακύρωση και αναδρομική τοποθέτηση άλλου αποτελούν μία πρωτόγνωρη μορφή ποινής, που συνοδεύεται όχι μόνο από την υπηρεσιακή αποκατάσταση του παράνομα παραλειφθέντος, αλλά και την υποχρεωτική καταβολή όλων των αυξημένων αποδοχών, που δικαιούτο να λάβει επί μία 3ετία.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά αμφισβητούνται σε τόσο μεγάλη έκταση οι υπηρεσιακές κρίσεις. Το ΣτΕ διαπιστώνει ότι είναι αδύνατο μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να έχουν κριθεί συνολικά οι υπηρεσιακοί φάκελοι 1.605 υπαλλήλων για θέσεις προϊσταμένων τμημάτων και γενικών διευθυντών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν έγιναν νόμιμες συγκρίσεις προσόντων υποψηφίων.

Δεν διαπιστώνει μόνο ότι οι επιλογές έγιναν «στο πόδι» (προφανώς με προειλημμένες αποφάσεις για το ποιοι θα προωθηθούν και ποιοι θα καρατομηθούν), αλλά και κατ εξακολούθηση παράνομη χρήση της προφορικής συνέντευξης με τρόπο που να δίνει προβάδισμα σε υποψηφίους, χωρίς όμως να τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Παράλληλα το ΣτΕ διαπιστώνει και αδικαιολόγητη εμμονή της διοίκησης σε παράνομες κρίσεις, αλλά και στην επανάληψη του ίδιου παράνομου μοντέλου προφορικής συνέντευξης, παρόλο που προηγήθηκαν παρόμοιες ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις.

Δικαίωση
Το Γ τμήμα ΣτΕ σε μείζονα σύνθεση υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο δικαίωσε πλήρως τον Αν. Κατζηλάκη, επιβάλλοντας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τον τοποθετήσει αναδρομικά ως γενικό διευθυντή για το διάστημα 2006-2009, ανακαλώντας επίσης αναδρομικά τη θητεία του επιλεγέντος δύο φορές ως γενικού διευθυντή.

Το ΣτΕ δικαίωσε για πρώτη φορά πέρυσι τον παραλειφθέντα, κρίνοντας ότι υπερείχε κατάδηλα του συνυποψηφίου του. Εντούτοις, το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου επέμεινε στην παράνομη κρίση του, αλλάζοντας λίγο αιτιολογία και δίνοντας βάρος και πάλι στην «αμαρτωλή» συνέντευξη.

Το δικαστήριο εντόπισε σωρεία παρανομιών και κατέληξε ότι παραλείφθηκε και πάλι εκείνος που «υπερείχε κατάδηλα» των συνυποψηφίων του.

Ετσι, όμως, τονίζεται στη δικαστική απόφαση, έγιναν πλημμελείς κρίσεις, υπήρξε υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας που έχει η Διοίκηση και οφείλει να τοποθετήσει αναδρομικά τον παραλειφθέντα ως γενικό διευθυντή για μία 3ετία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσβληθούν ως άκυρες και πολλές διοικητικές πράξεις που φέρουν την υπογραφή του αναδρομικά απομακρυνθέντος γενικού διευθυντή.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις, το ΣτΕ (2643-4/09) ακύρωσε ως πλημμελείς και παράνομες τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (υπουργείο Οικονομικών), κατά το μέρος που οδήγησαν στην παράλειψη ικανών στελεχών.

Στις δικαστικές αποφάσεις αμφισβητείται το σύνολο των επιλογών, καθώς υπογραμμίζεται ότι έγιναν μέσα σε λίγες ώρες, παρόλο που κρίθηκαν άλλα τρία υπηρεσιακά θέματα και εκκρεμούσε η μελέτη και σύγκριση 717 υπαλλήλων για 73 θέσεις γενικών διευθυντών και 858 για 223 θέσεις προϊσταμένων.

Το ΣτΕ δέχτηκε ουσιαστικά ότι όλα έγιναν «στο πόδι», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας να γίνουν τόσες πολλές κρίσεις σε τόσο μικρό διάστημα και συνεπώς οι επιλογές «δεν ήταν προϊόν ορθής χρήσης της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά