Η ανασυγκρότηση της ΝΔ, για να είναι πειστική, χρειάζεται, εκτός από επανατοποθέτηση και ιδεολογία, εκκαθάριση της... «κόπρου του Αυγείου»!
Η νέα κυβέρνηση (τώρα συνειδητοποιείται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο) παρέλαβε ένα απέραντο ναρκοπέδιο! Αυτή είναι η «κληρονομιά» της ΝΔ. Και ταυτόχρονα η ουσιαστική εξήγηση της «εθελουσίας εξόδου» του Καραμανλή. Παντού υπάρχουν συνθήκες «έκτακτης ανάγκης». Από τα δημόσια οικονομικά και το Ασφαλιστικό μέχρι τη δημόσια τάξη και την εξωτερική πολιτική. Ενώ η πραγματική οικονομία «χειμάζεται», η μεσαία τάξη «στριμώχνεται» και η ανεργία διευρύνεται.
Η κυβέρνηση καλείται και «νέους δρόμους» να ανοίξει, ανατρέποντας «φαλκιδευτικές ισορροπίες», αλλά και το «κοινωνικό μέτρο» όχι μόνο να μην υποτιμήσει, αλλά να το ενισχύσει. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Στην οικονομία λ.χ. εκτός από τα δημοσιονομικά προβλήματα και τις δομικές αδυναμίες του παραγωγικού μοντέλου έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας και καχυποψίας, με τις Βρυξέλλες, τη συστηματική φυγή μεγάλων ξένων εταιρειών - επενδυτών από την Ελλάδα (τελευταίο σύμπτωμα η MSC από τον ΟΛΠ) και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους (Fitch, ενώ έπονται κι άλλοι). Αυτό σημαίνει εκτός όλων των άλλων και πιο ακριβό δανεισμό.
Το «στοίχημα» είναι με ποια «πρακτική συνταγή» θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κρίση, χωρίς να αναιρεί τις δεσμεύσεις της και το πολιτικό και κοινωνικό της «πρόσωπο». Η «διαχείριση» αυτού του ζητήματος είναι το μεγάλο ζητούμενο. Μέχρι στιγμής τα πάει καλά, παρά τις οργανωτικές καθυστερήσεις και τις «θεσμικές πιέσεις» που δέχεται για να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Ορθώς θέτει το «οικονομικό ζήτημα» σ’ ένα ευρύτερο πολιτικό - θεσμικό σχέδιο αλλαγών για τη χώρα και ζητά πίστωση χρόνου. Δεν γίνεται διαφορετικά. Βέβαια, αυτή η διαδρομή έχει από τη φύση της και ένα «σημείο Χ», που θα δημιουργηθεί, ένα δύσκολο «κενό αέρος», το οποίο θα χρειαστεί να υπερβεί, εκτός από τις δυσκολίες της εκκίνησης.
Προς το παρόν, με την κατάργηση των Stage στο Δημόσιο και τη συρρίκνωση των συμβάσεων έργου - μαϊμού κάνει μια μεγάλη τομή. Επαναθέτει το ζήτημα της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας. Και εν πάση περιπτώσει -το κύριο πρόβλημα- η ανεργία δεν λύνεται με τη δημοσιοϋπαλληλοποίηση των άνεργων νέων! Ομως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να αγνοήσει τα κοινωνικά κριτήρια για όσους νέους είναι θύματα ενός «πολύχρονου εγκλωβισμού». Η «νέα αρχή» -ας μην το ξεχνούν- θέλει να τεθεί τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της «ομηρείας», με ταυτόχρονη όμως εκδήλωση πραγματικής κοινωνικής ευαισθησίας, εκεί που οι «διαστρεβλώσεις» το επιβάλλουν. Η «ισότητα» δεν είναι πάντα δίκαιη...
Επίσης, εύστοχα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανατοποθετεί τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. Μηδενική ανοχή σε ομάδες που έχουν κάνει τη βία «τρόπο ζωής», σε συνδυασμό όμως με τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Δύσκολη, αλλά αναγκαία ισορροπία. Σε αυτό το πλαίσιο δεν χρειάζονται «βεντέτες» με κανέναν πολιτικό χώρο. Εστω κι αν η αντίδραση του κ. Τσίπρα, παρότι δίκαιη, κινήθηκε σε «μονομερή γραμμή», γλιστρώντας κάπως σε λογικές «Δεκέμβρη»...
Οσο για τη ΝΔ, η υπεύθυνη, μη λαϊκιστική αντιπολίτευση, που υποσχέθηκε, κατέρρευσε αμέσως, με τη στάση της απέναντι στην κατάργηση των Stage... Επ’ ευκαιρία, μήπως οι δελφίνοι, πρέπει να πουν και κάτι για την... αποφυλάκιση του κ. Χριστοφοράκου, το Βατοπέδι, τα Ομόλογα κ.λπ., που εξάλλου και οι ίδιοι θεωρούν έναν βασικό παράγοντα της εκλογικής ήττας; Η ανασυγκρότηση θέλει και «επανατοποθέτηση» και «ιδεολογία», αλλά κυρίως εκκαθάριση της «κόπρου του Αυγείου», για να είναι πειστική!
Παναγιώτης Παναγιώτου-ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.