Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τα θετικά της κρίσης...

ΟΠΟΙΟΣ δεν έχει ζήσει σε οικονομική κρίση, δεν μπορεί να εκτιμήσει τα αγαθά πριν από την κρίση και μετά.
  Όπως και όποιος δεν έχει ζήσει στην Κατοχή δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τις κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής γενιάς, που τώρα καταργούνται βίαια. Όπως, ας πούμε, η περίθαλψη, η ασφάλεια, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος. Τώρα που δεν το 'χεις, το εκτιμάς... Δεν είναι θετικό αυτό;
ΛΥΝΕΤΑΙ αυτομάτως το κυκλοφοριακό! Τέρμα το μποτιλιάρισμα, η ασφυξία, το κομφούζιο και η συμφόρηση. Κατέβηκα στις 3 το μεσημέρι την εθνική, χαλαρός και άνετος. Οπως τις δεκαετίες '70-'80. Δεν έχει ο κόσμος λεφτά για βενζίνη και δεν το πολυκινεί το «του-του».
ΤΕΛΟΣ του μήνα που μετακομίζω (σε μικρότερο και φτηνότερο σπίτι), θα το βάλω κι εγώ στο γκαράζ και θα παραδώσω στην εφορία τις πινακίδες. Ξέρω πολλούς που προτίθενται να κάνουν το ίδιο ή να το μετακινούν μόνον εκτός πόλης. Υπολόγισε και τους Αλβανούς και άλλους μετανάστες που φεύγουν από δω χάμου, και θα δεις τι ωραία που θα 'ναι τώρα! Χωρίς καυσαέρια, διοξείδια του άνθρακα και καρκινογόνα μικροσωματίδια. Όμορφος και γαλάζιος ξανά ο αττικός ουρανός.
ΤΟ ότι λύνεται αυτομάτως το μεταναστευτικό πρόβλημα το γράψαμε, αλλά τώρα ο πρέσβης μας στα Τίρανα το επιβεβαίωσε και επισήμως: οι Αλβανοί επιστρέφουν στην ευημερούσα χώρα τους και, όπως λένε, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν εδώ χάμου, ακόμη κι αν ξεπεράσουμε την κρίση. Τέλος οι ναυαγισμένες βαρκούλες στο Αιγαίο. Οι οικονομικοί μετανάστες θα βρουν πιο ασφαλή περάσματα από την Ανατολή στα Βαλκάνια κι από κει στην Ευρώπη. Μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων, που μας έβγαλαν και ταξιδιωτική οδηγία. Του στιλ: «Στο Τέτοβο είσαι πιο ασφαλής από την Αθήνα...»
ΚΟΒΕΙΣ το τσιγάρο! Εγώ γι' αυτό το 'κοψα, για οικονομικούς και μόνο λόγους! Γιατί, κατά τ' άλλα, η υγεία μου έχει χειροτερεύσει ακριβώς επειδή το έκοψα -ας τ' αφήσουμε τώρα, άλλη φορά σού εξηγώ. Κάπνιζα τέσσερα πακέτα την ημέρα, ήθελα δηλαδή 450 ευρώ την εβδομάδα· όσα θα παίρνει για 40 ώρες δουλειά, τον μήνα η (τέως) γενιά των 700 ευρώ...
ΚΟΒΕΙΣ τον καφέ! Οχι γιατί κάνεις ομοιοπαθητική, αλλά διότι σε λίγο δεν θα βγαίνεις άμα συνεχίζεις να πίνεις κάθε μέρα έξω καπουτσίνο - φρέντο με 3,5-4 ευρώ. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό που κόβεις τον καφέ. Διαβάζω κατά καιρούς τόσα για συγκρουόμενα ιατρικά πορίσματα για τον καφέ, που είμαι βέβαιος πως αυτοί οι τυπάδες, οι καφελόγοι, κάποια μέρα των ημερών σίγουρα θα αλληλοπυροβοληθούν!
ΚΟΒΕΙΣ το φαΐ! Γιατί σε λίγο δεν θα 'χεις να φας. Κόβεις, δικέ μου, επιτέλους, τα γλυκά! Κόβεις το ποτό! Γλιτώνεις απ' τον αλκοολισμό. Μιλάμε για σούπερ ντούπερ πυροσταφυλική τρανσαμινάση και αλλοιωμένη αιμοσφαιρίνη. Ησουνα χοντρός, σερνόσουνα ασθμαίνοντας, και τώρα η κρίση θα σε κάνει λεπτό και ομορφωμένο παιδαρά! Γλιτώνεις από τη χοληστερίνη, τα πάντα -όλα, το έμφραγμα, το εγκεφαλικούλι. Απλούστατα, διότι δεν έχεις μία για να βάλεις βενζίνη και αναγκάζεσαι να περπατάς! Επιτέλους!
ΔΕΝ ξεζουμίζει κανείς πια την εργατική σου δύναμη - γιατί είσαι άνεργος και δεν έχεις να χάσεις τίποτα πλέον, ο προλετάριος, εκτός από τις αλυσίδες σου. Αφού στα έχουν κατασχέσει όλα, στη χειρότερη θα σε ταΐζουν και θα σε κοιμίζουν κι από πάνω, όταν με το καλό αδειάσει καμιά... σουίτα στον Κορυδαλλό... Don't worry, be happy! Εκείνοι έχουν το πρόβλημα που δεν αγοράζεις τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, όχι εσύ...
ΚΑΝΕΙΣ δεν θα σε παρεξηγήσει πια, άμα αυτοκτονήσεις. Ολοι θα σε δικαιολογήσουν. Το ίδιο κι άμα ληστέψεις καμιά χρηματαποστολή. Θα πουν, όπως κι ο Παύλος: «Και τι με νοιάζει εμένα; Δεν είμαι με κανέναν. (...) Αντε, και καλή τύχη, μάγκες»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά