Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Οι πατέρες του έθνους

Μέρες προϋπολογισμού, σε εποχή μεγάλης κρίσης και αμφισβήτησης, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ίδιας της χώρας, λογικώς η Βουλή θα έπρεπε να βγάζει φωτιές.

Αντ΄ αυτού, χθες και προχθές οι αγορεύσεις έμοιαζαν τυπικές, οι λόγοι προκάτ, το καφενείο νωθρό και το περιστύλιο άδειο.

Ούτε δύναμη ούτε αγωνία, παρά μόνο συζητήσεις συνωμοσιολογικές για τους κακούς που επιβουλεύονται τη χώρα, για τους προηγούμενους που τα έκαναν θάλασσα και για τους επόμενους που μπερδεύτηκαν αλλά θα ξεμπερδευτούν και όλα θα συνεχίσουν όπως πριν.

Και τα όποια επιχειρήματα προστατευτικά της μιας παράταξης και της άλλης, χωρίς βάθος, χωρίς επεξεργασίες, χωρίς αντίληψη της συνθετότητας του κόσμου, χωρίς παραδείγματα από προηγούμενες αντίστοιχες ιστορικές περιόδους.

Το πρόβλημα επίσης μη διαγεγνωσμένο, μη αντιληπτό, ίσως μη παραδεκτό από ένα σύστημα πολιτικής που έχει μάθει μόνο να ξοδεύει και να αναλώνεται εκ του ασφαλούς σε αγώνες άγονους, σε μάχες προφυλακής και όχι κατά μέτωπον, όπως οι συνθήκες απαιτούν και το περιβάλλον επιβάλλει.

Oρισμένοι μιλούν για δημοσιονομική τρομοκρατία, άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού οι τόκοι πληρώνονται και τέλος πάντων δεν αφαιρούν μεγάλο ποσοστό του εθνικού προϊόντος και άλλοι με ενοχές φωνάζουν πως δήθεν δεν είναι τα ελλείμματα τόσο μεγάλα παρά μικρότερα και φουσκωμένα δήθεν για πολιτικούς λόγους.

Θα έλεγε κανείς ότι οι πατέρες του έθνους δεν κατανοούν τη θέση της χώρας, δεν αντιλαμβάνονται ότι ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει και ότι το μοιραίον μπορεί να συντελεσθεί μπροστά στα μάτια τους και εκείνοι θα κοιτούν απορημένοι και ανήμποροι, όπως πριν από έναν χρόνο η παγκόσμια οικονομική ελίτ είδε να καταρρέουν εν μια νυκτί τα καλύτερα επενδυτικά σπίτια, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, επειδή νόμιζε αφελώς ότι υπάρχουν ασφάλειες και πρόνοιες. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν ούτε πρόνοιες ούτε ασφάλειες ούτε βεβαίως σύμμαχοι έτοιμοι να θυσιαστούν για μας.

Αντιθέτως, όλα τα δαιμόνια, εγχώρια και ξένα, έχουν ελευθερωθεί και δρουν ανεξέλεγκτα επειδή θεωρούν το πεδίο ανοιχτό και τη χώρα ασθενική και ευάλωτη.

Ωστόσο τα πράγματα είναι καθαρά.

Καλώς ή κακώς, η χώρα είναι υπερχρεωμένη, οι δανειστές δύσπιστοι, οι κερδοσκόποι έτοιμοι να εφορμήσουν, οι αξιολογητές παραμένουν εχθρικοί και οι εταίροι μας απέναντι και ικανοί να μας θυσιάσουν εν ψυχρώ, προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων.

Οι καιροί λοιπόν δεν είναι καλύτεροι για τη χώρα. Και οι πατέρες του έθνους οφείλουν να δουν το πρόβλημα όπως είναι και όχι όπως το φαντάζονται. Γιατί όταν θα συμβεί το ατύχημα δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες παρά μόνο... συντρίμμια.
Α. Καρακούσης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά