Λουκέτα και ποινές εξπρές για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο για την περιστολή της φοροδιαφυγής που υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα.
Στο νομοσχέδιο για το φορολογικό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 17 Μαρτίου θα προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στη διαδικασία επιβολής προστίμων, αλλά και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων για λόγους φοροδιαφυγής, προκειμένου η υλοποίησή τους να είναι άμεση και χωρίς τις σημερινές καθυστερήσεις. Μεταξύ των μέτρων θα περιλαμβάνεται επίσης η σύντμηση του χρόνου άσκησης προσφυγών, η καθιέρωση της δυνατότητας επιβολής και άμεσης είσπραξης προστίμων από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και ειδική ρύθμιση που θα υποχρεώνει γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και γενικότερα το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών να εκδίδουν υποχρεωτικά αποδείξεις σε κάθε επίσκεψη πελάτη, ακόμη και αν η αμοιβή έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Συγκεκριμένα, με ρητή διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου θα προβλέπονται ταχύτερες και αυστηρότερες διαδικασίες για το κλείσιμο των καταστημάτων σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Οι διαδικασίες που προβλέπονται σήμερα είναι πιο χρονοβόρες, καθώς μεσολαβούν αρκετοί μήνες μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της απόφασης για το κλείσιμο, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να ακυρώνεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα προβλέπονται λουκέτα για καταστήματα τα οποία για δεύτερη φορά εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες η μη έκδοση απόδειξης ή η έκδοση ανακριβούς στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης θα συνεπάγεται απώλεια του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Έτσι, 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, πέραν της πίεσης των πελατών τους για έκδοση αποδείξεων προκειμένου να κερδίσουν οι ίδιοι το αφορολόγητο των 12.000
ευρώ, θα απειλούνται και με πρόσθετους φόρους. Ειδικά για γιατρούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, όπου πολλές φορές παρατηρείται η δικαιολογία της συνολικής εξόφλησης από τους πελάτες, όταν εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις, το υπουργείο Οικονομικών θα τους υποχρεώσει να εκδίδουν απόδειξη ανά επίσκεψη και όχι συνολικά στο τέλος, αλλά με την ολοκλήρωση της παροχής των όποιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύεται ο έλεγχος των βιβλίων επισκεπτών, όπου η κάθε επίσκεψη θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη έκδοση απόδειξης.
Παράλληλα, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η δυνατότητα της ΥΠΕΕ να επιβάλει επιτόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα. Το μέτρο αυτό προωθείται συνδυαστικά με τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος, στο οποίο ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει προσφυγή.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.