Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Γιορτινές αγορές με... το ποντίκι


Αγορές και μέσω του Διαδικτύου θα πραγματοποιήσει τα φετινά Χριστούγεννα το 57% των Ελλήνων χρηστών του Ιντερνετ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Internet Explorer 8 της Microsoft σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι φέτος λόγω και των προσφορών θα δοκιμάσουν τα ψώνια με το... «ποντίκι» τους, η πλειονότητα δεν έχει πειστεί απολύτως για την ασφάλεια των συναλλαγών στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, το 78% διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ το 84% των καταναλωτών προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο.
Η ανασφάλεια, πάντως, είναι διάχυτη σε όλη την Ευρώπη, καθώς για το ιδιωτικό απόρρητο ανησυχεί κατά μέσο όρο το 81% των χρηστών, ενώ το 73% φοβάται για την ασφάλεια των συναλλαγών του.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.000 χρήστες του Διαδικτύου από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελβετία και την Ελλάδα.
Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως παρόμοιες αγοραστικές συνήθειες με τους Ελληνες εμφανίζουν οι καταναλωτές που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία σε ποσοστό 83%, την Ιρλανδία (74%), τη Σουηδία (62%) και την Πορτογαλία (51%). Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, με τον τζίρο του στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα το Ιντερνετ εμφανίζεται ως το ταχύτερα ανερχόμενο δίκτυο πωλήσεων, δεδομένου ότι το 2008 το 51% των Ευρωπαίων λιανοπωλητών είχαν ηλεκτρονική... δράση.
Πρόσφατη έρευνα, πάντως, που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι ποσοστό άνω του 60% των διασυνοριακών αγορών μέσω Ιντερνετ δεν κατάφερε τελικώς να ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, αυτός φαίνεται ότι δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος των ηλεκτρονικών αγορών.
Σύμφωνα με τη Microsoft, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων και παρά το γεγονός ότι οι web browsers αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για την ασφαλή χρήση, μόλις το 55% των καταναλωτών στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει την απαραίτητη αναβάθμιση του browser που χρησιμοποιεί τους τελευταίους έξι μήνες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκθεσή του σε διαδικτυακές απειλές, κατά τη διάρκεια της πλοήγησής του εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό, αλλά και σε νεοεμφανιζόμενες απειλές, όπως το cross-Site Scripting, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί με τη λήψη e-mail, στο οποίο περιέχεται παραποιημένη ιστοσελίδα, αλλά και το clickJacking, το οποίο μεταφέρει τον χρήστη σε άλλη -ενδεχομένως επικίνδυνη- τοποθεσία από αυτήν που είχε αρχικώς κλικάρει.
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
1 Ενημερώνετε συνεχώς το λογισμικό του υπολογιστή σας συμπεριλαμβανομένου του web browser που χρησιμοποιείτε για την πλοήγηση στο Ιντερνετ.
2 Προστατέψτε τον υπολογιστή με τη χρήση firewall, λογισμικών antivirus, antispam και antispyware.
3 Αποφύγετε την επιλογή της δυνατότητας να «θυμάται» ο υπολογιστής το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας.
4 Αποφύγετε την απόπειρα υποκλοπής στοιχείων (phishing) και τoυ κακόβουλoυ λογισμικού μέσω ειδικών φίλτρων.
5 Αγνοήστε e-mail με άγνωστες διευθύνσεις που δεν γνωρίζετε.
6 Ποτέ μη στέλνετε προσωπικά οικονομικά στοιχεία. συμπεριλαμβανομένου του αριθμού πιστωτικής κάρτας μέσω μέιλ.
7 Η περιήγησή σας στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ιδιωτική υπόθεση. Μην κάνετε αγορές από Ιντερνετ καφέ ή υπολογιστές που χρησιμοποιούν και άλλοι.
8 Διαβάστε προσεκτικά την πολιτική ασφαλείας του καταστήματος από το οποίο θα ψωνίσετε.
9 Βεβαιωθείτε ότι οι ιστοσελίδες πληρωμών (payment web sites) χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης. Κατά την επεξεργασία στοιχείων πιστωτικών καρτών, αναζητήστε τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Ενα «s» μετά το http στη διεύθυνση ιστού θα πρέπει να εμφανίζεται ως εξής: https:
  • Ενα μικροσκοπικό κλειστό λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
  • Μία πράσινη γραμμή διεύθυνσης - εξ ορισμού ο Internet Explorer 8 χρησιμοποιεί αυτό τον τρόπο για να υποδηλώσει μία αξιόπιστη ιστοσελίδα.
10 Μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα αιτήματα ενημέρωσης των στοιχείων του λογαριασμού σας.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΘΝΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά