Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Στο φως η ρεμούλα

Με έξι απάτες, κυκλώματα γιατρών, εταιρειών και φαρμακείων «φορτώνουν» επιπλέον δαπάνες 2 δισ. ευρώ τον χρόνο στους παραπαίοντες ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο ειδικός ηλεκτρονικός έλεγχος που διενήργησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε όργιο διασπάθισης των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων από το οποίο οι εμπλεκόμενοι φαίνεται ότι αποκομίζουν σημαντικό όφελος.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δαπάνες των ταμείων για υγειονομική περίθαλψη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις δαπάνες για φάρμακα, αυξάνονται με ρυθμό ιλιγγιώδη, της τάξης του 15% - 20% ετησίως, όπως επίσης ότι το τρέχον έτος ο κλάδος υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χωράς, του ΙΚΑ, θα εμφανίσει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. Η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις υπερβολικές δαπάνες υγείας υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Στο φως η ρεμούλα
Αν και ο αρχικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας ήταν ο περιορισμός της δαπάνης φαρμάκου κατά 30% στην τριετία, υπό τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι ο πήχης τοποθετείται υψηλότερα για μείωση κατά 30% στο τέλος του 2011 και κατά 40% στην τριετία.
Σε απόλυτους αριθμούς το Υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να εξοικονομήσει μέχρι το τέλος του 2011 1 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας, στις οποίες τα 2/3 αφορούν τις δαπάνες για φάρμακα και το 1/3 τις δαπάνες για υλικά.
Πάντως οι εντατικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις των στοιχείων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας ήδη έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία η φαρμακευτική δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη κατά 15%.
Απάντηση
Οι έλεγχοι βρήκαν συνταγές σε ανύπαρκτα πρόσωπα, υπερβολική και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση κ.ά. που αναφέρονται στον πίνακα δίπλα. Απάντηση σε αυτές τις απάτες σκοπεύει να δώσει το Υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στο τέλος Αυγούστου και θα ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, το οποίο θα αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δεν αποκλείεται μάλιστα ορισμένες διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας θα μπαίνει τέλος στις συνταγές με τη μορφή που έχουν σήμερα, αφού τα πάντα πλέον θα περνούν μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό στάδιο από τις αρχές Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ (Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και από τις αρχές του 2011 σε όλα τα ταμεία. Εφόσον συνδυαστεί με την εφαρμογή της λίστας φαρμάκου, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας πιστεύει ότι θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα.
Για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάζονται δύο συστήματα. Το πρώτο σύστημα θα προβλέπει τη χορήγηση στους ασφαλισμένους ηλεκτρονικής κάρτας με τσιπ όπως των πιστωτικών καρτών, το οποίο θα υποκαταστήσει το βιβλιάριο υγείας. Εκεί μέσα θα αποθηκεύονται οι συνταγές και με αυτή την κάρτα ο ασφαλισμένος θα πηγαίνει στο φαρμακείο για να τις εκτελέσει.
Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο που εξετάζεται θα δημιουργηθεί ένα on line σύστημα, στο οποίο θα είναι διασυνδεδεμένοι γιατροί, φαρμακοποιοί και ασφαλιστικά ταμεία και μέσα από αυτό θα πραγματοποιούνται όλες οι συνταγογραφήσεις, ώστε να είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχός τους.
Πώς δούλευαν τα κυκλώματα
1 Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι είχαν γραφτεί συνταγές σε ανύπαρκτα πρόσωπα, πεθαμένους ή ασφαλισμένους που δεν είχαν ιδέα αφού ο γιατρός είχε χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους το ασφαλιστικό τους μητρώο. Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση απάτης ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα στο Λαύριο, όπου δύο συγγενείς, ένας φαρμακοποιός και ένας γιατρός της περιοχής έκοβαν και εκτελούσαν συνταγές εν αγνοία των ασφαλισμένων, των οπoίων τα στοιχεία είχαν υποκλέψει και στη συνέχεια πετούσαν τα φάρμακα σε ένα λαγούμι. Μόνο από τη συγκεκριμένη απάτη υπολογίζεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν ζημιές 36.000 ευρώ.
2 Οι έλεγχοι έφεραν στο φως συνταγογράφηση υπερβολικά μεγάλου αριθμού φαρμάκων για τα οποία δεν προβλέπεται η συμμετοχή του ίδιου του ασφαλισμένου όπως τα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις. Το φαινόμενο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε 200 εκ. ευρώ τον χρόνο. Θεωρείται ότι μεγάλος όγκος αυτών των φαρμάκων δεν αφορούσε πραγματικές ανάγκες ασφαλισμένων.
3 Βρέθηκαν επίσης περιπτώσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, που γιατροί έγραφαν πολύ σπάνια φάρμακα και υποδείκνυαν στους ασφαλισμένους τα φαρμακεία από τα οποία μπορούσαν να τα προμηθευτούν. Πολλές φορές μάλιστα όλως τυχαίως... οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων είχαν και συγγενική σχέση με τους γιατρούς.
4 Οι ελεγκτές ανακάλυψαν επίσης περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης όπου οι γιατροί έγραφαν στους ασφαλισμένους τις διπλάσιες ή και τις τριπλάσιες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που χρειάζονταν.
5 Επίσης μεγάλος αριθμός γιατρών επέλεγε να γράψει τα ακριβότερα φάρμακα αντί των φθηνότερων για την αντιμετώπιση μιας πάθησης.
6 Πολλές ήταν οι περιπτώσεις συνταγών με παραποιημένα στοιχεία, δηλαδή με λάθος αριθμό ασφαλισμένου ή με άλλο όνομα, ώστε να μην είναι εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά