Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι παρεξηγημένα καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι διακοσμητικός. Αυτός είναι και ένας λόγος που η ζήτησή τους έχει παρουσιάσει μια μικρή πτώση τα τελευταία χρόνια. Όμως τα φυτά αυτά, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, έχουν το... μαγικό ραβδί για να καλυτερεύουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Όπως αποδεικνύουν τελευταίες έρευνες, ορισμένα φυτά μπορούν και κατακρατούν έναν μεγάλο αριθμό ρύπων που συγκατοικούν μαζί μας, όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το ξυλόλιο, το τουλουόλιο, το βενζόλιο και το διοξείδιο του άνθρακα.
«Στο σπίτι μας όπως και στους χώρους εργασίας, συσσωρεύονται πολλές χημικές ενώσεις οι οποίες μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Περιβάλλοντος - Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, έχουν κάνει επιτόπιες έρευνες σε σπίτια στην Αθήνα και διαπίστωσαν ότι στους χώρους που ζούμε συσσωρεύονται αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο από 1 μέχρι 10 μικρόμετρα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Οι ρύποι αυτοί δεν έρχονται μόνο απ΄ έξω αλλά δημιουργούνται και όταν μαγειρεύουμε- το τηγάνισμα παράγει αρωματικούς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες- ή από το κάπνισμα, το τζάκι, τις σόμπες. «Τους ρύπους αυτούς όπως και άλλες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο σπίτι μας, μπορούν έως έναν σημαντικό βαθμό να τους απορροφήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Βάρρας που είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.
Χειρότερα στο σπίτι
«Πολλές φορές μάλιστα η χημική ρύπανση είναι μεγαλύτερη μέσα στο σπίτι μας απ΄ ό,τι έξω στους δρόμους και τις πλατείες. Αυτές τις χημικές ενώσεις μπορούν και τις κατακρατούν φυτά όπως ο κισσός, ο πόθος, η δράκαινα, το σπαθίφυλλο. Αν μάλιστα τοποθετήσουμε συγκεκριμένα είδη φυτών σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού μας, τότε θα διαπιστώσουμε αισθητή διαφορά στον αέρα που αναπνέουμε», προσθέτει ο κ. Βάρρας.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν και απορροφούν τις χημικές ενώσεις που δημιουργούνται στο σπίτι μας όταν καθαρίζουμε τα πατώματα ή τα έπιπλα. Έως έναν βαθμό, μπορούν και απορροφούν και το μονοξείδιο του άνθρακα που προκαλείται από το κάπνισμα. Αυτός ο μολυσμένος αέρας μετατρέπεται από τους μικροοργανισμούς που ζουν στις ρίζες των φυτών σε οργανικά προϊόντα, με τα οποία το φυτό τρέφεται.
Όμως όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα φυτά είναι ευπαθείς και ευαίσθητοι οργανισμοί και εάν το σπίτι μας δεν αερίζεται και η συγκέντρωση των ρύπων βρίσκεται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, τότε και εκείνα θα μαραζώσουν. «Τα φυτά προσφέρουν βοήθεια όμως και αυτά υφίστανται τα επιβλαβή αποτελέσματα της επίδρασης των τοξικών υλικών όταν η συσσώρευσή τους είναι μεγάλη στους εσωτερικούς χώρους», παρατηρεί ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ζούμε μαζί με δηλητήρια ΕΠΙΠΛΑ, βερνίκια και απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι και το γραφείο μας απελευθερώνουν αρκετά είδη ρύπων. Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς είναι: Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν και απορροφούν τις χημικές ενώσεις που δημιουργούνται στο σπίτι μας όταν καθαρίζουμε τα πατώματα ή τα έπιπλα. Έως έναν βαθμό, μπορούν και απορροφούν και το μονοξείδιο του άνθρακα που προκαλείται από το κάπνισμα. Αυτός ο μολυσμένος αέρας μετατρέπεται από τους μικροοργανισμούς που ζουν στις ρίζες των φυτών σε οργανικά προϊόντα, με τα οποία το φυτό τρέφεται.
Όμως όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα φυτά είναι ευπαθείς και ευαίσθητοι οργανισμοί και εάν το σπίτι μας δεν αερίζεται και η συγκέντρωση των ρύπων βρίσκεται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, τότε και εκείνα θα μαραζώσουν. «Τα φυτά προσφέρουν βοήθεια όμως και αυτά υφίστανται τα επιβλαβή αποτελέσματα της επίδρασης των τοξικών υλικών όταν η συσσώρευσή τους είναι μεγάλη στους εσωτερικούς χώρους», παρατηρεί ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Φορμαλδεΰδη. ΄Αχρωμο αέριο που βρίσκεται σε έπιπλα, ντουλάπια, οικοδομικά υλικά, συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, μονωτικά υλικά. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Ξυλόλιο. Χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε χρώματα, βερνίκια. Οι ατμοί του προκαλούν πονοκέφαλο, ζάλη, ερεθισμό του δέρματος.
Τολουόλιο. Χρησιμοποιείται σε χρώματα και ως διαλύτης. Οι ατμοί του μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτίες, υπνηλία.
Βενζόλιο. Υπάρχει σε κόλλες, μελάνια, πλαστικά. Η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ζάλη, ταχυκαρδία, απώλεια αισθήσεων.
Μονοξείδιο του άνθρακα. Συσσωρεύεται στο σπίτι μας κυρίως απο το κάπνισμα και από κάθε διαδικασία άμεσης καύσης.
Αιωρούμενα σωματίδια. Υπολογίστηκε ότι κατά τη διάρκεια τηγανίσματος, η συγκέντρωση μικροσωματιδιών με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων αυξάνεται από 30 έως 90 φορές.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.