Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Τα «βαφτίσια» ιατρικών πράξεων…



Την ώρα που η καταιγίδα των δημοσιευμάτων στις Αθηναϊκές εφημερίδες δυναμώνει  για τις υπερτιμολογήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, φάκελος που εδώ πριν 4 μήνες απασχολούσε καθημερινά σχεδόν την επικαιρότητα μας , κάποιοι περίπου αθόρυβα, επιχειρούν να κλείσουν τις υποθέσεις που τους άγγιξαν. Προφανώς τα περί φοροδιαφυγής, λογαριασμών γιατρών εκτός κλίμακας, ακουμπάνε και την Κρήτη. Διόλου απίθανο οι έλεγχοι που με μυστικότητα πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ, να αγγίζουν και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 Άλλωστε , οι φήμες ήδη αναφέρονται σε λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ , μόνο που πίσω από αυτές τις φήμες , περισσότεροι είναι αυτοί που επιχειρούν να κρυφτούν για τα δικά τους παιχνίδια.
 Η «Ν.Κ.» , αισθάνεται τουλάχιστον δικαιωμένη προς το αναγνωστικό της κοινό, που πριν 4 μήνες πρώτο αυτό πληροφορούνταν, όλα όσα σήμερα η υπόλοιπη Ελλάδα μαθαίνει με έκπληξη.

Η ανύπαρκτη Επιτροπή.
Αλλά στη Κρήτη, όπου οι αποκαλύψεις έχουν προηγηθεί κατά πολύ, δυστυχώς εκείνο που δεν φαίνεται να προχωράει γρήγορα, είναι η απόδοση ευθυνών, οι διαδικασίες κάθαρσης και ακόμη χειρότερα η αυτοκάθαρση εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, που τόσο «φαραωνικά»  ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ,η διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ αλλά και τμήμα της Συγκλήτου, είχαν προαναγγείλει. Σήμερα , 4 μήνες μετά και εκ του αποτελέσματος, η πρωτοφανής κρίση για το ίδρυμα συνολικά , φαίνεται πως όχι μόνο δεν τους άγγιξε, αλλά ίσια- ίσα που με μια σειρά ενεργειών και πράξεων δείχνουν να την αντιπαρέρχονται με μια προσπάθεια συγκάλυψης των πάντων.
    Συγκροτήθηκε άραγε ποτέ, αυτή η περίφημη επιτροπή δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ή έστω της Ιατρικής Σχολής και με ποιού την πρωτοβουλία, για να ερευνήσει την σωρεία των υποθέσεων που η δημοσιογραφική έρευνα και οι επώνυμες καταγγελίες ανέδειξαν;
   Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ιατρικής; Είναι μήπως από τους  αρχαιότερους των Καθηγητών της Σχολής;
Είναι μήπως ο ίδιος  άνθρωπος που κατά την έρευνα του εισαγγελέα για τα απογευματινά ιατρεία είχε μαζί του ένα έντονο φραστικό επεισόδιο και αρνήθηκε να του παρέχει άμεσα πληροφορίες, ζητώντας 10 μέρες περιθώριο για να το κάνει;
Μήπως σχετίζεται με την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία  πως είχε συμβολή  στη μη "σύμπραξη" Νοσοκομείου και ΙΤΕ στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης (μια σύμπραξη που θα ωφελούσε τα μάλλα Νοσοκομείο και ΙΤΕ με την παραγωγή τεχνογνωσίας δυνητικά εξαγώγιμης) για να αναλάβει τη συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ ένας πολυεθνικός κολοσσός που σήμερα έχει να λογοδοτήσει για τις πρακτικές του γενικότερα στη χώρα μας;
Τέσσερις μήνες μετά, τίποτα δεν έχει γίνει και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για πορίσματα και διαπιστώσεις μιας τέτοιας επιτροπής. Προφανώς η έννοια των «λουξ» πανεπιστημιακών γιατρών , περιλαμβάνει και ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας , υπεράνω νόμων και αυτοκάθαρσης της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να είμαστε ακριβέστεροι , «ο νόμος είναι οι ίδιοι και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να τους αγγίξει» . Θεωρήματα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέονται με την αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία , που είναι καθήκον για ένα πανεπιστήμιο να προασπίζεται.
 Είναι άραγε αληθινό ότι η Ιατρική της Κρήτης από λειτουργίας της δημιουργεί… "εθιμικό δίκαιο" διαμορφώνοντας έτσι το δικό της δικαιικό σύστημα κάποιες φορές στις παρυφές του ισχύοντος δικαίου; Ή μήπως πρόκειται για φημολογούμενη υπερβολή για να τονίσει το πνεύμα των "Ημίθεων", για τους παλιότερους, που θυμούνται το χαρακτηρισμό της σύνθεσης του σώματος των πρώτων βαθμίδων το 1986. 

Οι Ιατρικές Πράξεις.

Μήπως σταμάτησαν μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις, να εκτελούνται παράνομα οι δεκάδες ιατρικές πράξεις , εκτός του ΠΑΓΝΗ, στα διάφορα πανεπιστημιακά εργαστήρια ή κέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών , αλλά και την οικονομική αιμορραγία του νοσοκομείου και των ασφαλιστικών ταμείων , χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη του ίδιου του ΠΑΓΝΗ;
  H περίφημη Επιτροπή Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ(ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας), όπου προΐσταται πολιτικά ο αντιπρύτανης και δεξί χέρι του Πρύτανη , Μανώλης Πετράκης, για όλες αυτές τις παράνομες λειτουργίες και παροχές υπηρεσιών προς τρίτους, είχε δώσει δίμηνη προθεσμία εναρμόνισης και εξηγήσεων , με το αυστηρό πλαίσιο που έχει θέσει εδώ και δύο χρόνια τώρα ο ΕΛ.ΚΕ. Η προθεσμία παρήλθε, αλλά καμία κίνηση δεν είδαμε και όχι μόνο αυτό.
   Ο ΕΛ.ΚΕ , υποτίθεται πως σε αυτή τη δίμηνη προθεσμία κατέφυγε, μετά την αποκάλυψη του εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας, που επί 2 χρόνια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου απέκρυπτε από τα μέλη του ΕΛ.ΚΕ και με το οποίο μια σειρά ιατρικών πράξεων και εργαστηρίων εκτός ΠΑΓΝΗ, από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, χαρακτηρίζονταν ως «μη σύννομες». Αποκάλυψη που οδήγησε μέχρι την εισαγγελική παρέμβαση με την οποί ζητούνται εξηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ , από την ολομέλεια του ΕΛ.ΚΕ και αναδρομικά , σχετικά με το τι έχουν πράξει για το μη σύννομο αυτών των ιατρικών πράξεων, όπου ασθενείς και ταμεία πλήρωναν εκτός ΠΑΓΝΗ. Άλλωστε η ολομέλεια του ΕΛ.ΚΕ με την παρούσα σύνθεση της,  υπενθυμίζουμε ότι  ήδη τα ποσά  που αναλογούν ως ποσοστό από αυτά τα εργαστήρια , τα έχει δεσμεύσει σε λογαριασμό, ώστε αν δικαστικά πολίτες εγείρουν αξιώσεις επιστροφής και δικαιωθούν, το κομμάτι του ΕΛ.ΚΕ να τους επιστραφεί.
  Στην πρόσφατη όμως συνεδρίαση πριν 10 μέρες του ΕΛ.ΚΕ, μήπως κατέληξαν σε κάποιο νεώτερο πόρισμα και δεν το μάθαμε; Την ίδια  ώρα , το ΒΕΜΜΟ για παράδειγμα, εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικότατα , όχι για έρευνα αλλά για ιατρικές πράξεις επί πληρωμή εκτός ΠΑΓΝΗ, «βαφτίζοντας» τις πράξεις του από ιατρικές σε … θεραπευτικές (!!!) και παρά τα όσα το Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής υποτίθεται ότι είχε αποφασίσει για επαναλειτουργία του , εντός του ΠΑΓΝΗ.
   Μια ερευνητική πράξη σαφώς και έχει κόστος. Όμως το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή το ασφαλιστικό του Ταμείο. Μια θεραπευτική πράξη μπορεί να είναι ερευνητική. Όμως κι εδώ ισχύει ότι και προηγουμένως για την κάλυψη των εξόδων. Ο συλλογισμός είναι απλός. Μια θεραπευτική πράξη υπό δοκιμή περικλείει κινδύνους και δεν μπορεί να θεωρείται ως τεκμηριωμένη πριν κριθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται ότι συμμετέχει στην έρευνα, έχει δικαιώματα, μπορεί να χρειάζεται ασφαλιστική κάλυψη κ.α. Αν η θεραπευτική μέθοδος είναι πλέον "ελεύθερη για το κοινό" , τότε ως πράξη κοστολογείται και  γίνεται ακολούθως στο πεδίο των εφαρμογών, δηλαδή στο Νοσοκομείο. Μια διαγνωστική εξέταση ομοίως. Όμως τι διαπιστώνουμε! Αυτό που κάποιοι ενθουσιώδεις καθηγητές της πρώτης δεκαετίας διακαώς επιθυμούσαν, να κάνουν δηλαδή μια Πολυ-Κλινική ημερήσιας νοσηλείας που θα τους έδινε κύρος, φήμη και "πελατολόγιο ευρέος γεωγραφικού φάσματος" τελικά "χτίστηκε" μέσα στην Ιατρική. Καταλαβαίνουμε ότι η έρευνα θέλει πόρους, αλλά αυτούς ας τους αναζητήσουν αλλού. Μέσα από προγράμματα, μέσα από συνεργασίες, μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Ο Ειδικός Λογαριασμός μεταμορφώνεται τελικά από την Ιατρική σε ..... ταμείο ιδιωτικής ιατρικής; 
Ακόμη χειρότερα, το τελευταίο σενάριο αναφέρει ότι η Ιατρική Σχολή ετοιμάζεται να συνεδριάσει σε σώμα για να βγάλει και απόφαση κάλυψης της συνέχειας λειτουργίας του ΒΕΜΜΟ ,με παροχή υπηρεσιών προς τρίτους δια ιατρικών πράξεων εκτός ΠΑΓΝΗ στο ΒΕΜΜΟ , σε αντίθεση με την απόφαση του δ.σ. της Ιατρικής, έστω και για « τα μάτια του κόσμου και των ΜΜΕ» , όπως ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση μεταξύ των κορυφών της σχολής.

Επιμένει το Υπουργείο.
    Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ν.Κ.» , στη πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ πριν από δέκα μέρες, τα όσα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, είναι εξόχως αποκαλυπτικά, για το πώς οι πανεπιστημιακοί , εκμεταλλεύονται  είτε κενά της νομοθεσίας , είτε το ότι λειτουργούν σε ένα «κλειστό κύκλωμα» . Ακόμη και τις καθαρές επισημάνσεις όπως αυτές από το Υπουργείο Παιδείας, τις παρακάμπτουν με γνωμοδοτήσεις που υπογράφει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ιατρικής  Σχολής, υποκαθιστώντας όλοι μαζί κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, μετατρέποντας την σχολή και το Πανεπιστήμιο σε «μπανανία» . Σοφίσματα, νομικές φόρμουλες, γνωμοδοτήσεις και ομπρέλα προστασίας σε διαδικασίες με προσωπικό όφελος, που «βαφτίζονται» κατά το δοκούν έρευνα ή και πειραματική ιατρική.
  Αλλά όσο κι αν σαν τον «καλόγερο του μεσαίωνα , βαφτίζουν το κρέας ψάρι μέσα στη σαρακοστή για να το καταβροχθίσουν» η αλήθεια είναι απλή και εξαιρετικά επώδυνη. Ερευνητικό πρόγραμμα με παροχή υπηρεσιών δεν νοείται. Ή μιλάμε για κάτι δοκιμασμένο, οπότε μπαίνει σε χρήση δια της γνωστής οδού , το νοσοκομείο που στη περίπτωση μας είναι το ΠΑΓΝΗ ή είναι υπό διερεύνηση , οπότε οι πόροι δεν μπορούν μέχρι και στα αναλώσιμα , τις εξετάσεις και τις επεμβάσεις να αφορούν τον ασθενή και τα ταμεία του. Πολύ περισσότερο τέτοιες πράξεις να γίνονται εκτός ΠΑΓΝΗ, μετατρέποντας την Ιατρική Σχολή και τους χώρους της, περίπου σε ιδιωτικά ιατρεία ή ιδιωτικές κλινικές. Τα όσα εγγράφως κατέθεσαν οι επικεφαλείς ερευνητικών προγραμμάτων και τέτοιων εργαστηρίων στον ΕΛ.ΚΕ πριν από δέκα μέρες και οι αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων του Πανεπιστημίου, είναι εξόχως αποκαλυπτικά για το τι συμβαίνει στη πράξη.
  Τα έγγραφα εστάλησαν από τους πανεπιστημιακούς Αντωνίου, Τσατσάκη, Μελισσά, Γεωργούλια, Μακρυγιαννάκη, Κυμιωνή, Αθανασάκη , Καστανά,Μπούμπα, Πλαιτάκη, Σπαντίδο, Παλλήκαρη, Σιαφάκα, Σταθόπουλο, Παπαδάκη και Σουρβίνο,  σε απάντηση του αιτήματος του ΕΛ.ΚΕ για πειστικές εξηγήσεις περί λειτουργίας των προγραμμάτων τους και εναρμόνισης τους όπου υπήρχε θέμα με το νέο αυστηρό πλαίσιο που κανονικά έθετε ο ΕΛ.ΚΕ μετά την σειρά αποκαλύψεων.

 Αποκαλυπτικό Παράδειγμα.
 Δείτε ένα από τα πολλά παραδείγματα  που περιέχονται σε αυτά τα έγγραφα και ίσως  καταλάβετε πως τελικά λειτουργεί το σύστημα : Πρόγραμμα ΚΑ 2387 αφορά «παροχές ιατρικών υπηρεσιών με τη μορφή ιατρικών εξετάσεων ανίχνευσης απαλείψεων στο χρωμόσωμα Υ με PCR».
Πρόκειται στην ουσία για μέθοδο διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας. "οι εξετάσεις διεξάγονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας...... και κάθε εξέταση κοστολογείται με 350 ευρώ....." Τώρα το αν η κοστολόγηση είναι ακριβής και πως αυτή προσδιορίστηκε είναι ένα θέμα. Αυτό όμως που θεωρείται μείζον είναι ότι ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει για μια εξέταση είτε ως ιδιώτης είτε ως ασφαλισμένος, η οποία αν είναι για καθαρά ερευνητικούς λόγους θα έπρεπε να είναι δωρεάν, ενώ αν ήταν για τεκμηριωμένα διαγνωστικούς λόγους θα έπρεπε να του παρέχεται από το Νοσοκομείο, στο ΠΑΓΝΗ δηλαδή.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Ιατρικής

Το αξιοπερίεργο σε κάθε τέτοια αίτηση για έγκριση από τον ΕΛΚΕ, ο Πρόεδρος της Ιατρικής κ. Ζώρας γνωμοδοτεί για το ότι «δεν χρειάζεται ειδική αδειοδότηση»!!!
 Αυτό βέβαια δεν απορρέει από κάποια ειδική διάταξη, νομοθεσία κλπ, αλλά αποτελεί απλά την πεποίθηση του προέδρου ότι δηλαδή δεν χρειάζεται άλλου είδους αδειοδότηση. Αυθαίρετο; Αδύνατον να απαντηθεί.
Σίγουρα όμως μη επαρκώς αιτιολογημένο.
  Στα έγγραφα πάντως που παρουσιάζουμε σήμερα , όπως και στη αιτιολογημένη έκθεση των νομικών συμβούλων του Ειδικού Λογαριασμού , όπου το πεδίο είναι αόριστο ή δεν καλύπτεται από τίποτα άλλο , αρκεί η διατύπωση και μόνο της έκφραση «δεν χρήζει ειδικής αδειοδότησης» του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής, για να κλείσουν το θέμα όπως-όπως.


Νέο Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

Μέχρι σήμερα , σημείο αναφοράς ήταν το περίφημο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με υπογράφοντα τον Ιανουάριο του 2008 τον τότε Υφυπουργό Σπ. Ταλιαδούρο,  που «έκρυβε» με διάφορα προσχήματα (εκ των υστέρων) ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου , από τον ΕΛ.ΚΕ για δύο χρόνια , αναφορικά με την λειτουργία εργαστηρίων και ιατρικών πράξεων εκτός ΠΑΓΝΗ.
    Στη πρόσφατη όμως συνεδρίαση του ΕΛ.ΚΕ , στα έγγραφα της συνεδρίασης υπήρχε και ένα νεώτερο έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα .
   Είναι το έγγραφο που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας , καθηγητής, Βασίλειος Παπάζογλου , με ημερομηνία 25-02-2010 και κοινοποίηση στον ΕΛ.ΚΕ στις 09-03-2010 και στο οποίο ο Ειδικός Γραμματέας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ πλέον αναφέρει : « …να μας αποστείλετε τον Οδηγό Χρηματοδότησης του Εδικού Λογαριασμού , καθώς επίσης να μας γνωρίσετε τον λόγο για τον οποίο οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τρίτους διενεργούνται εκτός των νομίμως ιδρυμένων και εγκατεστημένων κλινικών και εργαστηρίων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου σας».
 Αλλά ενώ το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στο μη νόμιμο εκτός ΠΑΓΝΗ, τα όσα κατατέθηκαν στη ίδια συνεδρίαση του ΕΛΚΕ από πλευράς πανεπιστημιακών γιατρών με τέτοια εργαστήρια και ιατρικές πράξεις, η επιχειρηματολογία τους  και τα έγγραφα που χρησιμοποίησαν για αυτήν, προκαλούν διπλά την κοινωνία, ιδίως σε μια περίοδο άγριας λιτότητας και οικονομικής ύφεσης, όταν όλοι μιλούν , για περικοπές δαπανών, μισθών , συντάξεων και υστερήματος, με τον χώρο της δημόσιας υγείας να αποτελεί μία από τις «καταβόθρες» κατασπατάλησης δημόσιου  χρήματος.

Οι Νομικοί Σύμβουλοι.

Μπορεί οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΛ.ΚΕ που είναι και νομικοί σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκ της επαγγελματικής τους σχέσης αυτής, ουσιαστικά να καλούνται να διατυπώνουν παρατηρήσεις και γνωμοδοτήσεις που θα εναρμονίσουν έστω και στα όρια της νομιμότητας , τέτοιες ενέργειες, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους δύο νομικούς συμβούλους στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΛ.ΚΕ πριν 10 μέρες ,  να διατυπώσουν εγγράφως έστω και με σικ ύφος, μερικές πτυχές που και σε απλή ανάγνωση «έβγαζαν μάτι».
 Στην εισαγωγή τους σημειώνουν με νόημα που καταδεικνύει και τις ευθύνες διαχρονικά του Υπουργείου Παιδείας , που αφήνοντας θολό το τοπίο , έχει δώσει λαβή για κάθε είδους ερμηνεία και «παράθυρα» :




«…δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Επιτροπής Ερευνών να ελέγχει ως προς την ουσία τη νομιμότητα λειτουργίας κάθε ερευνητικής πρωτοβουλίας, με βάση την κείμενη νομοθεσία και ειδικώς να διερευνεί σε ποια ειδική νομοθεσία υπάγεται το κάθε έργο. Αυτό είναι υποχρέωση του ιδίου επιστημονικού υπευθύνου και απόκειται στην αρμοδιότητα των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Ωστόσο η Επιτροπή Ερευνών πρέπει να εξασφαλίζει ότι πληρούνται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις νομιμότητας στα έργα, τα οποία αναλαμβάνει να διαχειρίζεται.  Εξαιτίας δε της ιδιαιτέρως εξεζητημένης φύσεως των προγραμμάτων παροχής ιατρικών υπηρεσιών, και της δυσχέρειας διερεύνησης του ειδικού νομοθετικού καθεστώτος τους, είναι εύλογο να ζητείται μια ελάχιστη διασφάλιση από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου ότι το εκάστοτε πρόγραμμα/εργαστήριο καλώς λειτουργεί, με τον τρόπο και στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί, και ότι δεν χρειάζεται κάποια ειδική αδειοδότηση.

Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις και απέχοντας συνειδητά να ερευνήσουμε επισταμένως πώς κάθε ερευνητικό πρόγραμμα εντάσσεται ή/και συμμορφώνεται στην κείμενη νομοθεσία (νόμους 1268/82, 1514/85, 1397/83, 2083/92 και 3653/08 και ΠΔ 159/84), ελέγξαμε τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τους επιστημονικούς υπευθύνους των προγραμμάτων παροχής ιατρικών υπηρεσιών με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν με την απόφαση της συνεδρίασης υπ'αρ. 299/18.9.09 της Ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών και τις σχετικές παρατηρήσεις μας παραθέτουμε κατωτέρω…»    

Οι Διαπιστώσεις ανά Εργαστήριο.
Διαβάστε τώρα πως οι δύο νομικοί σύμβουλοι με βάση τα έγγραφα που απέστειλαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι των εργαστηρίων , όσοι έστειλαν και με αλφαβητική σειρά, κάνουν τις σχετικές τους διαπιστώσεις:





«Ε. Αθανασάκη
ΚΑ 1226 «Ανοσοδιάγνωση»

Εκτελούνται από το εργαστήριο ανοσολογίας του τμήματος Βιολογίας, για το οποίο δεν γίνεται αναφορά εάν έχει θεσμοθετηθεί. Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Στον πίνακα κοστολόγησης που επισυνάπτεται δεν γίνεται μνεία εάν υπάρχει αντιστοιχία στις τιμές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Γνώμη μας: Η βεβαίωση του αντιπρύτανη είναι επαρκής όσον αφορά την μη αναγκαιότητα ειδικής αδειοδότησης. Για την σχετική κοστολόγηση των υπηρεσιών απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία».
   
Μ. Αντωνίου
ΚΑ 2823 «Διάγνωση λεϊσμανίασης και τοξοπλάσμωσης σε ζώα»

Εκτελούνται στη μονάδα Παρασιτολογίας του εργαστηρίου Κλινικής Βακτηριολογίας-Παρασιτολογίας Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ. Δεν γίνεται αναφορά εάν υπάρχει σχετική θεσμοθέτηση του εργαστηρίου. Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της ιατρικής σχολής ΠΚ ότι έλαβε γνώση του έργου αυτού. Στο φάκελο δεν υπάρχει καμία άλλη βεβαίωση από αρμόδιο όργανο εάν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Στον πίνακα κοστολόγησης που επισυνάπτεται δεν γίνεται μνεία εάν υπάρχει αντιστοιχία στις τιμές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Γνώμη μας: Δεν πιστοποιείται εάν απαιτείται ή όχι ειδική αδειοδότηση. Για την σχετική κοστολόγηση των υπηρεσιών απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία.

Β. Γεωργούλιας
ΚΑ 1967 «Ιατρικές εξετάσεις»
ΚΑ 2657 «Μελέτη της έκφρασης διαφόρων γονιδίων σε καρκινικά κύτταρα»
Εκτελούνται από ερευνητικό εργαστήριο εδρευόμενο στα κτίρια της Ιατρικής, για το οποίο δεν γίνεται αναφορά εάν έχει θεσμοθετηθεί. Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Ο πίνακας κοστολόγησης είναι σαφής και αιτιολογημένος. Δεν είναι σαφές ποιο είναι το ιδιαίτερο αντικείμενο εκάστου επιστημονικού προγράμματος και δεν είναι σαφή η επωνυμία του ΚΑ 1967.

Γνώμη μας: Ο φάκελος είναι πλήρης ως προς τα αιτηθέντα έγγραφα. Πρέπει να είναι σαφές το αντικείμενο και οι συγκεριμένες ιατρικές υπηρεσίες εκάστου προγράμματος.

Η. Καστανάς
ΚΑ 2722 «Διαγνωστικές διαδικασίες υψηλής τεχνολογίας»
Εκτελούνται από το εργαστήριο Εργαστηριακής ενδοκρινολογίας του ΠΚ, για το οποίο δεν γίνεται αναφορά εάν είναι θεσμοθετημένο και δεν αναφέρεται επίσης ο τόπος διενέργειας των εξετάσεων.  Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Στο φάκελο υπάρχουν δύο επιστολές με την περιγραφή των διενεργούμενων ιατρικών πράξεων που δεν ταυτίζονται ούτε ως προς τις πράξεις ούτε ως προς την κοστολόγηση των υπηρεσιών. 
Γνώμη μας: Δημιουργείται σύγχυση ως προς τις υπηρεσίες που παρέχονται, τον τόπο εκτέλεσης  και τον τρόπο κοστολόγησής τους. Η επιστολή του προέδρου της ιατρικής είναι επαρκής όσον αφορά την μη αναγκαιότητα ειδικής αδειοδότησης.

Γ. Κυμιωνής
ΚΑ 2827 «Παθήσεις κερατοειδούς»
Εκτελούνται στις εγκαταστάσεις του ΒΕΜΜΟ της Ιατρικής Σχολής, χωρίς αναφορά εάν υπάρχει θεσμοθέτηση του εργαστηρίου. Στο φάκελο δεν υπάρχει καμία βεβαίωση από αρμόδιο όργανο εάν απαιτείται ειδική αδειοδότηση.
Στον πίνακα κοστολόγησης που επισυνάπτεται δεν γίνεται μνεία εάν υπάρχει αντιστοιχία στις τιμές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Γνώμη μας: Δεν πιστοποιείται εάν απαιτείται ή όχι ειδική αδειοδότηση. Για την σχετική κοστολόγηση των υπηρεσιών απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία.

Α. Μακρυγιαννάκης
ΚΑ 2387 «Ανίχνευση απαλείψεων στο χρωμόσωμα Υ με την τεχνική της PCR σε υπογόνιμους άνδρες»
Εκτελούνται στο εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του τμήματος Ιατρικής  εδρευόμενο στα κτίρια της Ιατρικής, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με το ΠΔ 361/1983 (ΦΕΚΑ 129). Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Στη κοστολόγηση της ιατρικής πράξης δεν γίνεται μνεία εάν υπάρχει αντιστοιχία στις τιμές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Γνώμη μας: Η βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ είναι επαρκής όσον αφορά την μη αναγκαιότητα ειδικής αδειοδότησης. Για την σχετική κοστολόγηση της υπηρεσίας απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία.

Ι. Μελισσάς
ΚΑ 1108 «Παχυσαρκία»
Εκτελούνται στο μη θεσμοθετημένο Εργαστήριο Χειρουργικών μεταβολικών νόσων- παχυσαρκίας το οποίο ανήκει στη Μονάδα Παχυσαρκίας της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας. Στο φάκελο δεν υπάρχει καμία βεβαίωση από αρμόδιο όργανο εάν απαιτείται ειδική αδειοδότηση και δεν έχει υποβάλει ο Ε/Υ την κοστολόγηση των υπηρεσιών του.

Γνώμη μας: Δεν πιστοποιείται εάν απαιτείται ή όχι ειδική αδειοδότηση και δεν μας δίνεται καμία πληροφορία για τον τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών.

Ι. Παλλήκαρης
ΚΑ 622 «Διαθλαστική χειρουργική του κερατοειδούς με Excimer Laser στην διόρθωση της μυωπίας»
Παρέχονται στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής από το ΒΕΜΜΟ, για το οποίο δεν υπάρχει θεσμοθέτηση. Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΠΚ που βεβαιώνει ότι «ακολουθείται η ίδια διαδικασία που διέπει την λειτουργία των ιδιωτικών οφθαλμολογικών ιατρείων» χωρίς να αναφέρει αν χρειάζεται ειδική αδειοδότηση. Γίνεται μία αναφορά και στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 2257/5.3.2010 της Δ/νσης Υγιεινής αλλά δεν υπάρχει μέσα στο φάκελο το έγγραφο αυτό και δεν διευκρινίζεται αν αφορά στο συγκεκριμένο εργαστήριο.  Στον πίνακα κοστολόγησης που επισυνάπτεται δεν γίνεται μνεία εάν υπάρχει αντιστοιχία στις τιμές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Γνώμη μας: Δεν πιστοποιείται εάν απαιτείται ή όχι ειδική αδειοδότηση. Για την σχετική κοστολόγηση των υπηρεσιών απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους, εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία.

Ε. Παπαδάκη
ΚΑ 2724 «Χρωμοσομική ανάλυση Αιματολογικών ασθενών»
Εκτελούνται στο ερευνητικό εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΠΚ, για το οποίο δεν υπάρχει αναφορά για τη θεσμοθέτησή του. Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Η κοστολόγηση είναι σαφής και αιτιολογημένη.

Γνώμη μας: Ο φάκελος είναι πλήρης ως προς τα αιτηθέντα έγγραφα.

Α. Πλαϊτάκης
ΚΑ 864 «Εργαστήριο έρευνας και θεραπείας νευρολογικών νοσημάτων»
ΚΑ 2643 «Γενετική διερεύνηση νευρολογικών και άλλων παθήσεων στον Ελληνικό πληθυσμό»
Εκτελούνται από το εργαστήριο Νευρομεταβολικών Νοσημάτων που έχει ιδρυθεί με το ΦΕΚ 545/Β/11.7.88, κατά τον ισχυρισμό του Ε/Υ, χωρίς έχει κατατεθεί η σχετική πράξη ίδρυσης στο φάκελο. Μετά δε από έλεγχο δεν διαπιστώθηκε ότι έχει ιδρυθεί τέτοιο εργαστήριο με την ως άνω πράξη. 
Στο φάκελο υπάρχουν βεβαιώσεις του Προέδρου του τμήματος Ιατρικής ότι για τα προγράμματα αυτά δεν χρειάζεται ειδική αδειοδότηση.
Η κοστολόγηση ως προς το ΚΑ 864 γίνεται ελεύθερα χωρίς να αιτιολογείται και χωρίς να γίνεται μνεία ότι δεν υπάρχει σχετικό ΦΕΚ κοστολόγησης. Ως προς το ΚΑ 2643 αναφέρεται ότι η κοστολόγηση κατά ένα μέρος επιβάλλεται από το συνεργαζόμενο εργαστήριο του Βελγίου Gendia και επιβαρύνεται με μια προσαύξηση σε όφελος του εργαστηρίου. Οι τιμές του εργαστηρίου Gendia δεν παρατίθενται στο φάκελο, αλλά γίνεται παραπομπή γι' αυτές στον αντίστοιχο δικτυακό τόπο.  

