Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ρεάλ -Μπαρτσελόνα :Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου

H ιστορία είναι απλή: η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος που εκφράζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αντίσταση στο καθεστώς του Φράνκο και η Ρεάλ Μαδρίτης τον φασισμό και την καταπίεση. Οπως πάντα, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται.

Τo αποψινό «el clasico» (23.00 Σκάι) στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου δίνει την ευκαιρία να αναβιώσουν πάθη, ίντριγκες και αντιπαραθέσεις που ρίχνουν νερό στον μύλο της δημοτικότητας του σημαντικότερου αγώνα σε συλλογικό επίπεδο. Σ΄ αυτή την «προσπάθεια» θα συνεισφέρουν και οι δύο πιο διαφημισμένοι ποδοσφαιριστές της εποχής και κορυφαίοι στον κόσμο τα δύο τελευταία χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και το γεγονός ότι οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες και ο τίτλος θα κριθεί στο νήμα.

Ρίζες στον εμφύλιο
Το μίσος των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα για τη Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε το 1936, όταν ο τότε πρόεδρος των μπλάουγκρανα Ζόζεπ Σουνιόλ δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του Στρατηγού Φράνκο. Το γεγονός ότι η δολοφονία του Σουνιόλ σχετιζόταν με την ανάμειξή του στο κόμμα της Ανεξαρτησίας της Καταλωνίας παραβλέφθηκε από τους φιλάθλους που αναζητούσαν διέξοδο για να εκφράσουν το μίσος τους για τον Φράνκο.

Γρήγορα ο δικτάτορας συνδέθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία εκμεταλλεύτηκε την εύνοιά του με ποικίλους τρόπους. Είτε μέσω των διαιτητών είτε με παρεμβάσεις σε διεκδικούμενους παίκτες όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντι Στέφανο. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα, αφού σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα επόμενα χρόνια, η FΙFΑ είχε δώσει την εξής σολομόντεια λύση: τα δικαιώματα του αργεντινού παίκτη που διεκδικούσαν Ρεάλ και Μπάρτσα να μοιραστούν στις δύο ομάδες και να παίζει σ΄ αυτές εναλλάξ ανά σεζόν. Η Μπαρτσελόνα αποσύρθηκε θεωρώντας ανόητη μία τέτοια λύση και αποζημιώθηκε με ένα χρηματικό ποσό από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μία απόφαση για την οποία μετανιώνει. Οι Καταλανοί όμως πάντα διεκδικούσαν τον ρόλο του θύματος σ΄ αυτή την υπόθεση.

Τον Οκτώβριο του 2005 ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε πως ο κουνιάδος του προέδρου της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα και μέλος της διοίκησης της καταλανικού συλλόγου, ο Αλεχάντρο Ετσεβερία, διατηρούσε δεσμούς με το ίδρυμα του Φρανθίσκο Φράνκο. Η αποκάλυψη ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της Μπαρτσελόνα, που παρέμεινε όμως mes que un club (περισσότερο από ένας σύλλογος) για την Καταλωνία.

Οπως εξηγεί ο ανθρωπολόγος Ζορντί Ζόζεπ Σαλβαδόρ, που ειδικεύεται στις πολιτικές ερμηνείες του ποδοσφαίρου στην Ισπανία, «όλες οι κοινωνίες χρειάζονται χώρους για να μπορέσουν να εκφράσουν την ταυτότητά τους. Αυτό ακριβώς είναι η Μπάρτσα.

Τα σύμβολά της έχουν ταυτιστεί με τα σύμβολα της ταυτότητας της Καταλωνίας». Ο Σαλβαδόρ υποστηρίζει πως μία νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ιδιαίτερα απολαυστική για τους Καταλανούς, που βλέπουν τους εαυτούς τους σαν ένα έθνος που έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στην ημιαυτόνομη περιοχή της Καταλωνίας, η Μπαρτσελόνα έχει αναλάβει ρόλο θεματοφύλακα του πολιτισμού και της γλώσσας της. Πολλές από τις εισπράξεις των αγώνων της καταλήγουν στον πολιτιστικό οργανισμό Federacio Llull, του οποίου αποστολή είναι η διάδοση της καταλανικής γλώσσας.


Με έπαθλο την αθανασία!

Ρονάλντο ή Μέσι; «Ο πλούτος θνητός, η δόξα αθάνατος» λέει το αρχαίο γνωμικό. Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι διψούν περισσότερο από ποτέ για το πιοτό της αθανασίας. Οι συγκυρίες κίνησαν τα νήματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι δύο ποδοσφαιριστές να αναπτύξουν μια αντιπαράθεση όμοια με αυτές που στο παρελθόν έγραψαν ιστορία: Λάρι Μπερντ- Μάτζικ Τζόνσον, Στιβ Οβετ- Σεμπάστιαν Κόου, Μπιορν ΜποργκΤζον ΜακΕνρό, Μοχάμεντ Αλι- Τζο Φρέιζερ.

«Εγώ είμαι ψηλότερος και με μεγαλύτερες πλάτες από τον Μέσι» λέει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη σύγκριση που γίνεται αναπόφευκτα με τον Αργεντινό άσο της Μπαρτσελόνα. Ο Ρονάλντο είναι ο ακριβότερος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ο Μέσι ο κορυφαίος στον κόσμο για το 2009.

«Ολοι μιλούν για τον Μέσι και μένα, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που θα παίξουμε. Δεν πρόκειται για μεταξύ μας μονομαχία. Είναι πολύ διαφορετικό», εξηγεί ο Μίστερ 93 εκατ. ευρώ που έχει πετύχει 18 γκολ στο πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 26 του μεγάλου αντιπάλου του. «Ο Μέσι δεν παίζει μόνος του. Δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι συμπαίκτες του. Αυτοί που καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο αντιλαμβάνονται τι εννοώ».

Η Μεσι-μανία έχει χτυπήσει κόκκινο στην Ισπανία μετά τα τέσσερα γκολ που πέτυχε ο Αργεντινός εναντίον της Αρσεναλ. Παρά το στενό μαρκάρισμα που δέχεται από τους δημοσιογράφους, ο Μέσι αρνείται να μιλήσει για τον εαυτό του τονίζοντας: «Το μόνο που θέλω είναι να παίξω ποδόσφαιρο». Ο «Ψύλλος» θεωρεί σχεδόν αδύνατο η Μπάρτσα να επαναλάβει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου την απόδοση που είχε στο ματς με την Αρσεναλ και ο ίδιος να πετύχει ξανά τέσσερα γκολ: «Αυτό που θέλω είναι να νικήσουμε με ένα γκολ διαφορά. Η Ρεάλ Μαδρίτης επένδυσε πολλά χρήματα για να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Το πέτυχαν, πήραν σπουδαίους παίκτες και παλεύουν μέχρι το τέλος. Ομως οι παίκτες είναι αυτοί που θα παίξουν και όχι τα χρήματα», λέει.


Οι στρατηγοί του πάγκου κρύβουν τα όπλα τους

Τα mind games των προπονητών αλλά και των συλλόγων πριν από την αποψινή μάχη παίζουν τον δικό τους ρόλο.

Ο Κακά δεν έχει αγωνιστεί για έναν μήνα και πολλοί θεωρούν ότι προετοιμάζεται για το παιχνίδι. Επίσημα η Ρεάλ ανακοινώνει πως η συμμετοχή του είναι σχεδόν αδύνατη λόγω τραυματισμού. Επίσης ο Ανρί που πέρσι είχε πετύχει δύο από τα έξι γκολ της Μπάρτσα στο εντυπωσιακό 2-6 δεν έπαιξε μεσοβδόμαδα όπως και ο Ιμπραΐμοβιτς, πιθανότατα για να είναι ξεκούραστοι για το ντέρμπι. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι ο πνευματικός πατέρας της σημερινής Μπαρτσελόνα, Γιόχαν Κρόιφ, ανακηρύχθηκε προχθές επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου.

Το αποψινό el clasico είναι πιθανότατα το τελευταίο για δύο από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχει αναδείξει η Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία εικοσαετία: του αρχηγού Ραούλ και του Γκούτι. Ο πρώτος που κατέχει όλα τα ρεκόρ συμμετοχών και επίτευξης τερμάτων αναζητά ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία για να συνεχίσει την καριέρα του, ενώ ο Γκούτι δεν αποκλείει την περίπτωση να πάρει μεταγραφή για άλλο ισπανικό σύλλογο.

Τέλος, μόνο μία φορά στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος ο τίτλος κρίθηκε στη διαφορά τερμάτων. Ηταν την περίοδο 1959-΄60 με την Μπαρτσελόνα να αναδεικνύεται νικήτρια στην ισοβαθμία με τη μεγάλη της αντίπαλο. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν με 77 πόντους και η Ρεάλ έχει ένα γκολ προβάδισμα στη διαφορά τερμάτων.

Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν με 77 πόντους και η Ρεάλ έχει ένα γκολ προβάδισμα στη διαφορά τερμάτων!
(Ο αγώνας 23:00 στον ΣΚΑΙ  tv )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά