Τα stage δεν είναι ούτε ηθικά ούτε ανήθικα. Είναι εργαλείο για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας χιλιάδων νέων. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, επειδή συνήθως το Δημόσιο δεν δουλεύει, ενώ δουλεύουν εντατικά τα βουλευτικά γραφεία. Εκεί, αν μη τι άλλο, οι «μοβόροι εργοδότες» θα τους «εκμεταλλευτούν», δηλαδή οι νέοι θα δουλέψουν και συνεπώς θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία· κάτι που -ας θυμόμαστε- είναι και στόχος του προγράμματος. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει ο κ. Δημήτρης Στρατούλης (ο οποίος βγάζει καθημερινώς μια ανακοίνωση γι’ αυτά με την απορία του «πώς η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το Δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τομέα;»), αλλά το ηθικόν δεν έχει να κάνει με το πρόγραμμα καθαυτό, αλλά με το ρουσφέτι που πάει σύννεφο στο Δημόσιο.
Σήμερα οι κρατικές υπηρεσίες έχουν πλημμυρίσει από μαθητευόμενους. Δεν ξέρουμε καν πόσοι είναι, αλλά εσχάτως πολλοί ανησυχούν για το μέλλον τους (πολύ περισσότερο τα στελέχη της Ν. Δ. που τους διόρισαν). Oυδείς, όμως, συζητά για τους πραγματικούς μαθητευόμενους, αυτούς που βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.
Να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη σειρά: «σταζίερς» του Δημοσίου που προσελήφθησαν μετά την προκήρυξη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, δηλαδή παρανόμως και ορθώς απολύονται. Υπάρχουν «σταζίερς» που δουλεύουν καιρό στο Δημόσιο και η σύμβασή τους δεν πρέπει να ανανεωθεί διότι η πολιτική ομηρία παντός τύπου συμβάσεων πρέπει να τελειώνει.
Οι άνθρωποι όμως που είτε εργάστηκαν είτε δεν εργάστηκαν στο Δημόσιο θα πρέπει να μοριοδοτηθούν για την όποια εργασιακή εμπειρία απέκτησαν. Το προβλέπει ο νόμος και η λογική: επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι «σταζίερς» πραγματικά εργάστηκαν και ποιοι ήταν απλώς ρουσφέτια, στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ πρέπει να πάρουν όλοι μόρια. Από την άλλη ξέρουμε ποιοι πραγματικά εργάστηκαν και πρέπει να μοριοδοτηθούν: αυτοί που θήτευσαν στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι δε, ανεξαιρέτως, πρέπει να πάρουν τα μόρια εργασιακής εμπειρίας 6 μηνών. Τόσο προέβλεπαν οι νόμιμες συμβάσεις stage. Aν κάποιοι τις ανανέωσαν παρανόμως, μαγκιά τους, αλλά ας μην επιβραβευθούν από το ΑΣΕΠ και για την παρανομία τους...
Π.Μανδραβέλης-Καθημερινή
Τελικά η «αξιοκρατία» και η «ισονομία» που πρεσβεύει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταφράστηκε σε ανεργία στην οποία καταδικάστηκαν δεκάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, που είχαν την τύχη να εργαστούν σε καθεστώς γαλέρας για δύο, τρία και τέσσερα χρόνια, με αμοιβή 350 και 400 ευρώ, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες, επιδόματα και όλα τα άλλα δικαιώματα. Αυτή ήταν η «σοσιαλιστική» απάντηση που έδωσε στο ζήτημα των «stage» η κυβέρνηση, όπως διαμορφώθηκε τελικά στην προχτεσινή διυπουργική επιτροπή και ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση κατάργησε τα «stage» στο Δημόσιο, τα διατήρησε περήφανα και αξιοκρατικά στον ιδιωτικό τομέα ως φθηνή εργατική δύναμη, στα οποία θα δώσει νέα ώθηση μέσα από την ανάπτυξη των προγραμμάτων «μαθητείας». Ταυτόχρονα όλες οι μορφές «απασχολησιμότητας» παραμένουν ατόφιες στο Δημόσιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή