Το κείμενο που ακολουθεί , σπεύδω να διευκρινίσω ότι έχει αναφορά στον "επίορκο" γιατρό και όχι φυσικά στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο , που δίνουν την καθημερινή τους μάχη με αξιοπρέπεια και κυρίως με άνισους όρους για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής συνομιλεί με «υποψήφιο» πελάτη τηλεφωνικά: «Ενάμισι χιλιαρικάκι θα κοστίσει η λαπαροσκοπική επέμβαση στο Νοσοκομείο, μη το σκέφτεσαι τσάμπα είναι, έξω αν την κάνω ιδιωτικά θα σου πάει πάνω από πέντε χιλιάδες ευρώ». Εξήγηση μάγκικη, σταράτη. «Εγώ δεν πίνω καφέδες, μέτρα τα κι αν είναι κάτω από τρεις χιλιάδες (ευρώ φυσικά) μάζεψε τα και μετά θα σε χειρουργήσω», λέει ένας άλλος ομόβαθμος του πρώτου και πνευματικός ταγός των παιδιών μας, μιας και είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος. Ο άλλος πάλι , σε πολύπαθες και αδημονούσες υποψήφιες μητέρες, του οποίου το σύστημα υγείας ανέθεσε λειτουργία μονάδας ,θα ζητήσει «δύο χιλιάδες οκτακόσια ευρώ περιλαμβανομένης και της αμοιβής του αναισθησιολόγου», ο οποίος αναισθησιολόγους μπορεί για να λέμε την αλήθεια να μην το γνωρίζει καθόλου. Χίλια και πεντακόσια ευρώ είναι η ταρίφα για την παραπομπή στον Καρδιοχειρουργό από τον καρδιολόγο, τιμή που κυμαίνεται ανάλογα βέβαια και με το ειδικό βάρος του παραπέμποντα.
Τα παραπάνω βέβαια είναι μικρά και ελάχιστα παραδείγματα της αποκεντρωμένης πλέον διαφθοράς στον δημόσιο Τομέα της Υγείας, ο οποίος βέβαια αντανακλά το «έλαττον» της συνολικής διαφθοράς σε κάθε έκφανση της δημόσιας και ιδιωτικής επαγγελματικής λειτουργίας στην Ελλάδα. Το μεγάλο μυστικό της διαιώνισης της οφείλεται στην αποκέντρωση της. Αν και σε ποσοτικά χαρακτηριστικά το μέγεθός της διαφέρει, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει μόνο ένα μέγεθος. Κι αυτό το ποιοτικό της μέγεθος -απλά είσαι διεφθαρμένος- είναι και το κλειδί για την μη αποκάλυψή της. Αυτό που εξασφαλίζει την «ομερτά». Όλοι γνωρίζουν, κανείς δεν θα μιλήσει.
Τον Μάρτιο του 2009, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογου γράφει ένα από τα πρώτα άρθρα για τον «επίορκο ορθοπεδικό». Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλα. Δε σημαίνει ότι είναι μοναδικό φαινόμενο, το παζλ της διαφθοράς είναι τεράστιο. Ένα νοσηρό φαινόμενο που έχει διαχρονική εξέλιξη πλέον έχει γίνει απόστημα και είναι θέμα χρόνου να διαρραγεί.
Η πρώτη δεκαετία: Γεννιέται το ΕΣΥ
Την δεκαετία του '80, πρώτα χρόνια της εφαρμογής του ΕΣΥ τα περιστατικά της παραβατικής συμπεριφοράς είναι περιορισμένα. Νέος κόσμος στο σύστημα, αυστηρές οι ποινές, πρώτα χρόνια της.... επανάστασης στην Υγεία. Δειλά δειλά στις αρχές του '90 αρχίζει να φαίνεται ότι υπάρχει χρήμα εκτός από το φακελάκι και αυτό είναι από τη χρήση των πανάκριβων υλικών (προθέσεις-αρθροπλαστικές). Όμως αποδέκτες "μαύρου χρήματος" στη φάση αυτή φαίνεται να είναι μόνο οι κατέχοντες θέση διευθυντή Κλινικής, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να παίρνουν προμήθεια από εταιρείες για τη συμβολή τους κυρίως στο «στοκάρισμα» υλικού στις αποθήκες των νοσοκομείων. Υλικά οστεοσύνθεσης για να αντιμετωπίσουν όλους τους καταγματίες του «αλβανικού» μετώπου και της «μάχης με τους Γερμανούς» το ΄40 βρίσκονται στα ράφια της αποστείρωσης ακόμη κι ενός μικρού περιφερειακού νοσοκομείου. Αυτά τα μέταλλα μπορεί να υπάρχουν ακόμη ως τις μέρες μας φυλαγμένα κάπου, σε κάποια γωνιά - εννοείται φυσικά ότι είναι πληρωμένα από το ελληνικό δημόσιο και ίσως να αποτελέσουν κάποτε τις σιδεριές για τα θεμέλια ενός νέου νοσοκομείου.
Η εξέλιξη της επιστήμης
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 αρχίζει να διευρύνεται το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων με την σπονδυλική στήλη να εισέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και τις χρεώσεις στα τιμολόγια των ταμείων να εκτοξεύονται στα ύψη. Οι αρθροπλαστικές των ισχίων και των γονάτων απογειώνονται και αρχίζουν να αποτελούν αποκλειστική δραστηριότητα ακόμη και του πιο απόμακρα τοποθετημένου ορθοπεδικού από τον Έβρο ως την Κρήτη. Οι προμηθεύτριες εταιρείες αυξάνονται, οι νέοι γιατροί του συστήματος Υγείας έχουν ωριμάσει και ορθώνουν το ανάστημα τους στους Διευθυντές: «Είμαστε κι εμείς εδώ, η πίττα δεν θα είναι πια μόνο δική σου». Αρχικά μια αντίσταση από τους «Αφέντες Διευθυντές» που όμως γρήγορα θα καμφθεί γιατί θα πρέπει να χορτάσουν όλα τα στόματα για να συνεχίσουν κι αυτοί να πλουτίζουν. Το δόγμα «τα πλείστα σε έναν» μετατράπηκε από τον ξεσηκωμό των συνεργατών στο « τα πλείονα στον ένα και πολλά στους πολλούς».
Η εποχή της .... παγκοσμιοποίησης
Στην απαρχή του 21ου αιώνα, η οποία συμπίπτει και με τη διάδοση των επεμβάσεων της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται τα μοσχεύματα και τα οστικά υποκατάστατα, πανάκριβα και υπερτιμημένα. Ενώ στα οργανωμένα συστήματα αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται με φειδώ και με γνώμονα την οικονομία της υγείας, στη χώρα μας θα αποκτήσουν ως προϊόντα και την προσωνυμία «κουβανέζικα». Είναι ενδιαφέρον να αναλύσουμε εδώ την ετυμολογία της λέξης η οποία φαινομενικά παραπέμπει σε τοποθεσία προέλευσης (Κούβα) αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει τοποθεσία κατάληξης (κουβάς) αφού η χρησιμοποιούμενη ποσότητα πολλές φορές είναι αδύνατο να χωρέσει στο ανθρώπινο σώμα με τελική κατάληξη το τύλιγμα σε μια γάζα και στον κουβά των σκουπιδιών του χειρουργείου. Οι χρεώσεις των τιμολογίων των Ταμείων στα ύψη. Η προμήθεια στην τσέπη του χρήστη: 20% του τιμολογίου. Αν πάρουμε το ακραίο παράδειγμα ενός τιμολογίου 80.000 ευρώ μόνο λόγω της χρήσης των μοσχευμάτων, οι 16.000 ευρώ είναι η αμοιβή του γιατρού από την εταιρεία για τη συμβολή του. Κι αυτό σε λίγες μόνο ώρες ή σε λίγα λεπτά. Σε όλα αυτά προσθέστε και το αδηφάγο δημόσιο , που τα περίφημα "ΦΕΚ" του κατοχύρωσε το πανάκριβο των ορίων στις τιμές των υλικών...
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της εποχής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθοπεδική Εταιρεία προσπαθεί να περιορίσει τα φαινόμενα και καταρτίζει κατάλογο ενδείξεων κυρίως για τη χρήση των μοσχευμάτων στις ορθοπεδικές επεμβάσεις. Το ΙΚΑ ως ασφαλιστικό ταμείο καταρτίζει εγκύκλιο με βάση τις υποδείξεις του ΚΕΣΥ και προσπαθεί να ελέγξει το φαινόμενο. Μάταια γιατί η απληστία είναι μεγάλη. Το φαινόμενο γιγαντώνεται.
Τα συστατικά της διαφθοράς συνοψίζονται στα ακόλουθα: φακελάκι, μίζα, φακελάκι και μίζα, όπου μίζα σημαίνει το ποσοστό (15-20% της αξίας χρέωσης) του υλικού. Με βάση αυτά λοιπόν θα κινηθεί η δουλειά στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Μια φωτογραφία του σήμερα
Ειδικευόμενοι γιατροί
Κάποιοι μέχρι να τελειώσουν την ειδικότητα δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της διαπλοκής. Όμως σήμερα οι περισσότεροι γνωρίζουν πλέον καλά που είναι το "ψωμί". Η εκπαίδευση τους είναι ανεπαρκέστατη. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοηθοί και «τα.... γατόνια» κατά κανόνα ενδιαφέρονται να μάθουν αυτά που κάνουν οι επιμελητές και οι διευθυντές τους και είναι προσοδοφόρα (εδώ που τα λέμε ελάχιστες είναι οι εκλεκτικές επεμβάσεις που δεν είναι προσοδοφόρες). Το φάσμα ενδιαφερόντων τους κυρίως αφορά τις αρθροπλαστικές και μάλιστα εκείνες του γόνατος που θεωρούνται ευκολότερες και πλέον προσοδοφόρες. Κατά προτίμηση θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα για να φτιάξουν το μελλοντικό τους πελατολόγιο. Εν τω μεταξύ θα προσποριστούν από χαμηλότερης αποδοτικότητας δραστηριότητες. Κυρίως η «μίζα» τους θα προέλθει από την κατευθυνόμενη συνταγογραφία και την διακίνηση ναρθήκων, ενώ η δωροληψία των λιγότερο υποψιασμένων θα περιοριστεί σε κάποια βιβλία ή εκπαιδευτικά ταξίδια από εταιρείες. Με την απόκτηση όμως του τίτλου ειδικότητας αυτόματα θα γίνουν γνώστες του εγκατεστημένου συστήματος λειτουργίας και μάλιστα λεπτομερώς. Η αθωότητα της σκέψης έχει πλέον παρέλθει.
Ειδικευμένοι
Αγρεύουν αγρίως θηράματα, δηλαδή πελατεία. Οι κλασσικές ορθοπεδικές επεμβάσεις - ακόμη και σε περίπτωση που τις κατέχουν- δεν έχουν θέση στο πρόγραμμά τους. Διαπραγματεύονται άμεσα με τις εταιρείες και ανάλογα με τη δύναμη που τους δίνει ο αριθμός των ετήσιων αρθροπλαστικών τους θα καθορίσουν και μια καλύτερη τιμή για κάθε κομμάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσέγγιση του ντίλερ κάποιας εταιρείας με το στυλ «διακόσια γονατάκια το χρόνο σας ενδιαφέρουν;», εννοώντας ότι κάνει 200 αρθροπλαστικές γόνατος το χρόνο, άρα υπολογίσιμος για να επενδύσουν πάνω του. Στο κάταγμα θα φουσκώσουν τα τιμολόγια με εξωτερικές οστεοσυνθέσεις, μοσχεύματα, αντι-αιμορραγικές ουσίες, κόλλες και γενικά με οτιδήποτε κυκλοφοράει στην αγορά και είναι διαθέσιμο. Καθένας έχει τη δική του λίστα ασθενών (πελατολόγιο).
Διευθυντές
Σ' αυτούς και βέβαια σε όσους από αυτούς είναι "επίορκοι", όχι σε όλους, ανήκει η μερίδα του λέοντος πάντα, αλλά με δεδομένο ότι τα «λιονταρόπουλα» (επιμελητές) πρέπει να είναι χορτάτα αποδέχονται την πραγματικότητα και κομμάτια να γίνει «ψωμί υπάρχει για όλους». Κατά κανόνα διαχειρίζονται τα χειρουργεία για πάρτη τους. Ισχύει η αρχή ότι ο χρόνος χειρουργείου είναι ζεστό χρήμα. Οργανώνουν τις περισσότερες των επιστημονικών εκδηλώσεων με πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα προς τέρψη των συμμετεχόντων (πάντα βέβαια με ξένα κόλλυβα, τα χρήματα των χορηγών εταιρειών).
Εταιρείες
Είναι πλέον πάμπολλες και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Η επιβίωση τους σημαίνει προσφορά μαύρου χρήματος στον χρήστη των προϊόντων τους. Επιπλέον θα πρέπει να μπορούν να καλύπτουν λογής- λογής απαιτήσεις ιδιαίτερα αν ο πελάτης τους έχει μεγάλο πελατολόγιο ασθενών. Ενίοτε καταλαμβάνονται από λογικές πλειοδοσίας και κατά κανόνα δυσφορούν αλλά τα περιθώρια κέρδους τους στο υπάρχον σύστημα είναι μεγάλα. Τελευταία δυσανασχετούν εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής τους από το ελληνικό δημόσιο. Φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον εκμαυλισμό των γιατρών. Το Υπουργείο Υγείας γνώριζε και γνωρίζει διαχρονικά το θέμα. Φέρει τεράστια ευθύνη για την ανοχή και ανάπτυξη του φαινομένου. Οι τιμές πώλησης καθορίστηκαν από αυτό. Και όλες οι εταιρείες πουλάνε στη μέγιστη δυνατή τιμή. Προσπαθεί να κάνει διακανονισμό για να πληρώσει τα χρέη. Συνολικά 6,2 δις ευρώ το έλλειμμα των νοσοκομείων από το 2005 και μετά. Χαίρονται οι παράγοντες όταν η έκπτωση προσεγγίζει το 20%. Δηλαδή συνεχίζουν να εθελοτυφλούν. Σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα της Καθημερινής (8-5-2010) η σύγκριση των εισοδημάτων των χειρουργών που φέρονται ότι λαμβάνουν χρήματα από την εταιρεία ορθοπεδικού υλικού Depuy Hellas με τα δηλωμένα εισοδήματά τους δείχνει τεράστιες αποκλίσεις. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην περίπτωση ενός γιατρού του Νοσοκομείου «Αττικόν», εμφανίζονται μετά το 2004 δεκαπλάσια εισοδήματα στους λογαριασμούς του έναντι των εισοδημάτων του, που δηλώνονται στα 150.000 ευρώ! Στην περίπτωση ενός χειρουργού από νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το αντίστοιχο ποσό ήταν επίσης 10 φορές περισσότερο από τα 250.000 ευρώ που δήλωνε και προσέγγιζε τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Πάντα σύμφωνα με την Καθημερινή, την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στο εμπορικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας εκπρόσωποι 12 μεγάλων αμερικανικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τρεις τουλάχιστον από τις οποίες συζητούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί η συνεχιζόμενη πρακτική των «μαύρων πληρωμών», αλλά και της δραματικής καθυστέρησης στις πληρωμές των νοσοκομείων προς τις εταιρείες αυτές. Παράλληλα, συνεχίζεται η πρωτότυπη πρακτική της προμήθειας υπερκοστολογημένων υλικών οστεοσύνθεσης από τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας.
Τι πρέπει να γίνει
Τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να υπάρχει βούληση. Τα ίδια τα νοσοκομεία μπορούν να διαπιστώσουν αν θέλουν από τις χρήσεις που έγιναν το μέγεθος του προβλήματος. Η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος κατά τόπους μπορεί να δράσει αυτεπάγγελτα. Όλα στο φως. Και επιτέλους ας αποκαλυφθούν κάποιοι για να σταματήσει να στιγματίζεται το σύνολο. Ας μη σταματήσει μόνο στην ειδικότητα παράδειγμα. Ας πιάσει όλες εκείνες που έχουν να κάνουν με εμφυτεύματα και με εισαγωγή και χρήση ακριβών φαρμάκων. Και να μην περιοριστεί στο Δημόσιο Τομέα. Η πρακτική της καταλήστευσης των ταμείων είναι κοινή σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Σχόλιο : Ο Γ. Σαχίνης είναι Πελασγιώτης.Εργάζεται στη Κρήτη ως δημοσιογράφος και χάριν στις μακροχρόνιες έρευνές του αποκαλύφθηκε ένα ιατρικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με επίορκους γιατρούς στο
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.