Η διαδικασία των επιλογών της κυβέρνησης για δημάρχους και περιφερειάρχες ήταν πολιτικά και επικοινωνιακά ατυχής, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν πολλοί ότι επλήγη το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό.
Ο Γ. Παπανδρέου πήρε γενναίες αποφάσεις εν όψει των περιφερειακών και δημαρχιακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, επιλέγοντας να στηρίξει τους Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη για δημάρχους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Για τους όποιους λόγους, έκανε την υπέρβαση, ξέφυγε από το στενό κομματικό πλαίσιο, αδιαφορώντας για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε αρκετούς εκφραστές του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Στους ανθρώπους δηλαδή που επιμένουν στη νοοτροπία της κομματικής στελέχωσης του κράτους σε όλες του τις εκφάνσεις, από τον στενό δημόσιο τομέα ώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η πρώτη αντίδραση αυτών των κομματικών ήταν ότι «ο Παπανδρέου χάρισε την Αθήνα στον Κακλαμάνη» και δεν αποκλείεται να δικαιωθούν, με την έννοια ότι ο Γ. Καμίνης έχει λιγότερες πιθανότητες από τον αντίπαλό του να κερδίσει τη δημαρχία. Ισως το παιχνίδι να παιζόταν με άλλους όρους αν ο Γ. Παπανδρέου κατέφευγε στην πεπατημένη και διάλεγε ένα κομματικό υποψήφιο, ας πούμε την Φώφη Γεννηματά. Αν όμως ο Γ. Καμίνης κάνει την έκπληξη και κερδίσει τις εκλογές, εκτιμάται ότι το όφελος για τον πολύπαθο Δήμο Αθηναίων με τα τεράστια προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η θητεία του ως Συνήγορος του Πολίτη έδειξε ότι πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, που απέκτησε σε ένα βαθμό τόσο την εμπειρία της καθημερινότητας μέσω των δημοτών που προσέφευγαν, όσο και τη γνώση της λειτουργίας των δήμων.
Ο Γ. Καμίνης έχει μεγάλο ανηφορικό δρόμο μπροστά του. Δεν είναι αναγνωρίσιμος, όσο ο Ν. Κακλαμάνης, δεν είναι βέβαιο ότι οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν αγώνα για χάρη του, είναι σίγουρο ότι ο σημερινός δήμαρχος έχει μεγάλη εμπειρία στον επικοινωνιακό τομέα και έχει δοκιμασμένη οργάνωση, ο Δήμος Αθηναίων (που συμπίπτει με την Α΄ Αθήνας) κερδίζεται επί σειράν δεκαετιών από τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, οι Ελληνες ψηφοφόροι έχουν μάθει δυστυχώς να ψηφίζουν κομματικά τους υποψήφιους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικό ρόλο και η εναντίωση στο Μνημόνιο, όπως επιδιώκει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς.
Αλλά ακόμη και αν ηττηθεί ο Γ. Καμίνης, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει επιτύχει να προσελκύσει στα κοινά ένα σοβαρό νέο πρόσωπο και είναι γνωστό ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της με ανθρώπους που έχουν τα προσόντα και τη διάθεση να προσφέρουν.
Ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν με καθυστέρηση τεσσάρων ετών να στηρίξουν τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Εκαναν λάθος στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση προτιμώντας να στηρίξουν κομματικό υποψήφιο και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα. Εδειξαν ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος δεν ήταν ανίκητος, ακόμη και με δεδομένο ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί προνομιακό χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, η επιλογή του Γ. Μπουτάρη ήταν σχεδόν αναγκαστική, αφού δεν υπήρχε αξιόπιστη κομματική λύση για το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες από την Αθήνα να αποδειχθεί και νικηφόρα.
Γιατί ενώ και για τη Θεσσαλονίκη ισχύουν οι δυσκολίες και οι προϋποθέσεις που αφορούν τον Γ. Καμίνη, ο Γ. Μπουτάρης έχει υπέρ αυτού ότι ασχολείται με τα δημοτικά θέματα εδώ και κάποια χρόνια, έχει κτίσει ένα προφίλ καθώς ήταν ο βασικός επικριτής του Β. Παπαγεωργόπουλου στη δημαρχία και εκφράζει όλους εκείνους (και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας) που θα ήθελαν την επικράτηση μιας άλλης αισθητικής στον δήμο.
Με δεδομένα τα ήθη και τα έθιμα του κομματισμού στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός τόλμησε αυτή τη φορά. Οχι μόνο στα πρόσωπα των Γ. Κομίνη και Γ. Μπουτάρη, αλλά και σε κάποιους ακόμη υποψήφιους που προέρχονται από το κόμμα του, αλλά έχουν δοκιμασθεί στο παρελθόν στην Αυτοδιοίκηση και δεν απέτυχαν. Το ζητούμενο είναι να ανταποκριθούν και οι πολίτες στην πρόκληση του «Καλλικράτη».
Δεν έχουν αντιληφθεί ώς τώρα πόσες αρμοδιότητες έχουν και πόσα κονδύλια διαχειρίζονται δήμαρχοι, νομάρχες ή περιφερειάρχες και ας πληρώνουν υψηλότατα τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (που δεν επιτρέπει την τελο-διαφυγή). Ούτε τα μίντια το έχουν καταλάβει για να ασκούν τον έλεγχο που επιβάλλει ο ρόλος τους, ούτε άλλοι θεσμικοί ελεγκτές. Με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να είναι ο πιο διεφθαρμένος και πιθανότατα ο περισσότερο αν αποτελεσματικός βραχίονας της κρατικής μηχανής.
Οι πολίτες λοιπόν καλούνται τώρα να επιδείξουν λογική και ωριμότητα και να ψηφίσουν για περιφερειάρχες και δημάρχους τα πρόσωπα που θεωρούν ότι θα κάνουν τη δουλειά, άσχετα με την κομματική τους προέλευση ή τη στήριξη που τους παρέχουν τα κόμματα.
Οι περιφέρειες και οι δήμοι θα έχουν αυξημένο βάρος στην καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των πολιτών και αναγκαία συνθήκη (ενδεχομένως και ικανή) είναι να αναλάβουν τη διοίκηση και τη διαχείριση τα κατάλληλα πρόσωπα.
Με την προϋπόθεση να αναλάβουν και οι πολίτες τις ευθύνες τους και να επιλέξουν αυτά τα πρόσωπα.
Άγγελος Στάγκος-Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.