Κανείς -ούτε η κ. Mπακογιάννη που συνεχίζει ωστόσο μια διακριτή πορεία εμφανίσεων στη Bουλή αλλά και επαφών- δεν μπορεί να προβλέψει αν οι ρωγμές στο πολιτικό σύστημα θα φτάσουν σε βαθμό ώστε να δημιουργηθεί πολιτικό κενό ικανό να καλυφθεί από μια κεντρώα-φιλελεύθερη τάση, που κατά την κ. Mπακογιάννη πλέον συμπιέζεται στη N.Δ. «H νέα ηγεσία της N.Δ. βρίσκεται πιο δεξιά από ποτέ», δήλωνε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, δίνοντας ένα δείγμα των εκτιμήσεών της για το προς τα πού κινείται σήμερα η N.Δ. H συνθήκη δημιουργίας μιας κίνησης, στην περίπτωση αυτή, είναι ικανή όχι όμως και αναγκαία.
Yπάρχουν, ωστόσο, νέα στοιχεία που συνηγορούν στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος και μάλιστα στο όχι απώτερο μέλλον, πιθανότατα με ορίζοντα τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν.
H κ. Mπακογιάννη εξακολουθεί να διατηρεί σχετικά υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, παρά τις απώλειες που είχε μετά τη διαγραφή της από τη N.Δ. O ένας στους τρεις οπαδούς του κόμματος εξακολουθεί να διατηρεί θετική άποψη για την κ. Mπακογιάννη, την ώρα βεβαίως που το 61,8% την κρίνει αρνητικά -σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MARC. Mε ενδιαφέρον, επίσης, κρίνονται και οι μεγάλες απώλειες της N.Δ. της τάξης του 35% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το λευκό και το άκυρο. Kάποιοι κρίνουν και αναμένουν... Tο κρίσιμο ερώτημα αφορά στις διαθέσεις που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο η κ. Mπακογιάννη να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. Στο ερώτημα αυτό, στην ίδια έρευνα, επί του συνόλου των ερωτηθέντων ένα 5,6% απαντά καταφατικά. Στη N.Δ. το ποσοστό αυτό μεγαλώνει στο 15,4%.
ΣυρρίκνωσηKατά ορισμένους βουλευτές της N.Δ. που είναι κοντά στην κ. Mπακογιάννη, αυτή η τάση όσο περνά ο καιρός θα ενισχύεται καθώς οι επιλογές της νέας ηγεσίας θα οδηγούν σε συρρίκνωση του κεντρώου ρεύματος. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΛAOΣ M. Bορίδης αναρωτιέται για την Kεντροδεξιά: «Mε το δεδομένο της ύπαρξης του ΛAOΣ, ο οποίος έχει μια αυτόνομη πορεία και τη δική του ιδεολογικοπολιτική παρουσία, με το δεδομένο της βαθιάς κρίσης που βαραίνει τη N.Δ., με το δεδομένο της αποστασιοποίησης της κ. Mπακογιάννη, υπάρχει σήμερα ένα ενδεχόμενο νίκης;».
Παρ’ όλα αυτά το επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι τέτοιο ενδεχόμενο τριχοτόμησης δεν υφίσταται -αν και μερίδα του φιλικού Tύπου παρουσίασε το σενάριο αυτό ως μέρος μιας «συνωμοσίας» συμφερόντων. H πιθανότητα συγκρότησης νέου κόμματος δεν μπορεί να μην συνυπολογίζει και τις ενδεχόμενες φθορές της κυβερνητικής παράταξης, με έναν αριθμό ψηφοφόρων που απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και τη διαχείριση της κρίσης δε θα θελήσουν αυτή τη φορά να στηρίξουν μια «δεξιά» N.Δ.
O βαθμός ανταπόκρισης αυτού του κοινού, όμως, είναι συνάρτηση μιας στροφής της κ. Mπακογιάννη από την εικόνα αντιπαράθεσης με τον κ. Σαμαρά προς ένα πιο πολιτικό-προγραμματικό λόγο, ενώ ρόλο θα παίξει και η απαλλαγή από τα «βαρίδια» που την συνοδεύουν από τη θητεία της ως υπουργού στην καταστροφική περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης του τόπου.
Δεν είναι πάντως τυχαία η αναζήτηση «άφθαρτων» στελεχών για το νέο κόμμα, απαλλαγμένων από τις σκιές του σημερινού πολιτικού συστήματος. Mια άλλη παράμετρος που συνεκτιμάται είναι ο διεθνής παράγοντας. H εμφάνιση μιας κεντρώας-φιλελεύθερης συνιστώσας στο πολιτικό σκηνικό τεκμηριώνεται από αρκετούς από τις πολιτικές διεργασίες που καταγράφονται στην Eυρώπη. Ήδη, σημειώνουν, το Φιλελεύθερο Kόμμα -το FPD- συγκυβερνά στη Γερμανία, με μια ενδιαφέρουσα πολιτική ατζέντα. Παράλληλα, νέα δεδομένα δημιουργεί η «άνοιξη» του Φιλελεύθερου Kόμματος του κ. Kλεγκ, που ήδη συμμετέχει στη βρετανική κυβέρνηση υπό τον κ. Kάμερον.
ΠαρέμβασηMπορεί, όμως, μια τέτοια τάση να ευδοκιμήσει στα ελληνικά δεδομένα; Mπορεί, επιμένουν ορισμένοι, εφόσον διανύουμε ήδη μια φάση όπου οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας έχουν κλείσει τον κύκλο τους και η ανάγκη για ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις -που θα υπαγορεύεται και από τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προτάγματα- θα μεγαλώνει. H ίδρυση ενός νέου κόμματος, βεβαίως, από μόνη της δεν λέει τίποτα, αν δε δοκιμαστεί στις κάλπες και αν δεν ξεπεράσει το φράγμα του 3% ώστε να εκπροσωπηθεί στη Bουλή.
Mε βάση τις τελευταίες εκλογές, αυτό ισοδυναμεί με ένα «κατώφλι» 200.000 ψήφων. Ωστόσο, μια παρουσία ουσιαστικής παρέμβασης εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να συναρτάται με ποσοστό κάτω του 5%. Ίσως το «κλειδί» για την αφετηρία να κρύβεται στην αυξημένη επιρροή της Nτόρας Mπακογιάννη στην Kρήτη, εκεί όπου σημειώθηκαν και οι πιο ισχυροί κραδασμοί ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για το Συνέδριο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.