Γνώμη μας: Η επιστολή του Προέδρου της Ιατρικής μας καλύπτει ως προς το θέμα της μη ύπαρξης ειδικής αδειοδότησης. Για την σχετική κοστολόγηση των υπηρεσιών απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία. Ακριβής πίνακας των υπηρεσιών και των αμοιβών του συνεργαζομένου εργαστηρίου Gendia δεν είναι απαραίτητος, εφόσον είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, αλλά θα ενδείκνυτο να υπήρχε μια εκτυπωμένη κατάσταση αυτών στο φάκελό μας. Να μας χορηγηθεί η πράξη με την οποία έχει τυχόν θεσμοθετηθεί το εργαστήριο.

Ν.Μ. Σιαφάκας
ΚΑ 1316 «Μελέτη διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο»
Εκτελείται στην ειδική μονάδα «λειτουργικών δοκιμασιών Αναπνευστικού» του πνευμονολογικού τμήματος, που έχει θεσμοθετηθεί με το ΦΕΚ 303/19.5.1988.
Στο φάκελο υπάρχουν: α) απόφαση 15/12/99 Ιατρικού τμήματος Π.Κ. που εγκρίνει την εγκατάσταση και λειτουργία του εργαστηρίου του ύπνου στο Τμήμα Ιατρικής , β) απόφαση ολομέλειας ΚΕΣΥ 24/188/27.11.03 με την οποία εγκρίνεται η λειτουργία του εργαστηρίου μελέτης διαταραχών του ύπνου στο πνευμονολογικό τμήμα του ΠΚ με την προϋπόθεση να πληρεί τις προϋποθέσεις της απόφασης 4/185/17.7.03 Ολομέλειας ΚΕΣΥ. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση το ΦΕΚ 156/11.10.91.

Γνώμη μας: οι προσκομιζόμενες εγκρίσεις είναι επαρκείς γιατί εξασφαλίζουν το ελάχιστο νομιμότητας και μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτές, με την επισήμανση ότι  τον επιστημονικό υπεύθυνο βαρύνει η υποχρέωση τήρησης των προϋποθέσεων που ορίζονται από το ΚΕΣΥ. 

Γ. Σουρβίνος
ΚΑ 2852 «Ποσοτικός Προσδιορισμός Ιικού Φορτίου σε ανθρώπινες λοιμώξεις»
Εκτελούνται στο εργαστήριο Ιολογίας του τμήματος Ιατρικής  εδρευόμενο στα κτίρια της Ιατρικής, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με το ΠΔ 361/1983 (ΦΕΚΑ 129). Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Ο πίνακας κοστολόγησης είναι σαφής και αιτιολογημένος

Γνώμη μας: Ο φάκελος είναι πλήρης ως προς τα αιτηθέντα έγγραφα.

ΔΑ Σπαντίδος
ΚΑ 847 «Ανίχνευση Ιών με την τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης με πολυμεράση»
Εκτελούνται στο εργαστήριο της Κλινικής Ιολογίας του ΠΚ του τμήματος Ιατρικής  εδρευόμενο στα κτίρια της Ιατρικής, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με το ΠΔ 361/1983 (ΦΕΚΑ 129). Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Στον πίνακα κοστολόγησης που επισυνάπτεται δεν γίνεται μνεία εάν υπάρχει αντιστοιχία στις τιμές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Γνώμη μας: Η βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ είναι επαρκής όσον αφορά την μη αναγκαιότητα ειδικής αδειοδότησης. Για την σχετική κοστολόγηση των υπηρεσιών απαιτείται να γίνει αναφορά στις επίσημες τιμές κοστολόγησης αντίστοιχων ιατρικών πράξεων και αιτιολόγησή τους εάν δεν δύναται να γίνει αυτή η αντιστοιχία.

Ε. Σταθόπουλος
ΚΑ 2856 «προγνωστικές, προβλεπτικές και διαγνωστικές δοκιμασίες υψηλής τεχνολογίας με FISH, χρήση ποσοτικής Real Time PCR και ανοσοανίχνευσης επί ιστών, κυττάρων και παραγώγων τους»
Εκτελούνται από ερευνητικό εργαστήριο εδρευόμενο στα κτίρια της Ιατρικής, για το οποίο δεν γίνεται αναφορά εάν έχει θεσμοθετηθεί. Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ ότι δεν απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Ο πίνακας κοστολόγησης είναι σαφής και αιτιολογημένος.

Γνώμη μας: Ο φάκελος είναι πλήρης ως προς τα αιτηθέντα έγγραφα.
 


Α. Τσατσάκης
ΚΑ 2600 «τοξικολογικές εξετάσεις και διερευνήσεις σε βιολογικά δείγματα ασθενών»
Εκτελείται από το Εργαστήριο τοξικολογίας που υπάγεται στο εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του Τομέα Μορφολογίας του ΠΚ που θεσμοθετήθηκε με το ΠΔ 361/1983 (ΦΕΚ Α 129/1983 και με την Κοινή Απόφαση Α3β/οικ.9137/22.7.88 (ΦΕΚ 545/Β/88) όπως τροποποιήθηκε  με την απόφαση Β1/370/12.5.88) που προσαρτώνται στο φάκελο.
Στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του Προέδρου του τμήματος Ιατρικής ότι η λειτουργία του εν λόγω εργαστηρίου δεν παρακωλύει το έργο του στο τμήμα Ιατρικής.
Για την κοστολόγηση υπάρχουν στο φάκελο : α) η σχετική απόφαση 143/6/8.3.2000 του ΠΑΓΝΗ και β) η κείμενη νομοθεσία καθορισμού αμοιβών.
Δεν γίνεται αναλυτική περιγραφή των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων που εκτελούνται και αμείβονται στα πλαίσια αυτού του έργου

Γνώμη μας: εφόσον πρόκειται για θεσμοθετημένο εργαστήριο σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 7 του Ν.1268/82 και σύμφωνα και με την ιδία αναφορά, υπάγεται στις διατάξεις του Π.Δ. 159/84, άρα για την ορθή εφαρμογή αυτού θα έπρεπε να προσκομίζεται απόφαση της γενικής συνέλευσης ή του τμήματος που αποφασίζει την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, σύμφωνα με τους όρους των άρθρων 2 επ. του Π.Δ. 159/84. Δεν απαιτείται έτερη αδειοδότηση. Επίσης πρέπει να γίνει καταγραφή των επιμέρους υπηρεσιών που παρέχονται στα πλαίσια του ως άνω έργου για την πληρέστερη ενημέρωση του φακέλου…»

Αντί Επιλόγου.
Τόσο το κείμενο των δύο νομικών, όσο και τα έγγραφα των πανεπιστημιακών με τα εργαστήρια, ένα βασικό άξονα έχουν. Στηρίζονται στη «γνωμοδότηση» που είναι καθαρά προσωπική (άραγε που πατάει αυτή;) του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής , έτσι ώστε να νομιμοποιούνται σχεδόν τα πάντα. Αυτό όμως έναντι του νόμου , της ηθικής και των κανόνων μιας χρηστής πολιτείας, πατάει σε γερές βάσεις ή πρόκειται απλά για ένα «τέχνασμα» νομιμοφάνειας;
   Το βασικό ερώτημα επιμένει: Γιατί όλο αυτό το θολό και δαιδαλώδες πλέγμα δεν ξεκαθαρίζεται με απόλυτο τρόπο από το Υπουργείο Παιδείας; Με απλά λόγια, ερευνητικό εργαστήριο, εφόσον ενδιαφέρεται να κάνει «ειδικές εξετάσεις» , δεν κατανοούμε γιατί ο πολίτης θα είναι αυτός που θα πληρώνει και τα αναλώσιμα του. Εκτός αν με αυτή την μέθοδο εισρέει χρήμα στο ΕΛ.ΚΕ και από εκεί σε κάποιες , όχι όλες βέβαια, προσωπικές τσέπες. 
 Όταν λέμε ερευνητικό πρόγραμμα, υποβάλλουμε το σχέδιο μας για αυτό στον ΕΛ.ΚΕ για έγκριση, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Δεν νοείται όμως ερευνητικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών… Ή μιλάμε για δοκιμασμένο πρόγραμμα , οπότε μπαίνει σε χρήση δια της γνωστής οδού , που είναι το ΠΑΓΝΗ ή είναι υπό διερεύνηση, οπότε οι πόροι για την κάλυψη των εξόδων πρέπει να καλύπτονται διαφορετικά και πάντως όχι από ασθενείς ή τα ταμεία τους. Κυρίως δε σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν γνώση ότι μετέχουν σε ερευνητικό-πειραματικό πρόγραμμα , να συγκατατίθενται και μάλιστα ενυπόγραφα.
Δυστυχώς όμως, ως φαίνεται στη Ιατρική Σχολή ορισμένοι, χρόνια τώρα από την «πίσω πόρτα» με τα κενά και της νομοθεσίας , επί της ουσίας καλύπτουν μέσω της Σχολής δραστηριότητες ιδιωτικού κέντρου. 
Γ.Σαχίνης
Εφ. ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

2 σχόλια:

  1. Πρέπει να γίνει σαφές ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΕΥΝΑ (που ΔΕΝ αμοίβεται-ούτε δικαιολογεί ΑΜΟΙΒΗ) και ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ που υπό όρους ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ.
    Ακόμη
    Αν μιά ιατρική εξέταση είναι ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ, θα είναι (αργά-γρήγορα) ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ από το ΚΡΑΤΟΣ. Αν εισπράττω όσα θέλω από τον άρρωστο ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΙΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΗ "ΑΠΟΔΕΙΞΗ" ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά ΟΛΑ αυτά, την ΜΕΙΖΟΝΑ ευθύνη την έχουν τα υπουργεία υγείας και παιδείας που ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ και ΑΦΗΝΟΥΝ ανενόχλητους και στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ τους πανςεπιστημιακούς και ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά