Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Περί «ξένης ακρίδας»

Βεβαίως και δεν είναι μικρά κι ασήμαντα τα προβλήματα που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι Μεγάλες Δυνάμεις στο πέρασμα του χρόνου. Βεβαίως και προσπάθησαν να ορίσουν στανικά τη μοίρα μας πριν από την Επανάσταση του ’21, στη διάρκειά της κι έπειτα, όταν μας φόρτωναν ανάξιους πρίγκιπες σαν βασιλιάδες, εν ονόματι ενός καιροσκοπικού και κερδοσκοπικού φιλελληνισμού. Αν όμως δεν είχαν λείψει από αιώνα σε αιώνα οι Ελληνες πολιτικοί και τα ελληνικά κόμματα, που με την αστόχαστη ή ενδοτική δράση τους άνοιγαν τις πόρτες για να καταφτάσουν οι «σωτήρες» -κηδεμόνες, τότε η «ξένη ακρίδα» θα έβρισκε κάποιο εμπόδιο στη δράση της. Αλλά φαίνεται πως δεν πήραμε σοβαρά υπόψη τους ιδρυτικούς μας ποιητές, τον Σολωμό και τον Κάλβο. Και φτάσαμε έτσι να είμαστε ίσως το μοναδικό κράτος στην ιστορία που κάποτε τα κόμματά του πολιτεύονταν και αναγνωρίζονταν με τo όνομα της χώρας από την οποία «ελάμβαναν φώτιση» και οδηγίες πλεύσεως, το «αγγλικό», το «γαλλικό», το «ρωσικό».
Και για τη σημερινή κατάστασή μας, οικονομική και πολιτική, επίσης δεν είναι μικρή και ασήμαντη η ευθύνη των Μεγάλων Δυνάμεων, των κυβερνήσεών τους, των τραπεζών, των μέσων ενημέρωσής τους που, όπως και τα δικά μας, προκρίνουν το συμφέρον της χώρας τους από οποιοδήποτε εταιρικό ή συμμαχικό. Αλλά και πάλι, αν καταντήσαμε να δηλώνουν οι ίδιοι οι υπουργοί μας, όπως ο κ. Λοβέρδος, ότι νιώθουν την αξιοπρέπειά τους τραυματισμένη λόγω της ευρωπαϊκής επιτήρησης, το φταίξιμο δεν βρίσκεται αποκλειστικά εκτός συνόρων. Δεν θα μας λοιδορούσαν ότι χαλκεύουμε τα οικονομικά μας στοιχεία για να φανούμε ισχυρότεροι απ’ ό, τι είμαστε αν όντως δεν τα μαγειρεύαμε, για να κοροϊδέψουμε και τελικά να αυτοκοροϊδευτούμε, πιασμένοι στην παγίδα που είχαμε στήσει για τους άλλους τάχα σαν εξυπνότεροι. Δεν θα κατέφθαναν σαν αυστηροί επιτηρητές για να επιθεωρήσουν μια χώρα που αρχίζει να μοιάζει με προτεκτοράτο αν οι κυβερνήσεις μας, για να ικανοποιήσουν την πελατεία τους, δεν είχαν ανοίξει ευρύτατους δρόμους.
Βεβαίως φταίνε και οι ξένοι. Αλλά ξένος είναι αυτός που δείχνει ο καθρέφτης μας;
Tου Παντελη Μπουκαλα-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά