Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Αβαντάρει Ντόρα ο Καραμανλής

Καραμανλής- Μπακογιάννη. Ο πρώην Πρωθυπουργός στήριξε, ουσιαστικά, την επιχειρηματολογία της πρώην υπουργού, η οποία επιδιώκει επίσπευση των διαδικασιών, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να μένει «ακέφαλο», ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, προέκρινε  και την «πρωθυπουργική εικόνα» που πρέπει να διαθέτει ο διάδοχός του, δείχνοντας για  πολλούς και με αυτό τον τρόπο προς την κατεύθυνση της κ. Μπακογιάννη
Με παρέμβαση Καραμανλή που ερμηνεύθηκε από υποψηφίους διαδόχους και μέλη της γαλάζιας Κεντρικής Επιτροπής ως «αβάντα» στην Ντόρα Μπακογιάννη, επιτεύχθηκε τελικώς συμφωνία για την αλλαγή στο πλαίσιο της εκλογής και το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία της Ν.Δ.

Από το βήμα, ωστόσο, της Κ.Ε. άρχισε και η μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων στρατοπέδων, με αφετηρία τη σκληρή επίθεση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη στον Αντ. Σαμαρά. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Δημ. Αβραμόπουλος επανεξετάζει από χθες τον δικό του σχεδιασμό, ενώ πολιτικοί φίλοι του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής πριν από τον α΄ γύρο, καθώς δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια εκστρατεία «άγριας πόλωσης».

Η εκλογή του νέου αρχηγού θα γίνει (κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Νοεμβρίου και εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου) στη βάση της αρχικής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων που προβλέπει τη συμμετοχή στις κάλπες των μελών και όσων επιθυμούν να εγγραφούν μέλη του κόμματος. Στην τελική διατύπωση που εγκρίθηκε από την Κ.Ε. ύστερα από έντονο παρασκήνιο και συμβιβασμό των τεσσάρων, προβλέπεται ότι στην ψηφοφορία «έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος».

Το έκτακτο συνέδριο
Με συμφωνία της οργανωτικής επιτροπής και των τεσσάρων υποψηφίων, εξάλλου, αποφασίστηκε το έκτακτο συνέδριο που θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές να είναι διήμερο (το προσεχές Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου). Για την απόφαση αυτή, πάντως, καθοριστική ήταν η υπαναχώρηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε στα μέλη της Κ.Ε. ότι δεν επιχειρεί να εμποδίσει τον εσωκομματικό διάλογο προκρίνοντας αρχικώς τη διεξαγωγή συνεδρίου μιας ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στάση του απερχόμενου προέδρου θεωρείται καθοριστική για την απόφαση να αποκλειστούν από τις κάλπες για τον νέο αρχηγό οι φίλοι του κόμματος. Στην αρχική συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την εκλογή από τα οργανωμένα μέλη επέμεινε η κ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «δεν σκοπεύει να παίξει τις κουμπάρες για τη διαδικασία». Τον δρόμο για την τελική θέση της είχε ανοίξει νωρίτερα ο κ. Καραμανλής, εμμένοντας και αυτός στην πρόταση που είχαν συνυπογράψει οι τέσσερις. «Πρόσθετες τροποποιήσεις, προσθήκες ή βελτιώσεις μπορούν να προχωρήσουν σε ένα επόμενο διάστημα από τη νέα ηγεσία του κόμματος. Εκείνο που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι η ανάδειξη νέου προέδρου το ταχύτερο δυνατό», είπε με έμφαση, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο να αλλάξει στην παρούσα φάση η αρχική συμφωνία.

Αυτή η αναφορά του κ. Καραμανλή δεν ήταν η μοναδική που ερμηνεύθηκε από τα μέλη της Κ.Ε. ως έμμεση «προώθηση» της κ. Μπακογιάννη. Ο πρώην Πρωθυπουργός στήριξε, ουσιαστικά, την επιχειρηματολογία της πρώην υπουργού η οποία επιδιώκει επίσπευση των διαδικασιών, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να μένει «ακέφαλο». «Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό ή δεν το καταλαβαίνουμε; Όση κουβέντα και να γίνεται, εάν η παράταξη δεν έχει αρχηγό, δεν μπορεί να δουλέψει το πράγμα...», ήταν το δικό του τελεσίγραφο στην Κεντρική Επιτροπή.

Η «πρωθυπουργική εικόνα»
Εμμέσως πλην σαφώς, προέκρινε και την «πρωθυπουργική εικόνα» που πρέπει να διαθέτει ο διάδοχός του, δείχνοντας για πολλούς και με αυτό τον τρόπο προς την κατεύθυνση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται να υπερέχει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε «πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά». «Ο κόσμος που πάλεψε και παλεύει για τη Ν.Δ. βλέπει μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδεικνύεται, όχι μόνο ο νέος πρόεδρος του κόμματος, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ήταν το μήνυμα Καραμανλή.

Εκτιμήθηκε ότι έκλεισε το μάτι στην κ. Μπακογιάννη και με την προειδοποίηση που απηύθυνε, σε προσωπικό τόνο, με παρέμβασή του στην πορεία της συνεδρίασης. «Τον νέο πρόεδρο θα τον στηρίξουμε όλοι. Και όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου!», ανέφερε. Παρά τα χειροκροτήματα, πάντως, η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από τα μέλη της Κ.Ε., αφού από αρκετούς ερμηνεύθηκε και ως μήνυμα του απερχόμενου προέδρου ότι ο διάδοχός του θα τελεί υπό την κηδεμονία του. Από κάποιους δεν έλειψαν, μάλιστα, και τα πικρόχολα σχόλια για το ύφος και τη φρασεολογία του πρώην πρωθυπουργού.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Με συμφωνία της επιτροπής και των υποψηφίων, το έκτακτο συνέδριο που θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές θα γίνει στις 7 και 8 Νοεμβρίου

Διονύσης Νασόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά