Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Κόβουν το «χρίσμα» από τους κομματικούς μνηστήρες

Τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κρίση εμπιστοσύνης και εκπροσώπησης που εκφράζουν οι πολίτες διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα. Αυτά τα μηνύματα καταγράφονται σε όλες τις τελευταίες -κρυφές ή φανερές- δημοσκοπήσεις, τα οποία δεν αποκλείουν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου να υπάρξουν ανατροπές και μεγάλες εκπλήξεις. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης αλλά και των αναλυτών, διαπιστώνεται ότι η ανάδειξη του διαχρονικού προβλήματος της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού αλλά και η κρίση εμπιστοσύνης -κυρίως προς τα δύο μεγάλα κόμματα- λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εν όψει των τοπικών εκλογών.
Οι πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν μια αποστροφή των πολιτών προς υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες οι οποίοι επιζητούν το «κομματικό χρίσμα», καθώς και σημαντικές αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, πολλά εξαρτώνται από τα πρόσωπα που διεκδικούν το «κομματικό χρίσμα» αλλά και από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. «Σε τελική ανάλυση όμως -λένε- είναι δεδομένη η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, αν και οι αλλαγές που συντελούνται στο εκλογικό σώμα είναι δύσκολο να αποτυπωθούν από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης». Ωστόσο, επικαλούνται τα ευρήματα της Κάπα Research για το «Βήμα» σύμφωνα με τα οποία μόλις το 15,3% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, το 10,6% υποψήφιο της ΝΔ, το 4,4% υποψήφιο του ΚΚΕ, το 2,1% υποψήφιο του ΛΑΟΣ και το 1,6% υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το 20,6% προκρίνει ανεξάρτητο υποψήφιο, το 7,4% υποψήφιο άλλου κόμματος και το 38% δεν ανοίγει τα χαρτιά του...
«Απαισιοδοξία»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αυτή την περίοδο βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, και οι υποψήφιοι της ΝΔ αφού οι μνήμες είναι νωπές από το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της. Από τα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης προκύπτει ότι η απαισιοδοξία των ψηφοφόρων συνδυάζεται με έντονο αίσθημα αδικίας και φόβο για το μέλλον. Οι ρωγμές στο πολιτικό σύστημα διαπιστώνονται και στην πρόθεση ψήφου, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν, και τα δύο μαζί, εκλογικά ποσοστά, που μόλις και μετά βίας φτάνουν στο 50%. Ταυτόχρονα και τα κόμματα της αριστεράς με την εικόνα που παρουσιάζουν -κυρίως στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ- αδυνατούν να εισπράξουν τη φθορά και την κρίση εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι πολίτες τόσο προς το κυβερνών κόμμα όσο και προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι κι αλλιώς πολλά θα κριθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου - και κυρίως στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Στην πρώτη ουσιαστικά πιστή καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώμης.
Αύξηση της αποχής δείχνουν τα «κρυφά» γκάλοπ Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων είναι κατά πόσο θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και στο σημερινό -όπως είναι δομημένο- κομματικό σύστημα. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, καθώς ουδείς μέχρι στιγμής μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη διακυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Αυτή η κρίση εκπροσώπησης και εμπιστο­σύνης δεν οδηγεί «νομοτελειακά» στη μείωση της πολιτικής συμμετοχής (όπως αποχή από τις εκλογές), αν και υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», σημειώνουν αναλυτές της κοινής γνώμης.
Από τις «κρυφές» μετρήσεις ...ποιοτικές και ποσοτικές- που διεξάγουν τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων διαπιστώνεται ότι οι πιθανότητες αυτές ...δη­λαδή μείωση της πο­λιτικής συμμε­­το­χής - είναι αυξημένες. Ωστόσο, είναι δύσκολο αυτό να εκτιμηθεί στη σημερινή πολιτική συγκυρία και πολύ περισσότερο να ερμηνευθεί ως τάση που θα εκφραστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Πάντως, από τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που δεν έχουν εμπλακεί στην κομματική νομή της εξουσίας ή στην άσκηση εξουσίας με τα γνωστά γι' αυτούς αποτελέσματα.
Το τοπίοΕκπλήξεις και ανατροπές εκτιμούν ότι θα προκύψουν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου αναλυτές των τάσεων της κοινής γνώμης καθώς όλο και περισσότερο μεγαλώνει η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Τα Πράσινα άγχη... Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ιπποκράτους καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας. Εκφράζονται φόβοι ότι οι «επίσημοι» κομματικοί υποψήφιοι μπορεί να υποστούν την μήνιν των ψηφοφόρων οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα βιώνουν την εφαρμογή του μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι θα πάρουν το «χρίσμα», εξετάζουν τρόπους απεμπλοκής τους καθώς και κινήσεις που να δείχνουν στους ψηφοφόρους ότι λειτουργούν πάνω απ' όλα «αυτοδιοικητικά».
...και οι γαλάζιοι φόβοι Κέρδη και ζημιές μετρά η Ρηγίλλης στο ενδεχόμενο ανοικτής στήριξης υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών καθώς λαμβάνουν υπόψη τα αρνητικά δεδομένα της πολιτικής συγκυρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης όπου σε μια δύσκολη συγκυρία επιλέγει η Ρηγίλλης ως υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί εκτός της φθοράς που έχει η παράταξη και την πολυετή - και αρνητική - διαχείριση της εποχής Παπαγεωργόπουλου.
Παναγιώτης Τσούτσιας  -Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά