Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Eνα βήμα πριν από την τελική ρήξη


Σκηνικό ρήξης και εικόνα που παραπέμπει σε «διαζύγιο» καταγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δυνάμεις του σχήματος έχουν επιλέξει να βαδίσουν από κοινού με τον Αλέκο Αλαβάνο. Το Μέτωπο που έχει συγκροτήσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ λειτουργεί πλέον αυτόνομα -ανεξάρτητα εάν σε αυτό συμμετέχουν τρεις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-, επιλέγοντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις και το μόνο που απομένει ίσως είναι η αφορμή για την οριστική ρήξη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αλαβάνος ελάχιστες αναφορές κάνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να αναδείξει το «Μέτωπο» -όπως στην προχθεσινή ομιλία του στην Πάτρα που διοργάνωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος- ενώ ήδη έχει προαναγγείλει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα επιχειρήσει την πρώτη καταγραφή των δυνάμεών του. Μάλιστα στην εκδήλωση της Πάτρας ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ, Χρ. Κατσούλας, είπε ότι «δεν μας εκφράζει η Αριστερά που βρίσκεται στη Βουλή». 

 

Η εικόνα των διαλυτικών καταστάσεων που παρουσιάζει ο χώρος καταγράφηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με εκπροσώπους συνιστωσών του σχήματος (ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ) να ζητούν να μιλήσουν από κοινού στη χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπας και ο Αλέκος Αλαβάνος. Σημειώνεται ότι απέτυχε και η προσπάθεια του Γιάννη Μπανιά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Αλ. Τσίπρας και Αλ. Αλαβάνος, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής. Στη συνεδρίαση αυτή -πριν από περίπου μία εβδομάδα- ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ επί της ουσίας ανέδειξε την πολιτική του «Μετώπου», ενώ στα έκπληκτα μέλη της Γραμματείας πρότεινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχει τυπική συμμετοχή στη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το παιχνίδι που παίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει «πόκερ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κινήσεις και πρωτοβουλίες που περνούν απαρατήρητες. Όπως για πρώτη φορά η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλέκο Αλαβάνο να επιλέξει να μη συμμετάσχει στο «μπλόκο» του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδηλώσεις της 5ης Μαΐου, ενώ τις παραιτήσεις τους έχουν θέσει στη Γραμματεία ο συντονιστής Αντώνης Νταβανέλος και ο Γιάννης Θεωνάς, ο οποίος είναι στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για πολλούς, πάντως, οι εξελίξεις αυτές δεν είναι απρόβλεπτες και καθόλου τυχαίες, μια και, όπως σημειώνουν, το «σχέδιο των Εξαρχείων» υλοποιείται ήδη από τις αρχές του χρόνου.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου ο κ. Αλαβάνος ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σε χώρο στα Εξάρχεια «σύσκεψη» φίλων και παλιών συναγωνιστών, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «τελειώσει» και πρέπει να συγκροτηθεί κάτι καινούργιο. Λίγες εβδομάδες μετά ανακοινώθηκε η συγκρότηση του «Μετώπου», ενώ πύκνωσαν και οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέκου Αλαβάνου.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος και η... αφορμή. Και φυσικά, ποιοι τελικά θα ακολουθήσουν τον Αλέκο Αλαβάνο στον δρόμο που έχει προ πολλού αποφασίσει να βαδίσει.
Παναγιώτης Τσούτσιας-Έθνος
Ενδεικτική των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προχθεσινοβραδινή συγκέντρωση που έγινε με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Οι συνιστώσες εκτός ΣΥΝ απουσίαζαν επιδεικτικά, ενώ η ομιλία άρχισε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας προκειμένου να συγκεντρωθεί κάποιος κόσμος για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά