Η μετωπική σύγκρουση από το βήμα του κομματικού οργάνου που φοβούνταν αρκετοί στη Ν.Δ. αποφεύχθηκε, αλλά τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και η πρώην υπουργός χάραξαν τις δικές τους γραμμές, αρχίζοντας ουσιαστικά μια «μάχη χαρακωμάτων» τουλάχιστον έως το τακτικό Συνέδριο που προσδιορίστηκε για τις 25-27 Ιουνίου.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση από τις αντιπαραθέσεις και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να κινηθεί σε αυστηρούς τόνους, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθεί επιστροφή στην εσωστρέφεια». Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη αντιτάχθηκε με ηχηρό τρόπο στη «γραμμή» της κομματικής ηγεσίας για το νέο εκλογικό σύστημα και τόνισε με έμφαση ότι θα επιμείνει στις θέσεις της και θα τις εκφράζει δημόσια. «Δεν εκλέχθηκα για να τηρώ εύθραυστες ισορροπίες. Δεν χρωστάω τίποτε σε κανέναν. Το μόνο μου χρέος είναι απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες των νεοδημοκρατών που ήλθαν και ψήφισαν... Σε αυτούς υποσχέθηκα αλλαγή πορείας. Την εσωστρέφεια που πολλές φορές έπνιξε τη Ν.Δ. στο παρελθόν δεν πρόκειται να την ανεχθώ. Η νέα Ν.Δ. θα γίνει ο πόλος μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, όχι ένας εύθραυστος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων...» ήταν το «τελεσίγραφο» του νέου προέδρου προς το εσωκομματικό ακροατήριο.
«Θα επιμείνω στις θέσεις που έχω υποβάλει για την ανασυγκρότηση του κόμματος γιατί θεωρώ ότι συμβάλλουν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου, ανοιχτού, κεντροδεξιού κόμματος. Είμαστε εδώ για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, για ένα κόμμα ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλο το στελεχιακό του δυναμικό, να αξιοποιήσει άξιους ανθρώπους... Όχι συμβιβασμένους αυλοκόλακες, όχι ακραίους λαϊκιστές, όχι αμετανόητους εραστές της παραπολιτικής και της ίντριγκας...» ήταν η απάντηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εμπεριείχε, ουσιαστικά, αιχμές για τον νέο ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ. και τα στελέχη που συγκροτούν την «ομάδα κρούσης» του νέου προέδρου, αλλά και τη νέα κατεύθυνση προς την οποία φαίνεται ότι κινείται το κόμμα. Με την ίδια έμφαση, μάλιστα, από την αρχή της ομιλίας της είχε προτρέψει να μείνει το κόμμα «μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες». Το «γερμανικό μοντέλο»
Οι διαφωνίες της νέας κομματικής ηγεσίας και της κ. Μπακογιάννη έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες στο θέμα του εκλογικού συστήματος, καθώς η πρώην υπουργός αμφισβήτησε ανοικτά τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του στο λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο», απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για συνδυασμό μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών και λίστας υποψηφίων βουλευτών. Επέμεινε ότι η λίστα ενισχύσει τον αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η γενίκευση των μονοεδρικών «θα οδηγήσει τα δύο μεγάλα κόμματα να διαγκωνίζονται παντού να κερδίσουν τους οριακούς ψηφοφόρους...». Τόνισε δε ότι η Ν.Δ. συναινεί μόνο με την πρόβλεψη για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την πάγια θέση της υπέρ ενός συστήματος που προσομοιάζει στο «γερμανικό μοντέλο» και αντέκρουσε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος σε δύο σημεία: «Έχω υπάρξει βουλευτής μονοεδρικής (στην Ευρυτανία) και δεν συμμερίζομαι τους φόβους που αναφέρθηκαν...» ήταν το πρώτο καρφί, για ακολουθήσει και δεύτερο για την αποδοχή μόνο της πρότασης για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, καθώς έκανε λόγο για «αυτονόητα μερεμέτια» που «δεν συνιστούν τομή». Και τόνισε ότι η πρόταση της Ν.Δ. δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε αυτό.
ΤΟ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ
Ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να κινηθεί σε αυστηρούς τόνους, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθεί επιστροφή στην εσωστρέφεια»ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.