Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Καραμανλής η τανκς


Εντύπωση προκαλεί η εντεινόμενη τις τελευταίες ημέρες η εμμονή τόσο του απερχόμενου Πρωθυπουργού όσο και των στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος του να εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως… αναντικατάστατους.

Αυτοπροβάλλονται ως αυθεντίες περί τη διακυβέρνηση της χώρας επιχειρώντας να πείσουν ότι μόνον αυτοί κατέχουν τη σοφία, τη γνώση, το σχέδιο για τη σωτηρία μας. Έπαρση, οίηση, αλαζονεία αλλά και ιδιοκτησιακή αντίληψη για το Κράτος. Ως σύγχρονος Λουδοβίκος ο κ. Καραμανλής διακηρύσσει ότι:«το κράτος είμαι εγώ».

Εγκλωβισμένοι στην «αλαζονεία της αυθεντίας», υπό την καθοδήγηση ειδικών της επικοινωνίας και με την αρωγή των χαλασμένων γραμμοφώνων της Ρηγίλλης, προβάλλουν το παρελθόν ως ενδεχόμενο μέλλον αγνοώντας ότι αυτό ακριβώς είναι που ήδη έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός.

Όλη η επιχειρηματολογία των στελεχών της Ν.Δ. εστιάζεται στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν σαν χορός αρχαίας τραγωδίας ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι αόριστο, ασαφές, αναξιόπιστο.

Έχουν άραγε το ηθικό δικαίωμα να μιλούν για αναξιοπιστία όταν καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας θλιβερές και πάντως ολέθριες παράμετροι της οικονομικής τους πολιτικής.

Πρωτοσέλιδο σήμερα το κρυφό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ. Πρωτοσέλιδο χθες το επιδοτούμενο από εθνικούς πόρους πρόγραμμα stage. Πρωτοσέλιδο προχθές οι χαριστικές ρυθμίσεις κρατικών τραπεζών προς ιδιωτικές ρυθμίσεις. Πρωτοσέλιδο μερικές μέρες πριν η (φερόμενη) παρέμβαση της υπουργού εξωτερικών υπέρ ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης. Τακτοποιήσεις, διευθετήσεις, διευκολύνσεις της τελευταίας στιγμής που καταδεικνύουν το ύφος, το ήθος και προπαντός τον αμοραλισμό των μελών μιας απερχόμενης κυβέρνησης που ως πρώτο και μοναδικό μέλημα είναι η οργάνωση του κομματικού τους στρατού για τις ανάγκες της επόμενης μέρας.

Γνωρίζουν παρά τα όσα είναι αναγκασμένοι να υποστηρίζουν δημοσίως ότι η Ν.Δ. θα υποστεί δεινή ήττα και ενδεχομένως θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας. Εν όψει αυτής της εξέλιξης προετοιμάζονται. Για όλα τα υπόλοιπα αδιαφορούν προκλητικά.

Αδιαφορούν για την κατάσταση της οικονομίας, τα εθνικά θέματα, την υγεία, την παιδεία.

Και όχι μόνο αδιαφορούν αλλά με πονηρό τρόπο επιχειρούν να στήσουν παγίδες στη νέα Κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι αρκετοί από αυτούς έχουν μελετήσει- πολύ περισσότερο από το δικό τους- σε κάθε πτυχή και λεπτομέρεια το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Για την ιστορία να επαναλάβουμε ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φεύγει αφήνοντας πίσω της:

    • έλλειμμα που μπορεί να φτάσει το10%,
    • δημόσιο χρέος που προσεγγίζει το 110% του ΑΕΠ (ήτοι 300 δις ευρώ)
    • υπερτριπλάσιες εισαγωγές προϊόντων σε σχέση με τις εξαγωγές.


Πέραν αυτών αφήνει πίσω της μια διαλυμένη οικονομία η ανταγωνιστικότητα της οποίας την τελευταία πενταετία έχασε 36 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 71 θέση της παγκόσμιας λίστας. Αντίστοιχη είναι η κατρακύλα και στους παγκόσμιους δείκτες διαφάνειας και διαφθοράς.

Ανεξίτηλα αποτυπώματα μιας παράλυτης κυβέρνησης που αποδεικνύουν ότι για τα σημερινά δεινά της οικονομίας μας αιτία δεν είναι η διεθνής κρίση.

Καταιγιστικές αλλαγές

Όλα αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν την ανάγκη άμεσων- καταιγιστικών παρεμβάσεων σε θεσμούς και πρακτικές της οικονομίας και εν γένει της δημόσιας ζωής. Πρώτα από όλα πρέπει να πάρει μπροστά η οικονομία. Για την επίτευξη αυτού του κεφαλαιώδους στόχου απαιτείται όχι μόνο σύνθετη και αποτελεσματική στρατηγική αλλά και προσεκτικά επιλεγμένα πρόσωπα, φορείς της νέας αντίληψης και του διαφορετικού οικονομικού μοντέλου ανασυγκρότησης της χώρας. Μόνο τότε μπορεί να παραχθεί προϊόν, να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Προϋπόθεση είναι βεβαίως η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

Η πολιτική διαδικασία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο σημείο αξιοπιστίας της και αν δεν αρχίσει η αναστροφή αυτής της αντίληψης κάθε πρόγραμμα, οποιοδήποτε σχέδιο, η παραμικρή πρωτοβουλία μοιραία θα αποτύχει.

Εκτός από βούληση και γνώση, απαιτείται- με άλλα λόγια- ένας νέος πατριωτισμός που θα προσπερνάει το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος και θα φτάνει στα όρια της αυταπάρνησης.

Η επιτυχία μιας τέτοιας παρέμβασης σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία όχι μόνο για να αλλάξει αυτή αρρωστημένη κατάσταση αλλά για να ξαναγυρίσει η ελπίδα και η αισιοδοξία στους ταπεινούς και τους καταφρονημένους αυτού του κόσμου.

Όσοι είδαν τα παιδιά τους να μπαίνουν στη φυλακή για ανυπόστατες κατηγορίες.

όσοι είδαν τις τράπεζες να τους παίρνουν το σπίτι επειδή δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν το δάνειο, όσοι είδαν την επιχείρησή τους να διαλύεται επειδή μαυρίστηκαν στον «Τειρεσία», όσοι περίμεναν στριμωγμένοι στους προθάλαμους των νοσοκομείων, όσοι χρειάστηκε να καταβάλλουν μίζα για να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο, όσοι εξευτελίστηκαν περιφερόμενοι στα βουλευτικά γραφεία ακόμη και αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει θέλουν την αλλαγή. Αποτελεί γι` αυτούς όρο επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Και είναι πρόθυμοι να πεισθούν. Αρκεί να υπάρξει έμπνευση…
kourdistoportocali.blogspot.com Κώστα Παπαθεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά